Dergi Kurulları

Baş Editör

Prof. Dr. Ahmet KOÇAK İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ Türkiye Web
Dil Çalışmaları, Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı, Edebiyat Sosyolojisi

Editör Yardımcıları

Dr. Öğretim Görevlisi Aykut Nasip KELEBEK İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ, REKTÖRLÜK, ORTAK DERSLER BÖLÜMÜ Türkiye

1991, İstanbul doğumlu. Şiir, eleştiri ve şehir kültürü üzerine metinlerini Yedi İklim, Dil ve Edebiyat, Türk Edebiyatı, Bir Nokta, İtibar, Cins ve tetkikci.blog gibi mecralarda yayımladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı programında “Yönelişler Dergisinde Şiir ve Poetika” başlıklı teziyle yüksek lisans öğrenimini, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı programında “Cumhuriyet Dönemi Türk Şiirinde Kurucu Poetikalar” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Görevlisidir. Olağan Şiir dergisinin genel yayın yönetmenliğini yürütmektedir. Kitapları: “Bana Hayran Olsana” (2013), “Kanlı Canlı Şiir” (2016), “Kelimeler ve Adımlar” (2018), “Sisten Sonra İstanbul” (2021), “Beyoğlu’nda Nasıl Yaşıyorsun?” (2022).

Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Yüksek Lisans Beyza ALTUN Bir kuruma bağlı değildir Türkiye
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı

Türkçe Dil Editörü

Dr. Arş. Gör. Mehmet SAVAN İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ, YENİ TÜRK DİLİ ANABİLİM DALI Türkiye
Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Dr. Arş. Gör. Bekir Asım TÜCCAR İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı

İngilizce Dil Editörü

Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk İPEK BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ Türkiye
İkinci Bir Dil Olarak İngilizce, Uygulamalı Dilbilim ve Eğitim Dilbilimi , Eğitimde Program Geliştirme

Yayın Kurulu

Prof. Dr. Hayati DEVELİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Prof. Dr. Ali Şükrü ÇORUK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Prof. Dr. Nadirhan HASAN Özbekistan Millî Üniversitesi Özbekistan

1971'de Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Türk dünyasının bülbülü, meşhur ozan, şair ve siyasetçi Dedehan Hasan’ın ailesinde dünyaya gelmiştir. 1994'te Taşkent Devlet Üniversitesi (bugünkü Mirza Uluğbey Özbekistan Milli Üniversitesi) Özbek Filolojisi Fakültesinden mezun olmuştur.
1995’de çalışmaya başladığı Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Ali Şir Nevai Özbek Dili, Edebiyatı ve Folkloru Enstitüsünde 1999’da Prof. Dr. İbrahim Hakkul danışmanlığında “Sultan Ahmed Hazini’nin “Cevahir ül-ebrar min emvac il-bihar” eseri ve Yesevilik araştırmalarındaki ilmi-tarihi değeri” konusunda doktora (PhD) tezini vermiştir.
2001-2004’te aynı kurumda post doktora eğitimi görmüş, 2004’te bilimsel çalışmalarından dolayı Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Başkanlığınca yılın genç akademisyeni ödülüne layık görülmüştür.
2011'de Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek Atestasyon Komisyonu tarafından Doçent ünvanı verilmiştir. 2017 senesinde Özbek Dili, Edebiyatı ve Folkloru Enstitüsünde “Yesevilikle ilgili kaynaklar ve “Divan-ı Hikmet” incelemesi” konulu tez çalışması için Doctor of Sciences akademik derecesi verilmiştir.
2015-2020’de Karabük Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışırken Araştırma Teknikleri, Türk Mitolojisi, Şiir Tahlilleri, Halk Edebiyatı, Metin Şerhi, Türk Tasavvuf Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatına giriş, Tasavvuf Edebiyatı, Çağatay Edebiyatı, Özbek Edebiyatı, Özbek Türkçesi Metinleri, Çağatayca, Yesevi Hikmet Mektebi, Türkistan Milli uyanış edebiyatı gibi derslere girmiştir.
2018’de Karabük Üniversitesinde Profesör olarak atanmış, Karabük Üniversitesi Rektörlüğü nezdindeki Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezinde Müdür yardımcılığı yapmıştır (2018-2020).
Taşkent Devlet Doğu Bilimleri Üniversitesi Türkoloji Fakültesinde (2021-2022) "Türk edebiyatı" derslerine girmiştir.; 2023 yıl itibareiyle Mirza Uluğbey Özbekistan Milli Üniversitesi Özbek Filolojisi Fakültesinde "Tasavvuf ve edebiyat", "Türk dünyası edebiyatı" gibi derslere girmektedir.
Üniversitelerde doktora (5 adet) ve yüksek lisans (25 adet) tezlerine danışmanlık yapmıştır.
Avrupa (Sephis), Türkiye (yüksek öğretim kurumları destekli) ve Özbekistan (Özbekistan Bilimler Akademisi, Özbekistan Uluslararası İslam Akademisi)’daki bilimsel projelerde çalışmıştır.
Türkiye, Özbekistan ve Kazakistan’da düzenlenen birçok uluslararası ve ulusal zirve, sempozyum, kurultay ve çalıştaylara katılarak bildiriler sunmuş, konferans ve seminerler vermiştir.
Türk Dil Kurumunda, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları, Sabahattin Zaim Üniversitesi Tasavvuf İlmi Araştırma Dergisi, Karabük Üniversitesi Karabük Türkoloji Uluslararası dergisi, Tereke Uluslararası Beşeri Bilimler ve Sanat Dergisi gibi dergilerde hakem ve yayın kurulu üyesi, Özbekistan İlimler Akademisi Özbek Dili, Edebiyatı ve Folkloru Enstitüsü bilim heyeti üyesi, Alişir Nevai Taşkent Devlet Özbek dili ve edebiyatı üniversitesi seminer bilim heyeti üyesidir.
Türkiye-Özbekistan arasındaki ilim, eğitim ve kültür alanlarındaki ilişkilerin gelişmesine, Türkiye’nin Özbekistan’da tanıtılması hususunda, birçok Türkçe kitabın, eserin ve filmlerin Özbek Türkçesine çevrilerek yayınlanmasına katkıda bulunmuştur.
İstanbul’da Özbekistan ile Dostluğu Geliştirme Derneğini kurup, Özbekistan’dan yazar, düşünür ve akademisyenlerin Türkiye’ye gelip seminerler vermesine, Türkiye’deki gelişmeleri Özbekistan’a aktararak, Türkiye’yi tanıtmalarına, bu vesileyle iki ülke arasında bir kültür köprüsü olmaya çalışmıştır.
Halen Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Özbek Dili, Edebiyatı ve Folkloru Enstitüsünde hizmet etmektedir. Evli, üç çocuk babasıdır. Ana dili dışında Türkiye Türkçesi ve Rusça bilmektedir.

Güney-Doğu (Yeni Uygur/Özbek) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay), Tasavvuf
Prof. Dr. Yılmaz DAŞCIOĞLU SAKARYA UNIVERSITY Türkiye
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Prof. Dr. Alev SINAR UĞURLU Bursa Uludağ Üniversitesi Türkiye

Alev SINAR UĞURLU 1967 tarihinde İstanbul’da doğdu. Beşiktaş Atatürk Lisesi'ni bitirdikten sonra 1988 yılında Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. 1990 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalında "İlkokul Okuma Kitapları (1921-1933)" adlı teziyle yüksek lisansını, 1995 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalında "Türk Hikâye ve Romanında Çocuk (1872-1950)" adlı teziyle doktorasını tamamladı.
1989-1996 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ve Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği Bölümleri'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Eylül 1996’da Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne yardımcı doçent olarak atandı. 17 Haziran 2002 tarihinde Türk Edebiyatı Bilim Dalında doçent, 29 Ocak 2009 tarihinde de Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında profesör unvanını kazandı.
Hikâye ve Romanımızda Çocuk, Türk Roman ve Hikâyesinde II. Dünya Savaşı, Aka Gündüz’ün Romanlarında Kadın, Çocuk Edebiyatı, Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu Bir Muallifin Edebi ve Sosyal Yazıları, adlı kitapları başta olmak üzere çok sayıda makaleleri, bildirileri ve kitap içinde bölüm yazarlığı vardır.
Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi yönetim kurulu üyesi de olan Alev SINAR UĞURLU halen Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi ve Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı başkanıdır. 

Çocuk Edebiyatı , Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Doç. Dr. Mehmet UZMAN National Chengchi Universitesi Tayvan
Dil Çalışmaları (Diğer), Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer)
Prof. Dr. Hasan AKAY FATIH SULTAN MEHMET FOUNDATION UNIVERSITY Türkiye Web
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Prof. Dr. Mustafa BALCI İstanbul Üniversitesi Türkiye
Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Ağız Araştırmaları Bilimi, Modern Türk Edebiyatı, Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı, Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi), Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi
Prof. Dr. Burul SAGİNBAYEVA KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ Kırgızistan
Dilbilim, Bilişsel Dilbilimi, Dil Kullanım Bilimi, Dilsel Yapılar (Fonoloji, Morfoloji ve Sözdizimi dahil), Fonetik ve Konuşma Bilimi
Prof. Dr. Mehmet SAMSAKÇI İstanbul Üniversitesi Türkiye
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Prof. Dr. İbrahim GÜLTEKİN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ Türkiye
Osmanlı Sahası Dışındaki Klasik Türk Edebiyatı, Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı, Klasik Türk Edebiyatı, Türkçe Eğitimi
Prof. Dr. Deniz MELANLIOĞLU İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, EDEBİYAT (DR) Türkiye

Türkçe eğitimi alanında Profesör olarak çalışmaktadır.

Eğitim, Türkçe Eğitimi
Yrd. Doç. Dr. Bagdagul MUSSA The University of Jordan Ürdün Web

Kazakistan, Aktöbe vilâyeti, Şalkar ilçesinde dünyaya geldi. 1979-1987 yılları arasında ilkokulu ve ortaokulu Şalkar ilçesinde, 1987-1991 yılları arasında liseyi (Aktöbe Pedagojik Koleji) Aktöbe şehrinde okudu. 1991-1995 yılları arasında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Şarkiyât Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu ve 1995 yılında mezun oldu. 1995-1996 yıllarında aynı üniversitenin Türkistan Bölümü’nde; 1996-1999 yılları arasında da Çimkent Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1996’da Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı; 1999 yılında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili Anabilim Dalı’nda başladığı doktora öğrenimini 2004 yılında tamamladı. 2004-2010 yılları arasında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Türk Dili Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ocak 2011’den beri Ürdün Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Asya Dilleri Türkçe-İngilizce Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2014 yılında yardımcı doçent oldu.
Türk Dili alanında bilimsel çalışmalarını sürdüren Musa’nın; Türkçenin sözdizimi, Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Tercüme alanlarında 13 makalesi, Kazakçadan Türkçeye, Türkçeden Kazakçaya olmak üzere 3 tercüme kitabı, 1 kitap bölümü; Rusça’dan Türkçe’ye 1 makale çevirisi vardır. 1 kitabın yazarı (kısa hikayeler). Ulusal, Uluslararası olmak üzere birçok konferansa katılmıştır. Çalışmaları, bilig, TÜBAR, Türk Tarihi Kurumu Belleten, Turkish Studies, Turkiyat Mecmuası ve Dirasat gibi dergilerde yayımlandı. Türkçenin sözdizimi ve Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi gibi alanlarda araştırmalarını sürdürmektedir. 

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Türk Dili ve Edebiyatı
Prof. Dr. Michael KNÜPPEL Bir kuruma bağlı değildir Almanya
Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer)
Prof. Dr. Marek STACHOWSKİ Bir kuruma bağlı değildir Polonya
Karşılaştırmalı Dil Çalışmaları, Tarihsel, Karşılaştırmalı ve Biçimsel Dilbilim

Danışma Kurulu

Prof. Dr. Abdülkadir EMEKSİZ İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkiye
Türk Halk Edebiyatı, Türk Halk Bilimi, Türkiye Sahası Türk Halk Bilimi
Prof. Dr. Muharrem DAYANÇ İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Dil Çalışmaları
Prof. Dr. Burul SAGİNBAYEVA KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ Kırgızistan
Dilbilim, Bilişsel Dilbilimi, Dil Kullanım Bilimi, Dilsel Yapılar (Fonoloji, Morfoloji ve Sözdizimi dahil), Fonetik ve Konuşma Bilimi
Prof. Dr. Mustafa UĞURLU MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı
Prof. Dr. Ali Fuat ARICI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Türkiye Web

Prof. Dr. Ali Fuat Arıcı, Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitimi Fakültesi Türkçe Eğitimi anabilim dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesini bitirmiştir. MEB bünyesinde 10 yıl öğretmen olarak çalışmıştır. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalında yüksek lisans (2001) ve doktora (2005) yapmıştır. Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesine yardımcı doçent olarak atandıktan (2006) sonra Türkçe eğitimi üzerine doçent olmuştur (2011). ABD / Ohio Kent State Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur (2013). Yıldız Teknik Üniversitesine geçtikten (2014) sonra profesör (2017) olmuştur. Alanıyla ilgili yazdığı 7 kitabı, 8 kitap editörlüğü ve çok sayıda kitap bölümü bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış onlarca makalesi vardır. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi ile Türkiye Eğitim Dergisi’ni kurmuştur. 2018 yılından beri iki yılda bir Türk Eğitim Kongresi’ni (M. Başaran ile birlikte) düzenlemektedir. İngilizce bilmekte, ulusal bir gazetede eğitim ve kültüre dair köşe yazıları yazmaktadır.




Türkçe Eğitimi
Yrd. Doç. Dr. Bagdagul MUSSA The University of Jordan Ürdün Web

Kazakistan, Aktöbe vilâyeti, Şalkar ilçesinde dünyaya geldi. 1979-1987 yılları arasında ilkokulu ve ortaokulu Şalkar ilçesinde, 1987-1991 yılları arasında liseyi (Aktöbe Pedagojik Koleji) Aktöbe şehrinde okudu. 1991-1995 yılları arasında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Şarkiyât Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu ve 1995 yılında mezun oldu. 1995-1996 yıllarında aynı üniversitenin Türkistan Bölümü’nde; 1996-1999 yılları arasında da Çimkent Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1996’da Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı; 1999 yılında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili Anabilim Dalı’nda başladığı doktora öğrenimini 2004 yılında tamamladı. 2004-2010 yılları arasında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Türk Dili Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ocak 2011’den beri Ürdün Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Asya Dilleri Türkçe-İngilizce Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 2014 yılında yardımcı doçent oldu.
Türk Dili alanında bilimsel çalışmalarını sürdüren Musa’nın; Türkçenin sözdizimi, Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Tercüme alanlarında 13 makalesi, Kazakçadan Türkçeye, Türkçeden Kazakçaya olmak üzere 3 tercüme kitabı, 1 kitap bölümü; Rusça’dan Türkçe’ye 1 makale çevirisi vardır. 1 kitabın yazarı (kısa hikayeler). Ulusal, Uluslararası olmak üzere birçok konferansa katılmıştır. Çalışmaları, bilig, TÜBAR, Türk Tarihi Kurumu Belleten, Turkish Studies, Turkiyat Mecmuası ve Dirasat gibi dergilerde yayımlandı. Türkçenin sözdizimi ve Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi gibi alanlarda araştırmalarını sürdürmektedir. 

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Türk Dili ve Edebiyatı
Prof. Dr. Elçin İBRAHİMOV Karabağ Üniversitesi Azerbaycan
Türk Dili ve Edebiyatı
Dr. Linda TORRESİN Università Degli Studi di Padova İtalya

Linda Torresin (PhD) is a Marie Skłodowska-Curie–Seal of Excellence postdoctoral fellow at the Department of Linguistic and Literary Studies of the University of Padua with the RETEACH (Russian through litErature inTErcultural approaCH) research project. With major expertise in Russian as a Foreign Language study, her main research focus lies in intercultural education, textbook theory, teaching of literature, and teaching of translation. She is the editor of the “Rusalka” series for Damocle Ed. (Venice). Since December 2022, she has coordinated the interuniversity research group RiDRU (Research on the Teaching of Russian at the University). As the leader of the Lend (Language and New Didactics) Russian Group, she conducts training and refresher courses for teachers.

Çeviribilim, Dil Edinimi, Uygulamalı Dilbilim ve Eğitim Dilbilimi , Dilbilim (Diğer), Rus Dili, Edebiyatı ve Kültürü, Çok Kültürlü ve Kültürlerarası Çalışmalar, Kültür, Temsil ve Kimlik, Öğrenme Kuramları, Çok Kültürlü Eğitim
Doç. Dr. Nadzeya DARDYKAVA Minsk State Linguistic University Belarus
Dilbilim (Diğer)

Yazı İşleri Müdürü

Doç. Dr. Yunus Emre ÖZSARAY İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı

Etik Editörü

Doç. Dr. Muhuttin DOĞAN MARMARA ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı

Yayıncı

Prof. Dr. Ahmet KOÇAK İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ Türkiye Web
Dil Çalışmaları, Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı, Edebiyat Sosyolojisi
Son Güncelleme Zamanı: 11.10.2024 00:35:14

Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır.