Cilt: 8 Sayı: 2, 21.11.2022

Yıl: 2022

Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisinin amacı Türkiye’de ve yurt dışında diş hekimliği ve ilgili alanlarda yapılan nitelikli araştırma çalışmalarını ulusal ve uluslararası bilim ortamına sunarak duyurmak, paylaşmak ve sürekli bir eğitim platformu oluşturarak bilimsel ve sosyal iletişimin sağlanmasına katkıda bulunmaktır.

Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi, Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin bilimsel yayım organıdır. Diş hekimliği bilimi ile ilgili ulusal ve uluslararası tüm kurum ve kişilere elektronik olarak ücretsiz ulaşmayı hedefleyen hakemli bir dergidir. Dergi yılda üç kez  ve dört ayda bir olmak üzere Nisan, Ağustos, Aralık aylarında yayımlanır. Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizcedir.

Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi, Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin bilimsel yayın organıdır. Diş hekimliği bilimi ile ilgili ulusal ve uluslararası tüm kurum ve kişilere elektronik olarak ücretsiz ulaşmayı hedefleyen hakemli bir dergidir. Dergi yılda üç kez Nisan, Ağustos, Aralık aylarında yayımlanır. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
Derginin amacı Türkiye’de ve yurtdışında diş hekimliği ve ilgili alanlarda yapılan nitelikli araştırma çalışmalarını ulusal ve uluslararası bilim ortamına sunarak duyurmak, paylaşmak ve sürekli bir eğitim platformu oluşturarak bilimsel ve sosyal iletişimin sağlanmasına katkıda bulunmaktır.
Dergide bu amaçlar doğrultusunda özgün araştırmalar, olgu sunumları, derlemeler, editöre mektup, biyografi yazıları ve makale biçimine getirilen toplantı bildirileri yayımlanır. Kongre, sempozyum veya elektronik ortamda sunulmuş bildiriler veya ön çalışmalar, bu durumun belirtilmesi koşuluyla yayımlanabilir.
Dergiye gönderilen yazılar, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması şartı ile kabul edilir.
Tüm yazılar önce editör ve yardımcı editörler tarafından ön değerlendirmeye alınır. Daha sonra değerlendirilmesi için derginin bilimsel danışma kurulu üyelerine gönderilir. Yayımlanmak üzere dergiye iletilen tüm makalelerde hakem değerlendirmesine başvurulur. Gerekli durumlarda düzeltmeler yapılabilir. Yazarlardan bazı soruların yanıtlanması ve eksiklerin tamamlanması istenebilir. Dergide yayımlanmasına karar verilen yazılar sayfa düzenlenmesi sürecine alınır. Bu aşamada yazılar tüm bilgilerin doğruluğu için ayrıntılı kontrol ve denetimden geçirilir. Yazılar yayım öncesi son şekline getirilerek yazarların kontrolüne ve onayına sunulur.
Bilimsel Sorumluluk
Yazıların tüm bilimsel sorumluluğu yazarlara aittir. Gönderilen makalede belirtilen yazarların çalışmaya belirli bir oranda katkısının olması gereklidir. Yazarlar, yazar sıralamasını yayın hakkı devir formunda imzalı olarak belirtmek zorundadır. Yazarların tümünün ismi, yazının başlığının altındaki bölümde yer almalıdır. Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “Teşekkür” kısmında sıralanabilir.
Etik Sorumluluk
• Etik kurallara uyulmamasından doğacak her türlü sorumluluk yazar(lar)a aittir.
• “İnsan” ögesini içeren tüm çalışmalarda Dünya Tıp Birliği Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne uygunluk (http://www.wma.net/en/30 publications/10policies/b3/index.html) ilkesi kabul edilir. Dolayısıyla yayımlanmak üzere gönderilen tüm makalelerde yukarıda belirtilen kurulun etik standartlarına uyulduğu belirtilmelidir. Bu çalışmalarda yazarların, makalenin Gereç ve Yöntemler bölümünde çalışmanın yukarıdaki prensiplere uygun olarak yapıldığını, etik kuruldan onay ve çalışmaya katılmış bireylerden/ebeveynlerinden “Bilgilendirilmiş Onam” alındığını bildirmeleri gereklidir.
• Çalışma etik kurul onayı alınmasını gerektiriyor ise, alınan onay belgesi makale ile birlikte dergi yayın kuruluna gönderilmelidir.
• “Hayvan” ögesi ile ilgili yapılan deneysel çalışmalarda ise yazarların, makalenin Gereç ve Yöntemler bölümünde Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (www.nap.edu/catalog/5140.html) prensipleri doğrultusunda hayvan haklarını koruduklarını ve çalışmanın yapıldığı kurumdaki hayvan deneyleri etik kuruldan onay aldıklarını bildirmeleri gereklidir.
• Eğer makalede daha önce yayımlanmış alıntı yazı, tablo, resim vs. var ise yazarlar; yayın hakkı sahibi ve yazarlarından yazılı izin almak, ayrıca bunu makalede belirtmek zorundadır.
• Özellikle hastanın adı, adının kısaltılması, hasta protokol numaraları ve kayıt numarası kullanılmamalıdır. Hasta onayı ve/veya gözlere ilişkin özel bir bulgu olmadıkça fotoğraflarda gözler maskelenmeli ve hastanın tanınmayacağı şekle getirilmelidir.
• Tanımlayıcı bilgiler, bilimsel amaçlar açısından çok gerekli olmadıkça ve hasta (ya da anne-baba, ya da vasisi) yazılı ‘Bilgilendirilmiş Onam’ vermedikçe basılmazlar. ‘Bilgilendirilmiş Onam’ alındığı makalede belirtilmelidir.
• Eğer makalede doğrudan ya da dolaylı ticari bağlantı veya çalışma için maddi destekte bulunan kurum varsa yazarlar; kaynak sayfasında, kullanılan ticari ürün, ilaç, ilaç firması vb. İle ticari hiçbir ilişkinin olmadığını ya da varsa nasıl bir ilişki olduğunu bildirmek zorundadır.
• Editörler ve yayımcı, reklam amacıyla dergide yayınlanan ticari ürünlerin özellikleri ve açıklamaları konusunda sorumluluk kabul etmemektedir.

Editörler, Yazarlar Ve Hakemler İle İlişkiler
Dergiye gönderilen yazıların, dergi yazım kurallarına göre hazırlanmış ve eksiksiz olarak sayfa düzenlemesine hazır duruma getirilmiş olması gerekir. Yayım kurulu, yazım kurallarına uymayan yazıları iade etmek, düzeltilmek üzere yazara göndermek ya da şekil açısından yeniden düzeltmek yetkisine sahiptir. Yayım kurulu tarafından düzeltme istenen makalelere, yazar tarafından hakemlere verilen yanıtları içeren ayrı bir yazı eklenmelidir.
Editör ve dil editörleri, yazım dili, imla düzeltmeleri ve kaynakların yazım kurallarına uygunluğunun denetimi ve ilgili diğer konularda değişiklik ve düzeltmelerin yapılmasında tam yetkilidir.
Makalede daha önce yayımlanmış alıntı yazı, tablo, fotoğraf vb. var ise, makalenin sorumlu yazarı ilgili yayın hakkı sahibinden ve yazarlarından yazılı izin almak, ayrıca bunu makalede belirtmek zorundadır.
Dergiye gönderilen yazılar, körleme danışmanlık (peer-review) sistemine göre yazarların isimleri metinden çıkartılarak editörler kurulu tarafından hakemlere gönderilir. Yazarlara da, yazının hangi hakemlere gönderildiği ile ilgili bilgi verilmez. Editör, makalelerle ilgili bilgileri (makalenin alınması, içeriği gözden geçirme süreci, hakemlerin eleştirileri ya da varılan sonuçlar) yazarlar ya da hakemler dışında kimseyle paylaşmaz. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri topluma açık bir şekilde makaleleri tartışamazlar. Yazarlar altı hafta içinde makalelerinin yayımlanması konusunda bilgilendirilir.
Hakemler yazıları inceledikten sonra, değerlendirmelerini editöre gönderir. Yazarın ve editörün izni olmadan hakemlerin değerlendirmeleri basılamaz ve açıklanamaz. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek, hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.
Makale Tipleri
Dergide Türkçe ya da İngilizce olarak yazılmış klinik ve deneysel araştırmalar, olgu sunumları, teknik tanıtım, editöre mektup ve derleme şeklinde makaleler yayımlanır.
1.Araştırma Makalesi: Klinik, laboratuvar, epidemiyolojik ve her türlü deneysel çalışmalar yayımlanabillir. Özgün araştırma makaleleri aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır.
• Makale, Türkçe ve İngilizce özet bölümlerini içermelidir. Türkçe özet, 'Öz' olarak yazılmalı, İngilizce özet için 'Abstract' kullanılmalıdır.
• Özet 'Amaç, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Sonuç ve Anahtar Kelimeler' bölümlerini içerecek şekilde yapılandırılmalıdır. İngilizce abstract için 'Aim, Methods, Results, Conclusion, Keywords' başlıkları kullanılmalıdır.
• Özet, 200-250 kelime arasında olmalıdır. Anahtar kelime sayısı 3-5 arasında olmalıdır. Anahtar kelime seçiminde Medical Subject Headings (MESH; www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html) ve Türkiye Bilim Terimleri (TBT; http://www.bilimterimleri.com) esas alınmalıdır. TBT, MeSH terimlerinin Türkçe karşılıklarının bulunduğu bir anahtar kelimeler dizinidir. Anahtar kelimeler alfabetik sıraya göre yazılmalıdır.
• Türkçe yazılan araştırma makalesi, 'Giriş, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Teşekkür (varsa), Kaynaklar' ana başlıklarından oluşmalıdır.
• İngilizce yazılan araştırma makalesi için bu bölümler 'Introduction, Material and Methods, Results, Discussion, Conclusion, Acknowledgment, References' olarak adlandırılmalıdır.
2.Olgu Sunumu:
• Nadir görülen, tanı ve tedavide farklılık gösteren olgu ya da olgu serileri sunulmalıdır. Yeterli sayıda fotoğraflarla ve görsellerle desteklenmiş olmalıdır.
• Türkçe ve İngilizce özet (Öz-Abstract) bölümlerini içermelidir. Özet yapılandırılmamalıdır.
• Özet 200-250 kelime arasında olmalıdır.Anahtar kelime sayısı 3-5 arasında olmalıdır.
• Türkçe hazırlanmış metin, 'Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma, Sonuç, Kaynaklar' ana başlıklarından oluşmalıdır. İngilizce hazırlanmış olan metin için 'Introduction, Case Report, Discussion, Conclusion, References' başlıkları kullanılmalıdır.
3.Derleme:
• Diş hekimliğinin özel bir alanındaki gelişmeleri geniş literatür desteği ile anlatmalıdır.
• Türkçe ve İngilizce özet (Öz-Abstract) bölümlerini içermelidir. Özet, bölümler içerecek şekilde yapılandırılmamalıdır.
• Özet 200-250 kelime arasında olmalıdır. Anahtar kelime sayısı 3-5 arasında olmalıdır.
4) Editöre Mektup:
• Daha önce yayınlanmış yazılara eleştiri ve katkı sağlamak amacıyla yazılabilir. Yazarlar, yayınlanan makaleler hakkında yorum içeren mektuplar dışında da okurlarımızın ilgi alanlarına giren konular veya özellikle eğitici olgular hakkında da Editöre mektup formatında yorumlarını sunabilirler.
• Başlık ve özet bölümleri yoktur, en fazla 500 kelimelik yazılardır. Kaynak sayısı 5 ile sınırlıdır. Hangi makaleye (sayı, tarih verilerek) ithaf olunduğu belirtilmelidir.
• Yazının sonunda yazarın ismi, kurumu, adresi bulunmalıdır. Mektuba cevap, editör veya makalenin yazarları tarafından, yine dergide yayınlanarak verilebilir.

Yazım Kuralları:
• Makale, PC veya MAC uyumlu bilgisayarlarda Microsoft Word programı ile 12 pt., Times New Roman fontu ile yazılmalıdır.
• Metin 1.5 satır aralığı ile yazılmalı, her iki yanda 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır.
• Makale metni iki yana yaslanmalıdır.
• Latince terim ve tür adları yazarken italik karakter kullanılmalıdır (örn: in vitro, in vivo, Porphyromonas gingivalis).
• Metin içerisinde kısaltmalar, kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilir ve metnin kalanında kısaltma kullanılır.
• Ondalık sayıların yazımında işaret olarak nokta kullanılmalı, birim ile rakam arasında bir boşluk bırakılmalıdır (örn: 37.4 mm, 57.8 °C). Yüzde değerleri yazılırken, rakam ve yüzde işareti arasında boşluk bırakılmalıdır (örn: % 5.9).
Araştırma Makalesi; kapak sayfası, özet sayfası, giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç, teşekkür (varsa), kaynaklar, şekil/resim altyazıları, tablolar ve şekiller/resimler bölümlerini içermelidir.
Olgu sunumları da aynı başlıklara göre oluşturulmalı gereç ve yöntem ile bulgular başlıkları yerine ‘olgu sunumu’ başlığı yazılmalı ve devamında tartışma, sonuç ve diğer bölümler yer almalıdır.
Derleme makalelerde kapak sayfası, özet sayfası, kaynaklar gibi standart başlıkları içermekle birlikte yazarın konuya uygun ekleyeceği başlıkları da içerebilir.
Editöre mektup, yazar tarafından oluşturulan metin ve kaynaklar kısımlarından oluşur.
1.Kapak Sayfası:
Kapak sayfası aşağıdaki maddeleri içermelidir:
• Makalenin başlığı amaç ve içeriğine uygun, kısa ve açık ifadeli Türkçe / İngilizce olmalıdır. Başlıkta kısaltma kullanılmamalıdır.
• Her bir yazarın adı soyadı, akademik ünvanları, çalıştıkları kurumlar, belirtilmelidir.
• İletişim sağlanacak yazarın iletişim bilgisi (posta adresi, telefon ve faks numaraları ve e-posta adresi) belirtilmelidir.
• Makalenin türü (özgün araştırma makalesi, Olgu Sunumu, vb).
• Özetlerdeki kelime sayıları, şekil/resim ve tablo sayıları.
• Teşekkür. Daha önce bir yerde sunulduysa burada belirtilmelidir.
• Herhangi bir çıkar/ilişki çatışması olup olmadığı belirtilmelidir.
2. Öz ve Anahtar Kelimeler:
• Yazı çeşitleri bölümünde belirtilen şekilde hazırlanarak, makale dosyası içerisine yerleştirilmelidir.
3.Giriş:
• Bu bölümde, araştırmanın neden yapıldığı sorularına yanıt verilmeli, konu ile ilgili geçmiş literatür değerlendirilmelidir.
4.Gereç ve Yöntemler:
• Araştırmada kullanılan gereç ve yöntem/yöntemler ayrıntılarıyla anlatılmalıdır. Bu kapsamda kullanılan malzeme ve teçhizatların menşei parantez içerisinde tanımlanmalıdır (marka, üretici, şehir ve ülke).
• Gözlemsel veya deneysel çalışmalarda incelenen insan, hayvan deney ölçütleri belirtilmeli ve etik konular bu bölümde bahsedilip bilgilendirilmiş onam alındığı ifade edilmelidir.
• Bu bölümün son kısmında kullanılan istatistiksel analiz yöntemi ve bilgisayar programı belirtilmelidir.
5.Bulgular:
• Elde edilen bulgular açık ve kısa bir şekilde sunulmalıdır. Bu amaçla tablo, grafik ve fotoğraflar kullanılabilir.
6.Tartışma:
• Yapılan araştırmanın limitasyonlarından bahsedilip, elde edilen bulgular literatür ile karşılaştırılır, benzerlik ve ayrılıklar belirtilirilerek özgün olarak yorumlanır. Yapılan çalışmanın önemi vurgulanır, bulguların gelecek çalışmalara ve klinik uygulamalara nasıl etki edeceği tartışılır ve yeni çalışmalar için önerilerde bulunulur.
7.Sonuç(lar):
• Bu bölümde araştırma ile ulaşılmış olan çıkarımlar maddeler halinde verilmelidir.
8.Teşekkür:
• Bu kısım, kapak sayfasında olmalıdır. Varsa mevcut destek kaynakları ve ticari kuruluşlarla olan bağlantılar açıklanmalıdır. Araştırmaya yazarlar dışında katkıda bulunan kişiler bu kısımda yazılabilir.
9.Kaynaklar:
• Kaynaklar makalede geçiş sırasına göre numaralandırılmalı, numaraları metinde cümlenin sonunda parantez içinde belirtilmelidir ve metin içerisinde aldığı numaraya göre kaynak listesinde gösterilmelidir. Kaynak listesi ayrı bir sayfada olmalıdır.
• Eğer yazarların yorumu yazar adı ile bildirilecekse ilk yazarın soyadı “ve ark.” (et al.) şeklinde belirtilmelidir.
Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur. Kaynak bildirme “Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals” (http://www.icmje.org) adlı kılavuzun en son güncellenmiş şekline (Şubat 2006) uymalıdır. Dergilerin isimleri Index Medicus'a uygun olarak kısaltılmış biçimde verilir. Dergi isimlerinin kısaltmaları için Index Medicus'da dizinlenen dergiler listesine veya http://www.nlm.nih.gov/tsd/serials/lji.html adresine bakınız. Index'e girmeyen dergi isimlerinde kısaltma yapılmaz. Sadece yayımlanmış veya yayımlanmak üzere "baskıda" olan makaleler, kaynaklarda gösterilebilir.
Kaynakların Yazımı İçin Örnekler
Dergiler:
Yazar ad(lar)ı, makale adı, dergi adı (“lndexMedicus” ta verilen listeye göre kısaltılmalıdır), yılı, cilt numarası, ilk ve son sayfa numarası.
Shannon KR, Nanda RS. Changes in the curve of Spee with treatment and at 2 years posttreatment. Am J Orthod Dentofacial Orthop 2004; 125: 589-596.
Çevrim-içi makaleler: 

Abood S: Quality improvement initiative in nursing homes: the ANA acts in an advisory role. Am J Nurs [İnternet yayını]. 2002 Jun [atıf 12.08.2002];102(6). Erişim: http://www.nursingworld.org/AJN/2002/june/Wawatch.htm
Kitaplar:
Bölümün yazarlarının ad(lar)ı, kitabın adı, kaçıncı baskı olduğu, yayımlandığı yer, yayınevi, yıl.
Graber TM, Rakosi T, Petrovic AG. Dentofacial orthopedics with functional appliances. 2nd ed., St. Louis, Mosby; 1997.
Kitap bölümü:
İlgili bölüm yazar ad(lar)ı, ilgili bölüm adı, editör(ler), kitabın adı, yayımlandığı yer, yayınevi, yıl, ilk ve son sayfa numarası.
Marsh PD, Nyvad B. The oral microflora and biofilms on teeth. In: Fejerskov O, Kidd E, editors. Dental caries the disease and its clinical management. 2nd ed. Blackwell Munksgaard; 2004. 29-48.
Tablolar
Tablolar ana metin içinde kaynaklardan sonra gelmeli, her tablo ayrı bir sayfada olacak şekilde ve çift aralıklı olarak yazılmalıdır. Makale içindeki geçiş sırasına göre Romen rakamlarıyla numaralandırılmalı ve kısa-öz bir başlık taşımalıdır. Metin içerisinde de yerleri belirtilmelidir. Tablo başlığı tablonun üstünde, tablo açıklamaları ve kısaltmalar altta yer almalıdır. Tablolar metin içindeki bilgileri tekrarlamaktan ziyade kendini açıklayıcı nitelikte olmalıdır. Daha önce yayımlanmış olan bilgi veya tabloların kaynağı, ilgili tablonun altına iliştirilen bir dip not ile belirtilmelidir.
Kısaltmalar
Sözcüğün ilk geçtiği yerde parantez içinde verilir ve tüm metin boyunca aynı kısaltma kullanılır.
İntihal Beyanı
Etik ve akademik kurallar çerçevesinde gönderilen her makale için iThenticate veya Turnitin sistemleri aracılığı ile bir intihal rapor formu yüklenmesi gerekmekte olup yayın benzerlik oranının %20’yi geçmemesi gerekmektedir.
Fotoğraf ve Şekiller, Altyazıları
Resim, şekiller, elektronik fotoğraflar, radyograflar, BT görüntüleri ve taranmış görüntüler .jpeg ya da .tiff formatında, piksel boyutu yaklaşık 500×400 ve 300 dpi çözünürlükte kaydedilmeli ve çevrimiçi olarak gönderilmelidir. Histolojik kesit fotoğraflarında büyütme ve boyama tekniği belirtilmelidir. Resim ve şekiller metinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır. Metin içerisinde de yerleri belirtilmelidir. Resim ve şekil alt yazıları makalenin sonunda ayrı bir sayfada verilmelidir. Resim ve şekil alt yazıları kısa ve açıklayıcı olmalı, metni tekrar etmemelidir. Resim veya şekillerde kullanılan sayı, sembol ve harflerin anlamı açık bir şekilde belirtilmelidir. Zorunlu olmadıkça resim üzerinde yazı yazılmasından kaçınılmalıdır.
Yazılar yalnızca derginin çevrimiçi makale değerlendirme sistemi üzerinden kabul edilmektedir (http:// www.........................). Yazı ile birlikte, tüm yazarların imzalı onayını içeren yayın hakkı devir formu gönderilmelidir. (e-posta: ......................... faks:...................) Yazının tüm yazarlar tarafından okunduğu, onaylandığı ve orijinal bir çalışma ürünü olduğu ifade edilmeli ve yazar isimlerinin yanında imzaları bulunmalıdır. Herhangi bir yazar, kurum ya da kuruluş ile çıkar çatışması olmadığı belirtilmeli ve bunun için International College of Medical Journal Editors Form for the Disclosure of Conflict of Interest’e göre hazırlanmış olan “Çıkar Çatışması Formu” doldurulmalı ve gönderilmelidir.
Kabul edilen makalenin yayın hakları Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi Yayın Kuruluna devredilmelidir. Yayın hakkı makalenin basım, çoğaltım ve dağıtım haklarını içermektedir. Yazarlar, Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi Yayın Kurulunun yayın hakkı sahibi olduğunu ve yayının kaynağını belirtmek koşuluyla bu makaleyi ücretsiz olarak web ortamına açabilir. Bu durumda dergideki orjinal makaleye web sitesinde çevrimiçi bir bağlantı yaratılmalı ve bağlantı noktasında şu ifade yer almalıdır: "Orijinal makale http://........................ adresinde yer almaktadır." Dergide basılan tüm makaleler yayın hakkı ile korunmaktadır. Basılmış olan hiç bir materyal Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi Yayın Kurulunun yazılı izni olmadan, herhangi bir şekilde başka bir yerde yayımlanamaz. Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu bu dergide yayınlanan bilgilerden oluşabilecek yanlışlık, eksiklik ve hak iddiaları ile ilgili olarak yasal sorumluluk kabul etmez. Dergide yayımlanan makaleler için yazarlara ve hakemlere herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Yazarlar İçin Son Kontrol Listesi:
Makalenizi Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi’ne göndermeden önce lütfen bu bölümdeki maddelerle karşılaştırarak eksik olmadığından emin olunuz.
•Editöre başvuru ve telif hakkı(yayın hakları devir) formu
•Çıkar çatışması formu
•İntihal beyan formu(iThenticate veya Turnitin)
•Kapak sayfası, makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı, kısa başlık.
•Makalenin metni
• Türkçe (Özet) ve İngilizce (Abstract)
•Tablolar ve grafikler
•Resimler ve şekiller
İletişim Bilgileri
Editörlük Yazışma Adresi:
Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
Sağlık Kampüsü, Esenköy, Kozlu Zonguldak / Türkiye

1) Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelenmelidir.
2) Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulmalıdır.
3) Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisine gönderilen bilimsel yazılar da, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartlar dikkate alınmaktadır.
4) Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
5) Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.

Dergimize makale gönderim , süreç işletimi ve basımı ücretsizdir.

Dergimize sadece Araştırma makalesi, vaka raporu ve Derleme türündeki yayınlarınızı dergimize gönderebilirsiniz. Dergimiz, Uluslararası ve ulusal indekslerce taranmaktadır.

Uluslararası Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi Europub, Asian Science Citation Index, Asos index, ACAR index ve Google Scholar tarafından dizinlenmektedir. Ayrıca, TR Dizin ve diğer indekslere başvuru yapılmıştır.