Yüzyıllar boyunca farklı coğrafyalarda gelişen Türk mutfak kültürü, zengin ve köklü bir arka plana sahiptir. Orta Asya’dan Balkanlara, Afrika’dan Karadeniz’in kuzeyine kadar yer alan bölgelerde farklı dinî ve etnik yapıya sahip olan milletlerle kültürel etkileşime giren Türk mutfağı, kendine has özelliklerini her zaman için korumayı başarmıştır. Farklı kültürlerden aldığı yemekleri, tatlıları, içecekleri yeniden yorumlayan Türk mutfağı, eşsiz ve benzersiz bir mutfak kültürü oluşturmayı başarmıştır. Bu kültürün içerisinde helvaların ise ayrı bir yeri vardır. Arap menşeli bir tatlı olan helvanın kültür tarihinde bıraktığı izler, klasik Türk edebiyatı metinlerinde de bulunmaktadır. Klasik edebiyatın hayal dünyasına uygun bir şekilde oluşturulan beyitlere bakıldığında bir tatlı olarak helvanın kültürel değerlerinin izleri sürülebilir. Çalışmamızdaki asıl amaç Türk kültüründe önemli bir yere sahip olanın helvayla ilgili divan şairlerinin hangi hayalleri kurguladıklarını ve helvayla ilgili hangi bilgileri okuyucularına ilettiklerini tespit etmek olacaktır. Ancak divan şairlerince ele alınan helva konusu, çok geniş bir alanda kullanıldığı için çalışmamızı belli bir alanda sınırlamak zorunda kaldık. Bu bağlamda çalışmamızı; sevgili tasvirinde helva, hayran olanların helva kullanımı ve ölünün ardından helva sunumu başlıkları altında değerlendirmeyi uygun gördük.
The Turkish culinary culture, which has developed over centuries across various geographies, possesses a rich and deep-rooted background. Engaging in cultural interaction with nations of diverse religious and ethnic structures from Central Asia to the Balkans, from Africa to the northern regions of the Black Sea, Turkish cuisine has consistently managed to preserve its unique characteristics. While reinterpreting dishes, desserts, and beverages influenced by different cultures, Turkish cuisine has succeeded in forming a distinctive and unparalleled gastronomic tradition. Within this culinary tradition, helva holds a special place. Originally an Arabic dessert, helva has, over the course of history, become a beloved and culturally significant element among the Turks. The traces of this transformation are also evident in classical Turkish literature. When examined through the lens of couplets shaped by the imaginative world of classical literature, one can discern the cultural values attributed to helva as a dessert. The primary aim of this study is to identify the types of imaginative constructs that divan poets developed around helva, a dessert of significant cultural importance in Turkish tradition, and to determine the kinds of information conveyed to their readers in this context. However, given the extensive and multifaceted use of helva by divan poets, it has been necessary to limit the scope of our study. Accordingly, we have chosen to categorize our analysis under three main themes: the depiction of helva in the portrayal of the beloved, the use of helva by admirers, and the offering of helva following death.
Classical Turkish literature culinary culture desserts helva.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Dünya Dilleri, Edebiyatı ve Kültürü (Diğer) |
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 18 Temmuz 2025 |
Kabul Tarihi | 5 Ağustos 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Sayı: 23 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License