TR
EN
Değişim Odaklı Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi
Öz
Liderlik, toplumların var olduğu ilk günlerden bu yana yaşamın her alanına girmiştir. Tarih boyunca, en büyük organizasyonlardan en küçüğüne kadar amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesi, çoğu zaman liderlik ve lidere endekslenmiştir. Toplumlar, liderleri sayesinde çağın gerektirdiği değişimlere uyum sağlayarak varlıklarını devam ettirebilmişlerdir. Bu çalışmanın amacı; değişim odaklı liderlik, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi eğitim sektöründe incelemektir.Bu araştırmayaİstanbul’daki 4 devlet okulunda görev yapan toplam 310 yönetici ve öğretmen katılmıştır. Toplanan veriler AMOS ve SPSSyazılımları kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, değişimci liderlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında anlamlı düzeyde olumlu ilişki bulunmuş, örgütsel özdeşleşmenin bu ilişkide aracı rolü bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acar, A. Z. (2006). Örgütsel Yurttaşlık Davranışı: Kavramsal Gelişimi ile Kişisel ve Örgütsel Etkileri. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 7 (1) 1-14.
- Agard, K. A. (2010). Leadership in Nonprofit Organizations: A Reference Handbook. California:Sage Publications, 917-984. Allison, B. J., Voss, R. S. ve Dryer, S. (2001). Student Classroom and Career Success: The Role of Organizational Citizenship Behavior. Journal of Education for Business, 76(5), 282-288.
- Anderson, J. C. ve Gerbing, D. W. (1988). Structural Equation Modeling in Practice: A Review and Recommended Two-Step Approach. Psychological Bulletin, 103(3), 411.
- Ashforth, B. E. ve Mael, F. (1989). Social Identity Theory and The Organization. The Academy of Management Review, 14(1), 1-27.
- Babcock-Roberson, M. E. ve Strickland, O. J. (2010). The Relationship Between Charismatic Leadership, Work Engagement, and Organizational Citizenship Behaviors. The Journal Of Psychology, 144(3), 313-326.
- Bakar, H. A. ve McCann, R. M. (2015). The Mediating Effect of Leader–Member Dyadic Communication Style Agreement on the Relationship Between Servant Leadership and Group-Level Organizational Citizenship Behavior. Management Communication Quarterly, 30(1), 32-58.
- Bolat, T. (2008a). Dönüşümcü Liderlik, Personeli Güçlendirme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi. Ankara: Detay Yayıncılık.
- Bolat, O. İ. ve Bolat, T. (2008b). Otel İşletmelerinde Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(19),79.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Temmuz 2017
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 18 Sayı: 2
APA
Yavuz, A., & Zehir, C. (2017). Değişim Odaklı Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 18(2), 97-115. https://izlik.org/JA47LY58UL
AMA
1.Yavuz A, Zehir C. Değişim Odaklı Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi. DOUJ. 2017;18(2):97-115. https://izlik.org/JA47LY58UL
Chicago
Yavuz, Ali, ve Cemal Zehir. 2017. “Değişim Odaklı Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi”. Doğuş Üniversitesi Dergisi 18 (2): 97-115. https://izlik.org/JA47LY58UL.
EndNote
Yavuz A, Zehir C (01 Temmuz 2017) Değişim Odaklı Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi. Doğuş Üniversitesi Dergisi 18 2 97–115.
IEEE
[1]A. Yavuz ve C. Zehir, “Değişim Odaklı Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi”, DOUJ, c. 18, sy 2, ss. 97–115, Tem. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47LY58UL
ISNAD
Yavuz, Ali - Zehir, Cemal. “Değişim Odaklı Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi”. Doğuş Üniversitesi Dergisi 18/2 (01 Temmuz 2017): 97-115. https://izlik.org/JA47LY58UL.
JAMA
1.Yavuz A, Zehir C. Değişim Odaklı Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi. DOUJ. 2017;18:97–115.
MLA
Yavuz, Ali, ve Cemal Zehir. “Değişim Odaklı Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi”. Doğuş Üniversitesi Dergisi, c. 18, sy 2, Temmuz 2017, ss. 97-115, https://izlik.org/JA47LY58UL.
Vancouver
1.Ali Yavuz, Cemal Zehir. Değişim Odaklı Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi. DOUJ [Internet]. 01 Temmuz 2017;18(2):97-115. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47LY58UL