NESİLLER ARASI AKTİVİTELER: GENÇ TORUNLAR BAKIŞ AÇISI
Öz
Bu Araştırma genç torunların büyük ebeveynleri ile birlikte yaptıkları aktiviteleri ve bu aktiviteleri etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma Ankara ilinin Keçiören Bölgesinde yaşayan 12-18 yaş arasındaki gençlerle yapılmıştır. Çalışmada ilköğretim ve lisede okuyan tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen toplam 511 öğrenci örneklem sayısını oluşturmaktadır. Anket formunda genç torunların ve büyük ebeveynlerin demografik özelliklerine, coğrafi uzaklık ve görüşme sıklığına ilişkin sorular yer almaktadır. Ayrıca ankette torunların büyük ebeveynleri yaptıkları 10 nesiller arası faaliyete ilişkin sorular sorulmuştur. Bu araştırmada; ergenlerin büyükbabaları ile her zaman yaptıkları aktiviteler arasında, televizyon izleme (anne tarafından büyükbaba %29,5; baba tarafından büyükbaba %26,1), dini faaliyetlerde bulunma (anne tarafından büyükbaba %23,2; baba tarafından büyükbaba %23,2), bir konu hakkında konuşma (anne tarafından büyükbaba %23,2; baba tarafından büyükbaba %21,4), alışverişe gitmenin (anne tarafından büyükbaba %18,2 baba tarafından büyükbaba %16,8), önde geldiği bulunmuştur. Torunlara göre büyük ebeveynleri ile ev ödevlerini yapma ve sinema/tiyatroya gitme faaliyetleri çok düşük oranlardadır. Bu araştırmada ayrıca, torunların büyük ebeveynleri ile yaptıkları faaliyetleri etkileyen görüşme sıklığı, büyük ebeveynin yaşı, eğitim düzeyi ve sağlık durumu gibi faktörler araştırılmıştır. Örneğin, çalışmada nesiller arası aktiviteler ile coğrafi uzaklık arasında güçlü bir pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Bu güçlü ilişki televizyon izlemek gibi günlük aktivitelerde görülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Askham, J., Ferring, D., & Lamura, G. (2007). Personal relationships in later life. In J. Bond, S. M. Peace, F. Dittman-Kohli, & G. J. Westerhof (Eds.), Ageing in society: An introduction to social gerontology 3rd ed., pp. 186–208. London: Sage.
- Attar-Schwartz, S., Tan, J. & Buchanan, A. (2009) Adolescents' perspectives on relationships with grandparents: The contribution of adolescent, grandparent, and parent–grandparent relationship variables. Children and Youth Services Review 31, 1057–1066.
- Bengtson, V. L., & Martin, P. (2001). Families and intergenerational relationships in aging societies: comparing the United States with German-speaking countries. Zeitschrift für Gerontologie und Geriatrie, 34(3), 207-217.
- Castañeda, P. J., Sánchez, D., Sánchez, A., & Blanc, S. (2004). Cómo perciben los nietos adultos las relaciones con sus abuelos. Anuario de Psicología, 35, 107-123.
- Cherlin, A., & Furstenberg, F. (1985). Styles and strategies of grandparenting. In V. L. Bengtson, & J. F. Robertson (Eds.), Grandparenthood pp. 97-116. Beverly Hills, CA: Sage.
- Clarke, L., & Roberts, C. (2004). The meaning of grandparenthood and its contribution to the quality of life of older people. Growing older: Quality of life in old age, eds A. Walker and CH Hennessy, Open University Press, London, 188-208.
- Connidis, I. A. (2001). Family ties and aging. pp. 100-135. Thousand Oaks, CA: Sage.
- Creasey, G. L. & Koblewski, P. J. (1991). Adolescent grandchildren's relationships with maternal and paternal grandmothers and grandfathers. Journal of Adolescence, 14, 373−387.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Temmuz 2017
Gönderilme Tarihi
10 Kasım 2007
Kabul Tarihi
7 Şubat 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Sayı: 53