Araştırma Makalesi

ULUSLARARASI SİSTEMDE AVRUPA BİRLİĞİNİN AKTÖRLÜLÜĞÜ: ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ ETKİSİ

Sayı: 58 19 Ekim 2018
PDF İndir
EN TR

ULUSLARARASI SİSTEMDE AVRUPA BİRLİĞİNİN AKTÖRLÜLÜĞÜ: ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ ETKİSİ

Öz

Avrupa Bütünleşmesinin önemli boyutlarından ve tartışmalarından biri olan ortak dış politika geliştirme konusu, gerek uluslararası konjonktürden, gerekse Avrupa Birliği’nin (AB) kendi dinamiklerinden dolayı 1990’lı yıllara kadar çok sınırlı bir gelişme gösterebilmiştir. Soğuk savaş boyunca, AB pek çok alanda ortak dış politika belirlemeye çalışmış fakat üye ülkelerin dış politika konularında egemenlik haklarından feragat etmek istememeleri ve dünya sisteminde iki kutupluluğun dayattığı kısıtlamalar nedeniyle uluslararası ilişkileri etkileme kabiliyetlerini çok sınırlı düzeyde kalmıştır. Ancak Soğuk Savaşın sona ermesi, AB’nin küresel rolünün yeniden tanımlaması için uygun bir zemin ortaya çıkmıştır. Nitekim AB’nin kendine münhasır özellikleriyle Soğuk Savaş sonrası dönemde uluslararası ilişkilerde bir aktör olarak kapasitesini ve kabiliyetini artırdığı ve uluslararası politikada önemli roller oynamaya başladığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı AB gibi siyasal yapıya sahip bir aktörün uluslararası politikada nasıl bir gücü temsil ettiği, onun kapasitesinin bileşenlerinin neler olduğu, hangi ölçüde uyumlu bir politika oluşturabildiği ve oluşturulan ortak politikaların hangi düzeyde tam olarak uygulanabildiği sorularına cevap aramaktır. Bu cevaplar ışığında AB’nin Ortak Dış ve Güvenlik Politikasını oluşturulduktan sonra uluslararası ilişkilerde önemli aktör konumuna gelmiştir. Ancak üye ülkeler dış politika alanında sınırlı düzeyde işbirliğini ön planda tutmak istemesinden dolayı bu aktörlüğünü sivil ve normatif bir güç olarak sürdürebildiği gösterilecektir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Cameron, F. (2007). An introduction to European foreign policy. Oxon: Routledge
  2. Diez, T. (2005). Constructing the Self and Changing Others: Reconsidering Normative Power Europe, Millennium: Journal of International Studies, 33(3).
  3. Ginsberg, R. (2001). The European Union in International Politics: Baptism by Fire. Lanham. New York and Oxford: Rowman & Littlefield.
  4. Koehler, K. (2010). European Foreign Policy After Lisbon: Strengthening the EU as an International Actor. Caucausian Review of International Affairs, 4(1), 57-72.
  5. McCormick, J. (2013). Avrupa Birliğini Anlamak. Çev. Y. Şahin & Hasan Hüseyin Şahin, Ankara: Bing Bang Yayınları.
  6. Miskimmon, A. (2007). Germany and the common foreign and security policy of the European Union: Between Europeanisation and National Adaptation. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
  7. Smith, K. E. (2014). European union foreign policy in a changing world. 3rd ed., London: Polity Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ömer Uğur *
Gümüşhane Üniversitesi
0000-0002-8463-5403
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

19 Ekim 2018

Gönderilme Tarihi

26 Şubat 2018

Kabul Tarihi

31 Ekim 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 58

Kaynak Göster

APA
Uğur, Ö. (2018). ULUSLARARASI SİSTEMDE AVRUPA BİRLİĞİNİN AKTÖRLÜLÜĞÜ: ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ ETKİSİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 58, 70-82. https://izlik.org/JA82KH57DY
AMA
1.Uğur Ö. ULUSLARARASI SİSTEMDE AVRUPA BİRLİĞİNİN AKTÖRLÜLÜĞÜ: ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ ETKİSİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2018;(58):70-82. https://izlik.org/JA82KH57DY
Chicago
Uğur, Ömer. 2018. “ULUSLARARASI SİSTEMDE AVRUPA BİRLİĞİNİN AKTÖRLÜLÜĞÜ: ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ ETKİSİ”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 58: 70-82. https://izlik.org/JA82KH57DY.
EndNote
Uğur Ö (01 Ekim 2018) ULUSLARARASI SİSTEMDE AVRUPA BİRLİĞİNİN AKTÖRLÜLÜĞÜ: ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ ETKİSİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 58 70–82.
IEEE
[1]Ö. Uğur, “ULUSLARARASI SİSTEMDE AVRUPA BİRLİĞİNİN AKTÖRLÜLÜĞÜ: ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ ETKİSİ”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 58, ss. 70–82, Eki. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82KH57DY
ISNAD
Uğur, Ömer. “ULUSLARARASI SİSTEMDE AVRUPA BİRLİĞİNİN AKTÖRLÜLÜĞÜ: ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ ETKİSİ”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 58 (01 Ekim 2018): 70-82. https://izlik.org/JA82KH57DY.
JAMA
1.Uğur Ö. ULUSLARARASI SİSTEMDE AVRUPA BİRLİĞİNİN AKTÖRLÜLÜĞÜ: ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ ETKİSİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2018;:70–82.
MLA
Uğur, Ömer. “ULUSLARARASI SİSTEMDE AVRUPA BİRLİĞİNİN AKTÖRLÜLÜĞÜ: ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ ETKİSİ”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 58, Ekim 2018, ss. 70-82, https://izlik.org/JA82KH57DY.
Vancouver
1.Ömer Uğur. ULUSLARARASI SİSTEMDE AVRUPA BİRLİĞİNİN AKTÖRLÜLÜĞÜ: ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ ETKİSİ. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2018;(58):70-82. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82KH57DY

Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.