The purpose of this study is to examine the relationship between cultural orientations (individualism and collectivism) and self-monitoring (protective and acquisitive self-monitoring) and authenticity (authenticity and relational authenticity) and to test the mediating role of self-consciousness (private self-consciousness and public self-consciousness) in this relationship. In addition, it was a matter of curiosity whether the Self-Monitoring Scale had a two-factor structure and a psychometric examination was conducted in a different sample. As expected, the scale was found to have a two-factor structure and to be valid and reliable at an acceptable level. Then, 643 university students, 425 (66%) female and 218 (34%) male, were reached for the main study. Personal Information Form, Brief Individualism Collectivism Scale, Self-Monitoring Scale, Authenticity Scale and Self-Consciousness Scale were used as data collection tools. The results showed that private self-consciousness mediated the relationship between individualism and authenticity and the relationship between collectivism and relational authenticity. In addition, public self-consciousness was found to mediate the relationships between collectivism and protective self-monitoring, acquisitive self-monitoring, and authenticity. According to the findings of the study, it is concluded that people who adjust their behaviours according to social conditions may have difficulty in living a life in harmony with their true selves. This points to the importance of authenticity. In addition, private self-consciousness brings the individual closer to authenticity, whereas public self-consciousness prevents the individual from authenticity and leads to protective self-monitoring. This finding reveals the importance of being aware of one's unique aspects. That is to say, thinking that one is constantly being watched by others and being evaluated accordingly may prevent one from revealing oneself. The limitation of the study is that the participant group consists of university students. For the generalisability of the data, it may be recommended to test the same model with an adult sample.
Cultural Orientations Individualism Collectivism Self-monitoring Authenticity Self-consciousness
Bu çalışmanın amacı, kültürel yönelimlerin (bireycilik ve toplulukçuluk) kendini ayarlama (korumacı ve kazanıcı kendini ayarlama) ve otantiklik (otantiklik ve ilişkisel otantiklik) ile ilişkisini incelemek ve bu ilişkide benlik bilinçliliğinin (özel benlik bilinçliliği ve aleni benlik bilinçliliği) aracı rolünü test etmektir. Ayrıca, çalışmada Kendini Ayarlama Ölçeği’nin iki faktörlü bir yapıda olup olmadığı merak konusu olmuş ve farklı bir örneklemde psikometrik bir inceleme yapılmıştır. Ölçeğin beklendiği gibi iki faktörlü bir yapıda olduğu ve kabul edilebilir düzeyde geçerli ve güvenilir olduğu görülmüştür. Ardından, ana çalışma için 425 (%66)’i kadın ve 218 (%34)’i erkek olmak üzere 643 üniversite öğrencisine ulaşılmıştır. Kişisel Bilgi Formu, Kısa Bireycilik Toplulukçuluk Ölçeği, Kendini Ayarlama Ölçeği, Otantiklik Ölçeği ve Benlik Bilinçliliği Ölçeği veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Sonuçlar, özel benlik bilinçliliğinin bireycilik ile otantiklik arasındaki ilişkide ve toplulukçuluk ve ilişkisel otantiklik arasındaki ilişkide aracı rolde olduğunu göstermiştir. Ayrıca, aleni benlik bilinçliliğinin toplulukçuluk ile korumacı kendini ayarlama, kazanıcı kendini ayarlama ve otantiklik arasındaki ilişkilerde aracı rol üstlendiği görülmüştür. Çalışma bulguları, sosyal koşullara göre davranışlarını ayarlayan kişilerin, gerçek benlikleriyle uyumlu bir yaşam sürmede zorlanabilecekleri sonucunu düşündürmektedir. Bu da, otantikliğin önemine işaret etmektedir. Ayrıca, özel benlik bilinçliliğinin kişiyi otantikliğe yakınlaştırdığı, aleni benlik bilinçliliğinin ise otantiklikten alıkoyduğu ve korumacı kendini ayarlamaya yönelttiği görülmüştür. Bu bulgu da, bireyin kendine özgü yanlarının bilincinde olmasının önemini ortaya çıkarmaktadır. Şöyle ki, sürekli başkaları tarafından izlendiği ve bu doğrultuda değerlendirmeye tabi tutulduğunu düşünmek, kişinin kendisini ortaya koyabilmesini engelleyebilmektedir. Çalışmanın sınırlılığı ise katılımcı grubunun üniversite öğrencilerinden oluşmasıdır. Verilerin genellenebilirliği için aynı modelin yetişkin örneklemi ile de test edilmesi önerilebilir.
Kültürel Yönelimler Bireycilik Toplulukçuluk Otantiklik Kendini Ayarlama Benlik Bilinçliliği
1. yazarın doktora tez çalışmasından üretilen bu çalışmanın etik onayı Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Etik Kurulu tarafından alınmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sosyal Biliş |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 1 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi - dtcfdergisi@ankara.edu.tr
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.