Kamu Yönetim Yapılarında Hukuk Etik İlişkisi ve Öne Çıkan Sorun Alanları
Öz
Kamu Yönetim Yapılarında Hukuk Etik İlişkisi ve Öne Çıkan Sorun Alanları
Bu çalışma; Türkiye’de kamu yönetim organizasyonlarındaki hukuk etik ilişkisini ve öne çıkan sorun alanlarını ele alan bir çalışmadır. Çalışmayı benzer konulardan farklı ve özgün kılan değerler ise, Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (WB) orijinli çıkışlı olarak iyi yönetişim (good governance) denen yönetim anlayışı ve uygulamalarının kamu yönetim organizasyonlarında uygulanabilirliği ve uygulamadan doğan etik sorunları hukuki altyapıda ele alınarak değerlendirilmiştir. Geleneksel kamu yönetim anlayışı dikey hiyerarşide yürütülmektedir. İyi yönetişim felsefesine dayalı kamu yönetişim anlayışında ise hiyerarşinin yanında daha katılımcı ve karar mekanizmalarının birlikte alındığı daha yatay uygulamaların geliştirildiği yapılardır. Bu bağlamda adına iyi yönetişim denen yeni kamu yönetişim uygulamalarında sorun alanları etik, etik hukuk ve kamu ilişkisi, etik ve yargı oluşumları, Türkiye’de yönetim hukuku ve etik, türk kamu yönetiminde hukuki olarak etik alt yapısı, yönetişim ve yönetişimin tarihçesi (arka planı) kuramsal temelleri, etkin kamu yönetişimi arayışı ve yönetişim yaklaşımı, kamu yönetişiminde etkin olmayan koşullar/olanaklar ve etik ilişkisi, yönetim başarı koşullarının aşınması/yönetememe, kurumsal politikaların uygulama yetersizliği, kaynakların etkili kullanılamaması, politik yaklaşım eksikliği, süreçsel mükemmellik sorunu, stratejik tercih/üretken strateji yetersizliği gibi yönetişim sorun alanları ile birlikte değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Kamu yönetimi, hukuk ve etik, yönetişim, iyi yönetişim.
The Relation Between Law and Ethics in Public Administration Structures and the Prominent Problem Areas
This study addresses the relation between law and ethics in public administration organizations in Turkey and highlights the prominent problem areas. The values that make the study unique and different from the similar issues are the applicability of good governance understanding and practices in public administration organizations depending on the United Nations (UN), the International Money Fund (IMF) and the World Bank (WB), and the evaluation of the ethical problems considering the legal infrastructure. The traditional public administration understanding is carried out in the vertical hierarchy. In addition to the hierarcy, there are as more participatory structures in which decisions are made together, and more horizontal applications are developed along with the public governance based on the philosophy of good governance. In this context, the problem areas in the new public governance practices called good governance were evaluated with the governance problem areas such as ethics, the relation between ethical law and public, ethics and judicial formations, administrative law and ethics in Turkey, the legal ethics infrastructure of the Turkish public administration, governance and the history (background) of governance, its theoretical fundamentals, search for effective public governance and governance approach, ineffective conditions / possibilities and ethics relations in public governance, inability to manage success conditions, inadequate implementation of corporate policies, inefficient use of resources, lack of political approach, the problem of process excellence, strategic choice / productive management problems.
Keywords: Public administration, law and ethics, governance, good governance
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- KAYNAKÇAAB Etik Tavsiye Metni Horizaon-2020, URL: http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/grants_manual/hi/ethics/h2020_hi_ethics-self-assess_en.pdf ,(23.11.2018).
- Acar, Ahmet Gökhan (2000), Etik Değerlerin Kurumsallaştırılması Üzerine Bir Araştırma, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüsü İşletme Yönetimi ve Organizasyon A.B.D., Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Açık Erişim URL:http://acikerisim.istanbul.edu.tr/bitstream/handle/123456789/25521/34578.pdf?sequence=1&isAllowed=y ,(22.10.2018).
- Adam Smith (2015), Ulusların Zenginliği, Vikipedi Ansiklopedisi, URL: https://tr.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith , (16.6.2015).
- Akçakaya, Murat, (2016), Bürokrasi Kuramları ve Türk Kamu Yönetiminde Bürokratik Sorunlar, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18/3, s.669-694, URL: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/286723 , (22.8.2018).
- Aktan, Coşkun Can (2018), Klasik Organizasyon Yönetim Teorisi ve Bilimsel Yönetim Teorisi: Taylorizm, URL: http://web.archive.org/web/20160309142947/http://www.canaktan.org/yonetim/yonetim-teorileri/taylor.htm ,(26.10.2018).
- Akyel, Recai, Hacı Ömer Köse, (2010), Kamu Yönetiminde Etkinlik Arayışı: Etkin Kamu Yönetimi İçin Etkin Denetimin Gerekliliği, Türk İdare Dergisi, Sayı.466, s.9-45, URL:http://www.tid.gov.tr/Makaleler/466recaiakyelgi.pdf ,(21.11.2018).
- Alav,Orhan (2018), Türkiye’de Kurumsal Açık Erişim Arşiv Yönetişimi Üzerine Bir Araştırma ve Model Önerisi (Doktora Tezi), Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetim Organizasyon A.B.D.Ataman, Göksel, (2001), İşletme Yönetimi, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
- Avrupa Birliğ (AB/EU) Etik Sözleşmesi (2018), URL: http://ec.europa.eu/research/participants/docs/h2020-funding-guide/cross-cutting-issues/ethics_en.htm , (23.10.2018)
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Yasa İncelemesi
Yazarlar
Orhan Alav
*
0000-0003-4577-0984
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
3 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi
10 Ocak 2019
Kabul Tarihi
30 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 2019 Sayı: 2