Clostridioides difficile, gram (+), anaerob, sporlu, çomak şeklinde bakteri olup özellikle uzun süreli antibiyotik kullanımı sonucunda psödomembranoz kolit, toksik megakolon, intestinal perforasyon ve diareye sebep olmaktadır. Hastane kaynaklı olan etken toprakta, suda, su ürünlerinde, kasaplık hayvanlarda ve kanatlılarda tespit edilmiş olup, bu durum gıdaların C. difficile için potansiyel yeni rezervuarlar olabileceğini düşündürmektedir. Özellikle son yıllarda insanlardan izole edilen C. difficile suşlarının kasaplık ve kanatlı hayvanlarda da saptanması bu etkenin halk sağlığı yönünden ciddi bir risk oluşturabileceği kaygısını doğurmuştur. Bu doğrultuda, İstanbul’da satışa sunulan 128 tavuk döner örneği C. difficile varlığı yönünden analiz edilmiş ve bunlardan 12’si C. difficile şüpheli olarak tespit edilmiştir. Şüpheli 12 örnekten sadece 2’si (%1.56) C. difficile olarak doğrulanırken, her iki izolatın da vankomisin ve sefotaksime dirençli olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, tavuk döner örneklerinden izole edilen C. difficile suşları, etkenin kanatlı hayvan karkaslarının yanı sıra bunlardan elde edilen hayvansal kökenli gıdalarda da bulunabildiğini ve pişirme sıcaklıklarına da dirençli olabildiğini göstermiştir.
Antimikrobiyal duyarlılık Clostridioides difficile Halk sağlığı Kanatlı eti Tavuk döner
Clostridioides difficile is a gram (+), anaerobic, spore-forming, rod-shaped bacterium that causes pseudomembranous colitis, toxic megacolon, intestinal perforation and diarrhea, especially due to long-term usage of antibiotics. The hospital-acquired agent has been detected in soil, water, seafood, slaughtered animals and poultry, and these foods are thought to be potential new reservoirs for C. difficile. Especially in recent years, the detection of C. difficile strains isolated from humans in butchery and poultry animals has raised concerns that this agent may pose a serious risk to public health. Accordingly, 128 chicken doner kebab samples offered for sale in Istanbul were analyzed for the presence of C. difficile and 12 of them were identified as C. difficile suspects. Only 2 (1.56%) out of the 12 suspected colonies were confirmed as C. difficile, and both isolates were resistant to vancomycin and cefotaxime. In conclusion, C. difficile strains isolated from chicken doner samples showed that the agent can be found in poultry carcasses as well as in animal-originated foods obtained from these carcasses and can also be resistant to cooking temperatures.
Antimicrobial susceptibility chicken doner kebab Clostridioides difficile poultry public health
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 31 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |