Bu araştırmada, Elazığ ilinde sevilerek tüketilen
ve beslenmede önemli bir yeri olan peynirli ekmeğin mikrobiyolojik ve kimyasal
kalitesi saptandı. Bu amaçla, Elazığ ilinde bulunan taş ekmek fırınlarından
temin edilen 25 adet peynirli ekmek örneği mikrobiyolojik ve kimyasal yönden
incelendi. Örneklerde ortalama toplam mezofilik aerob bakteri sayısı
7,09x103±2,628x104 kob/g, Staphylococcus-Micrococcus spp.sayısı
9,89x10±8,623x10 kob/g, maya ve küf sayısı ise 2,14x102±4,834x102 kob/g
değerlerinde olduğu belirlendi. Örneklerin hiçbirinde Escherichia coli,
Staphylococcus aureus ve Salmonella spp. tespit edilmezken yalnızca bir örnekte
koliform bakteri sayısı 4,00x10 kob/g olarak belirlendi. İncelenen örneklerdeki
ortalama pH değeri 5,87±0,332, rutubet %31,83±2,338, kuru madde %68,17±2,338 ve
kül %1,002±0,349 miktarlarında saptandı.
Sonuç olarak, Elazığ Peynirli Ekmeğinin
mikrobiyolojik kalitesinin oldukça iyi düzeyde olduğu, bu bakımdan halk sağlığı
açısından güvenilir bir yiyecek olarak değerlendirilebileceği, ayrıca dengeli
ve yeterli beslenmede önem arz eden bazı temel besin öğelerini önemli
miktarlarda içerdiği söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 26 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 2 |