Abiotic Plant Stresses in Central Anatolian Aridlands
Öz
Prevealing stress factors affecting plant performance in the Central Anatolian arid lands are drought, heat, frost, salt and lack of usable forms of some nutrients. Although the region is climatically arid, seasonal drought is frequently observed. Although not throughout the region, saline soils cause problems in some bottom lands, especially as sodic soils. Among the nutrients, the scarcity of the usable form of phosphorus iron, copper and zinc stand out. Since the success of afforestation efforts in the region has so far been explained by silvicultural practices, most mechanisms limiting plant growth have not been understood. Therefore, studies on ecological and physiological stress factors that limit plant growth can increase the success of restoration efforts in the region.
Anahtar Kelimeler
Central Anatolia, afforestation, drought, Salinity, Nutrient stress
İç Anadolu Kurak Sahalarında Abiyotik Bitki Stresleri
Öz
İç Anadolu kurak sahalarında bitki büyümesini etkileyen en önemli stres faktörleri kuraklık, sıcaklık, don, tuz ve bazı besin elementlerinin yararlanılabilir formlarının eksikliğidir. Bölge iklimsel olarak kurak olmasına rağmen mevsimsel kuraklıkta sık sık görülmektedir. Tuzlu topraklar bölge genelinde olmasa bile bazı taban arazilerde özellikle sodik toprak olarak sorun yaratmaktadır. Besin elementlerinden ise en çok fosforun yararlanılabilir formunun azlığı ile mikro besin elementlerinde demir, bakır ve çinko eksikliği öne çıkmaktadır. Bölgedeki ağaçlandırma çalışmalarının başarısı şimdiye kadar silvikültürel uygulamalarla açıklandığından bitki büyümesini sınırlayan çoğu mekanizma anlaşılamamıştır. Bu nedenle bitki büyümesini sınırlandıran ekolojik ve fizyolojik stres faktörlerini konu alan çalışmalar bölgedeki restorasyon çalışmalarının başarını arttırabilir.
Anahtar Kelimeler
İç Anadolu, Ağaçlandırma, Kuraklık, Tuzluluk, Besin stresi
Bu çalışma, Düzce Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Orman Mühendisliği Anabilim Dalı’nda “İç Anadolu Kurak Sahalarında Dikim Çukuru, Hümik asit ve Jasmonik uygulamasının, Toros sediri (Cedrus libani), karaçam (Pinus nigra), kızılçam (Pinus brutia), badem (Prunus amygdalus) ve iğde (Elaeagnus angustifolia) fidanlarının tutma ve büyüme başarısına etkisi” isimli doktora tezinden üretilmiştir.
Bu çalışma TÜBİTAK 120 O 688 nolu “İç Anadolu Kurak Sahalarında Dikim Çukuru, Hümik asit ve Jasmonik uygulamasının, Toros sediri (Cedrus libani), karaçam (Pinus nigra), kızılçam (Pinus brutia), badem (Prunus amygdalus) ve iğde (Elaeagnus angustifolia) fidanlarının tutma ve büyüme başarısına etkisi” isimli proje tarafından desteklenmiştir. Destekleri için kuruma ve çalışanlarına teşekkürlerimizi sunarız.