Aksi belirtilmedikçe gönderilen yazılarla ilgili tüm yazışmalar ilk yazarla yapılacaktır. Makale gönderimi çevrim içi (online) olarak dergipark üzerinden yapılmalıdır.
1. Yazarlar makale gönderirken makale Word dosyasına yazar bilgilerini yazmamalı, gönderilen makale ile birlikte yazar bilgilerini içeren "kapak sayfası" gönderilmelidir. Kapak sayfasında, makalenin başlığı, yazar veya yazarların bağlı bulundukları kurum ve unvanları, kendilerine ulaşılabilecek adresler, cep, iş ve faks numaraları ve e-posta adresleri yer almalıdır (bkz. Kontrol Listesi).
2. Çalışmalar, A4 boyutundaki (210 x 297 mm) dikey kağıda; üst, alt, sağ ve sol taraftan 2,5 cm. boşluk bırakılarak, Özet ve Abstract 10 Punto 1 satır aralık ölçüsünde, Metin (Extended Abstract da dahil) 12 punto 1,5 satır aralık ölçüsünde, iki yana yaslı olarak Palatino Linotype harf karakterleriyle yazılmalıdır. Başlıklar, alt başlıklar ve metin dahil paragraf aralığı önce 0nk, sonra 6nk olmalıdır. Yazıda; çalışmanın başlığı ortalı, 12 punto ve bütün harfler büyük, alt başlıklar ise (Giriş, Kuramsal Çerçeve, Yöntem, Sonuç, Kaynakça gibi) sadece ilk harfleri büyük ve koyu (bold) yazılmalıdır. Paragraflar girintili (1,25 cm) olmalıdır. Yazılara sayfa numarası eklenmemelidir. Tüm metin (kaynaklar ve genişletilmiş özet dâhil) en çok 9000 kelimeden oluşmalıdır.
3. Kaynakçada aralık; önce 0, sonra 0 nk seçilmeli, satır aralığı tek, girinti ise asılı (1,25 cm) olmalıdır.
4. Çalışmalar genel olarak, Türkçe Başlık, Öz, Anahtar Kelimeler, İngilizce Başlık, Abstract, Keywords, Giriş, Ana Metin, Sonuç, Genişletilmiş İngilizce/Türkçe Öz (Extended Abstract) ve Kaynakça akışını takip etmelidir.
5. Giriş bölümünden önce en az 150, en fazla 250 kelimeden oluşan çalışmanın kapsamını, amacını, ulaşılan sonuçları ve kullanılan yöntemi kaydeden Türkçe ve İngilizce öz yer almalıdır. Çalışmanın İngilizce başlığı İngilizce özün üzerinde yer almalıdır. İngilizce ve Türkçe özlerin altında çalışmanın içeriğini temsil eden 3-5 anahtar kelime yer almalıdır.
6. Genişletilmiş özet (Extended Abstract) 600-800 kelime arasında olmalı; araştırma ile ilgili, amaç, problem, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerini kapsamalıdır. Genişletilmiş özetin altında, çalışmanın içeriğini temsil eden 3-5 İngilizce anahtar kelime bulunmalıdır. Makalede İngilizce genişletilmiş özet, her çalışmanın sonunda, kaynakça kısmından hemen önce yer almalıdır. İngilizce genişletilmiş özet sadece Türkçe makalelerde zorunludur. İngilizce makaleler için genişletilmiş özet istenmez.
7. Yazı, çizim veya grafiklerin yazım alanı içinde olmalarına dikkat edilmelidir. Resim, şekil ve grafikler “Şekil” adı altında gösterilmelidir. Ayrıca şekil ve grafikler bilgisayarda çizilmeli, sırayla numaralandırılmış olmalı, şekil ve tablolara ait kaynaklar, alt tarafta ortalı, 10 punto ile verilmelidir. Bunun yanında, şekil ve tabloya ait başlıklar (isim) üstte ve ortalı, 12 punto, kelimelerin ilk harfleri büyük yazılmalıdır (Tablo 1. Kurumsal Sosyal Sorumluluk). Tablo içi metinler 12 punto ile (gerektiğinde 10 puntoya kadar düşürülebilir) yazılmalıdır. Tablo içi metinlerde paragraf aralığı önce 0nk, sonra 0nk ve 1 satır aralığında olmalıdır.
8. Atıflara sayfa numarası verilmelidir.
9. Notlar ve referanslar ayrılmalıdır. Notlar metin içinde numaralandırılmalı ve "dipnot" şeklinde verilmelidir. "Referanslar" ise APA 6 sistemine göre düzenlenmelidir.
10. Dergiye gönderilen çalışmalar, başvuru aşamasında beyan edilen intihal raporu çerçevesinde değerlendirilir. Araştırma ve yayın etiğine uygun bulunmayan veya intihal riski tespit edilen makaleler değerlendirilmeye tabi tutulmamaktadır. Bu çerçevede TURNITIN ya da İThenticate tarama programlarınca tespit edilen benzerlik oranının %15’nin üzerinde olması halinde, ilgili çalışma hakem onayı alsa bile yayımlanamaz. Eğer durum fark edilmeden çalışma yayımlanmış ise durumun fark edilmesiyle birlikte, ilgili çalışmaya erişim engellenerek çalışma yayım listesinden ve tam sayıdan çıkarılır. Yine rapor doğrultusunda makalelerin tek bir kaynağa benzeşim oranı % 3 üzeri olamaz. Başvuru esnasında yazar(lar), çalışma ile birlikte, TURNITIN ya da IThenticate raporunu sisteme yüklemelidir.
11. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin son sayfasında; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
12. Çalışma bir tezden üretildiyse, bilimsel bir toplantıda sunulduysa (kongre, sempozyum, konferans vb.) sunulduysa, bir fonlama kuruluşu tarafından desteklendiyse (fon sağlayıcı kuruluşun bilgileri, proje numarası vb. bilgiler) bu bilgilerin "Kapak Sayfasında" yazılması gerekmektedir.
13. Çalışmaların imla ve noktalamasında Türk Dil Kurumu İmla Kılavuzu esas alınmalıdır.
14. Yazım kurallarına uymayan çalışmalar ön değerlendirme aşamasında reddedilmektedir. Yazım Kuralları kapsamındaki küçük eksikliklerde ise yazarlardan düzeltme istenmekte, ancak bu düzeltme taleplerinde taviz verilmemektedir. Ön değerlendirme aşamasında yazara düzeltmeleri tamamlaması için tanınan süre, en fazla 7 (yedi) gündür. Bu süre zarfında düzenleme talebini yerine getirmeyen çalışmalar, yazar(lar)a iade edilmektedir.
15. Hakemlik sürecinde revizyon istenen çalışmalar revizyonun türüne bakılmaksızın (minör/majör) yeniden hakem incelemesine sunulduğundan çalışmalarda istenen bütün düzeltmelerin kırmızı renk ile işaretlenerek yüklenmesi gerekmektedir. Bu şekilde yüklenmeyen çalışmalar için hakemlik incelemesi sonlandırılacak ve çalışma yazara iade edilecektir.
16. Kurallar dâhilinde dergimize yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların her türlü sorumluluğu ve çalışmada geçen görüşler yazar/yazarlarına aittir.
17. Yayın kurulu ve hakem raporları doğrultusunda yazardan/yazarlardan, metin üzerinde bazı düzeltmeleri yapmaları istenebilir.
18. Dergiye gönderilen çalışmalar yayınlansın veya yayınlanmasın geri gönderilmez.
19. Trabzon Üniversitesi Karadeniz İletişim Araştırmaları Dergisi'nde yazarlar yıl içerisinde bir kez makale yayınlatma hakkına sahiptir.
KAYNAKLAR
Kabul edilmiş ancak henüz sayıya dahil edilmemiş makaleler Erken Görünüm olarak yayınlanır ve bu makalelere atıflar “ileri çevrim içi yayın” şeklinde verilmelidir. Genel bir kaynaktan elde edilemeyecek temel bir konu olmadıkça “kişisel iletişimlere” atıfta bulunulmamalıdır. Eğer atıfta bulunulursa parantez içinde iletişim kurulan kişinin adı ve iletişimin tarihi belirtilmelidir. Bilimsel makaleler için yazarlar bu kaynaktan yazılı izin ve iletişimin doğruluğunu gösterir belge almalıdır. Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur. Tüm kaynaklar metinde belirtilmelidir. Kaynaklar alfabetik olarak sıralanmalıdır.
-Kaynaklar otomatik yapılmalıdır, elle yapılan atıflar kabul edilmeyecek, geri gönderilecektir. Kaynaklar word dosyasında; "Başvurular", "Stil" Apa (6. Baskı) ve "Alıntı Ekle" seçilerek otomatik eklenmelidir.
Referans Stili ve Formatı
Trabzon Üniversitesi Karadeniz İletişim Araştırmaları Dergisi, referans ve kaynak göstermede APA (American Psychological Association) Style 6th Edition rehber olarak kullanılmaktadır. Bu çerçevede hem alıntılamalarda hem de kaynakça kısmında yazarların, Türk Kütüphaneciler Derneği’nin hazırladığı “Bilimsel Yayınlarda Kaynak Gösterme, Tablo ve Şekil Oluşturma Rehberi APA 6 Kuralları” isimli rehberi kullanmaları gerekmektedir.
-Rehbere Erişim İçin tıklayınız: http://tk.org.tr/APA/apa_2.pdf
KONTROL LİSTESİ
Makale Gönderimi Esnasında Yazardan/Yazarlardan İstenilen Dosyalar/Belgeler
1. Tam Metin: Gönderilecek çalışmanın tam halini içeren dosyasıdır. Tam metin, yazara/yazarlara dair herhangi bir kişisel bilgi içermemelidir.
2. Kapak Sayfası: Yazar/Yazarlara dair kişisel bilgileri (Makalenin Türü, Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı, Kurum, Unvan, İletişim Bilgileri: e-posta ve Telefon numarası, ORCID ID) içeren dosyadır. Kapak Sayfası'na buradan ulaşabilirsiniz.
3. Telif Hakkı Formu: Gönderilen çalışmanın tüm telif haklarının Karadeniz İletişim Araştırması Dergisi'ne devredildiğini belirten dosyadır. Telif Hakkı Formu'na buradan ulaşabilirsiniz.
4. Benzerlik Raporu: Çalışmanın, intihal tespitinde kullanılan iThenticate veya Turnitin programı aracılığıyla alınmış benzerlik raporudur. Benzerlik oranı %15'i (kaynakça hariç) geçen makaleler değerlendirmeye alınmaz.
5. Yazarlık Katkısı: Birden fazla yazarlı çalışmalarda yazarların katkı türü ve katkı oranlarının beyan edildiği dosyadır. Eğer tek yazarlı bir çalışma ise çalışmanın tek yazarlı bir çalışma olduğu belirtilip, imzalı bir şekilde sisteme yüklenmesi beklenmektedir. Çok yazarlı çalışmalarda da her bir yazar katkı oranını belirtip imzalamalıdır. Yazarlık Katkısı Beyanı'na buradan ulaşabilirsiniz.
6. Etik Kurul Onay Belgesi: Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir. Yazarların, etik kurul onayı gerektiren çalışmalarda ilgili belgeleri temin etmesi ve çalışmalarıyla beraber sisteme yüklemesi gerekmektedir. Eğer çalışma etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalar arasında yer alıyorsa, etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalar arasında yer aldığının beyan edilip, imzalı bir şekilde sisteme yüklenmesi beklenmektedir. Etik Kurul Onay Belgesi'ne buradan ulaşabilirsiniz.
7. Çıkar Çatışması Bildirimi: Çalışmada herhangi bir çıkar çatışması varsa belirtilmeli, eğer yoksa herhangi bir çıkar çatışmasının olmadığı beyan edilip, Yazar/Yazarlar tarafından imzalı bir şekilde sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Çıkar Çatışması Bildirimi'ne buradan ulaşabilirsiniz.
*Makalenin birden fazla yazarlı olması durumunda, Yazar/Yazarlardan istenen ilgili belgeler, tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır. Başlık sayfasında da diğer yazarların bilgilerine yer verilmelidir.