EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞAM DOYUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 4 Sayı: 6 11 Temmuz 2016
Ayşe Şimşek , Serap Büyükkıdık
PDF İndir
TR EN

EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞAM DOYUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Öz

Emeklilik dönemine uyum sağlamak, tatmin edici bir yaşam sürdürmek hem emekliler hem de toplumsal açıdan önemlidir. Yapılan çalışma emekli öğretmenlerin yaşam doyumlarına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çünkü öğretmenlerin emeklilik dönemlerinde yaşamdan doyum almaları daha huzurlu, sağlıklı bir toplum için büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma emekli öğretmenlerin yaşam doyumu düzeylerini ve nedenlerini ortaya koyması, eğitim sisteminde ve emeklilik sisteminde yapılması gereken değişikliklere yol göstermesi açısından önemli görülmüştür. Araştırmada sosyal bir olguyu ayrıntılı bir şekilde incelemek ve derinlemesine anlamlandırmak için nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak yedi adet açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır ve verilen yanıtların içerik çözümlemesi yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Burdur ilinde yaşayan 14'ü erkek, 6'sı kadın olmak üzere toplam 20 emekli öğretmen oluşturmuştur. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin çoğunluğu sağlık problemi yaşaması, çocuklarına ve ailesine kaliteli zaman ayırabilme isteği, meslekte yaşadığı yorgunluk ve okul ortamında yaşadığı problemler nedeniyle emekli olduklarını belirtmişlerdir. Yapılan alan taraması doğrultusunda elde edilen bilgilere bağlı olarak yaşam doyumu duygusal, sosyal, ekonomik, aile yaşantısı ve boş zaman aktiviteleri bakımından incelenmiştir. Ayrıca emekli öğretmenlerin yaşadıkları pişmanlıklar ve memnuniyetleri de araştırılmıştır. Her katılımcının görüşlerinin yaşam tarzına göre farklılık gösterdiği ve bu durumun yaşam doyumunu etkilediği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Doyum, Emeklilik Dönemi, Emekli Öğretmenler, Yaşam Doyumu, Yaşam Doyumuna İlişkin Görüşler

Kaynakça

  1. Kaynakça Bulunmuyor

Kaynak Göster

APA
Şimşek, A., & Büyükkıdık, S. (2016). EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞAM DOYUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(6), 19-41. https://izlik.org/JA79GK89BR
AMA
1.Şimşek A, Büyükkıdık S. EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞAM DOYUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. MAKÜ EBED. 2016;4(6):19-41. https://izlik.org/JA79GK89BR
Chicago
Şimşek, Ayşe, ve Serap Büyükkıdık. 2016. “EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞAM DOYUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 (6): 19-41. https://izlik.org/JA79GK89BR.
EndNote
Şimşek A, Büyükkıdık S (01 Temmuz 2016) EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞAM DOYUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 6 19–41.
IEEE
[1]A. Şimşek ve S. Büyükkıdık, “EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞAM DOYUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”, MAKÜ EBED, c. 4, sy 6, ss. 19–41, Tem. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79GK89BR
ISNAD
Şimşek, Ayşe - Büyükkıdık, Serap. “EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞAM DOYUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4/6 (01 Temmuz 2016): 19-41. https://izlik.org/JA79GK89BR.
JAMA
1.Şimşek A, Büyükkıdık S. EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞAM DOYUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. MAKÜ EBED. 2016;4:19–41.
MLA
Şimşek, Ayşe, ve Serap Büyükkıdık. “EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞAM DOYUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy 6, Temmuz 2016, ss. 19-41, https://izlik.org/JA79GK89BR.
Vancouver
1.Ayşe Şimşek, Serap Büyükkıdık. EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN YAŞAM DOYUMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. MAKÜ EBED [Internet]. 01 Temmuz 2016;4(6):19-41. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79GK89BR