BibTex RIS Kaynak Göster

Duneentstehung in der Akselendi Ebene in Verbindung mit Umweltproblemen.

Yıl 1993, Cilt: 7 Sayı: 1, - , 01.06.1993

Öz

Zusammenfassung   (There is no English Summary)

Akselendi Ebene liegt im ägäischen Gebiet im Norden der Gedizebene. In dieser Ebene gibt es ein breiter Dünebereich. Die Entstehung dieser Dünen hängt von verschiedenen Entwicklungsprozeßen ab. Starke nördliche Winde waren bei dieser Entstehung besonders wirksam . Das Material bei der Düneentstehung liefert das alte Bett des Kumçayı Flusses. Kumçayı floss in dieser Ebene ehemals von Osten nach Westen . Aber 1950 wurde die Richtung des Flusses nach Süden verlegt.

Danach verstärkte sich die Düneentstehung immer mehr. Das heutige Flächenmaß dieser Dünen ist 5,5 - 6 km 2. Die Dünen bedrochen die Anbaubereiche im Westen und im Süden. Manche Anbauteilen im westlichen und südlichen Bereich sind durch diese Dünen zu gedeckt. In kürzerer Zeit sollten die zuständigen Institutionen Maßnahmen gegen diese Dünnenentstehung treffen.

 

 

 

AKSELENDİ OVASINDA KUMUL OLUŞUMU VE BUNA BAĞLI ÇEVRE SORUNLARI

Yıl 1993, Cilt: 7 Sayı: 1, - , 01.06.1993

Öz

Ege Bölgesi, genellikle doğu-batı doğrultulu depresyon alanlarına yerleşmiş akarsuların meydana getirdiği alüvyal ovalar ile dikkati çeker. Bu ovalar, gerek ülkemizin ve gerekse Ege Bölgesinin en verimli tarımsal alanlarını oluşturur. Hatta bu ovaların kenarlarında yer alan en küçük toprak parçalan bile tarımsal açıdan optimum bir şekilde değerlendirilmeye çalışılır. Ancak bazı alanlarda hem fiziki faktörlerin, hem de insanların doğal çevreyi yanlış kullanımından ileri gelen etkilerle doğal denge bozulmakta veya olumsuz yöndeki gelişmeler hızlanmaktadır. Bunun sonucunda verimli tarım alanları kullanılamaz hale gelerek büyük ekonomik kayıplar söz konusu olmaktadır.

Bu olumsuz gelişmelerin bir örneği Gediz depresyonunun yan kolu halindeki Akhisar havzası ovalarından birini oluşturan Akselendi ovasında gözlenmektedir. Akselendi ovasının güneyindeki verimli tarım alanlarının bir bölümü, oluşumu eskiden beri sürmekte olan, fakat son yıllarda giderek alanı hızlı bir şekilde genişleyen kumullarla kaplanmıştır. Kumulların istilâ ettiği tarım alanları her geçen gün biraz daha artmakta, ekonomik kayıplar büyümektedir.

Farklı doğal süreçler ve insan faktörünün birlikte meydana getirdiği söz konusu kumul alanının nasıl oluştuğu, bunda hangi faktörlerin daha fazla etkili olduğu, aktüel problemin yönü ve boyutunun ortaya konulması çalışmamızın asıl amacını oluşturmaktadır.

Öncelikle çalışma alanı tanıtılıp, kumulların nasıl oluştuğu ele alınacak, daha sonra kumulların oluşumunda etkili olan fiziki ve beşeri faktörler ile kumulların yarattığı sorunlar üzerinde durulacaktır. Bu yazı, Ege Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fonu Saymanlığı tarafından desteklenen 1991/EDE/006 nolu araştırma projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların ilk sonuçlarını içermektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ertuğ Öner

Mustafa Mutluer

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1993
Gönderilme Tarihi 3 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 1993 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öner, E., & Mutluer, M. (1993). Duneentstehung in der Akselendi Ebene in Verbindung mit Umweltproblemen. Ege Coğrafya Dergisi, 7(1).