Kriyojenik Sıcaklık Koşullarının Kendiliğinden Yerleşen Betonların Mekanik Ve Fiziksel Özelliklerine Etkisi
Öz
Bu çalışmada doğalgaz depolama tanklarında kullanılması önerilebilecek bir betonun kriyojenik sıcaklık koşulları altında fiziksel ve mekanik özelliklerine düşük sıcaklıkların (-196 °C) etkisi incelenmiştir. Bu amaçla üretilen numuneler 90 gün su küründe dayanım kazanmış ve sonrasında 20 dakika sıvı nitrojene maruz bırakılmıştır. Isı alış verişinin tamamlanması için kriyojenik kür tankında bir saat bekletilen numunelerin oda sıcaklığında 24 saat çözülmesi sağlanmıştır. Bir çevrim donma çözülme etkisinde kalan numuneler üzerinde, dinamik elastisite modulü ve ultrases geçiş hızı, basınç ve eğilme dayanımı deneyleri yapılmıştır. Sonuç olarak kendiliğinden yerleşen betonların bir çevrim kriyojenik sıvı etkisi ile dinamik elastisite modülü ve ultrases geçiş hızı değerlerinde referans numuneye göre sırasıyla %16 ve % 8,7 düşüş gözlenmiştir. Basınç ve eğilme dayanımı değerlerinde ise sırasıyla bir çevrim sonucunda % 10,11 ve %10,49 oranında artış görülmüştür.
Anahtar kelimeler: Doğalgaz, Kendiliğinden yerleşen beton, Kriyojenik sıcaklık
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ü. Yurt, Kriyojenik Sıcaklık Etkisindeki Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda Kırılma Mekaniği Performansının Belirlenmesi, Düzce: Düzce Üniversiyesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.
- P. Lebrun, «An introduction to cryogenics,» European Organization For Nuclear Research Laboratory for Particle Physics, Geneva, 2007.
- Law B., Concrete Construction, cilt 28, no. 6, pp. 465-466, 1983.
- L. Vandewalle, «Bond between a reinforcement bar and concrete at normal and cryogenic temperatures,» Journal of Materials Science Letters, cilt 8, no. 2, pp. 147-149., 1989.
- D. E. Berner ve B. C. Gerwick , «Static and cyclic behavior of structural lightweight concrete at cryogenic temperatures,» %1 içinde Ocean Space Utilization ’85, Japan, Springer, 1985, pp. 439-445.
- EFNARC, «The european guidelines for self-compacting concrete: specification, production and use,» The european federation of specialist construction chemicals and concrete, 2005.
- J. Xie, X. Li, ve H. Wu, «Experimental study on the axial-compression performance of concrete at cryogenic temperatures,» Construction and Building Materials, cilt 72, pp. 380-388., 2014.
- C. Talbot, «Behavior of Self-Consolidating Concrete at Cryogenic Temperatures,» Concrete plant international, cilt 1, no. 1, pp. 66-68., 2009.
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
31 Mayıs 2016
Gönderilme Tarihi
29 Şubat 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 2
Cited By
Kriyojenik Sıcaklık Koşullarının Kendiliğinden Yerleşen Betonların Mekanik Ve Fiziksel Özelliklerine Etkisi
El-Cezeri Fen ve Mühendislik Dergisi
https://doi.org/10.31202/ecjse.264188Jeopolimer Betonlarda Sülfürik Asit Etkisinin Araştırılması
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
https://doi.org/10.29130/dubited.644176Kendiliğinden Yerleşen Betonların Düşük Sıcaklıklardaki Davranışının Tahribatsız Yöntemlerle İncelenmesi
Academic Platform Journal of Engineering and Science
https://doi.org/10.21541/apjes.400243Kür Sıcaklığının Alkali Aktivasyonlu Lifli Betonunun Kırılma Özelliklerine Etkisi
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.47495/okufbed.1001854


