Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Güneş Enerji Destekli Mikrodalga Konveyör Kurutucu Kullanılarak Kuruma Davranışının Modellenmesi

Yıl 2018, , 267 - 271, 31.01.2018
https://doi.org/10.31202/ecjse.357260

Öz

Bu
araştırmanın amacı güneş enerji destekli laboratuvar tipi bantlı mikrodalga
kurutucuda kabak dilimlerinin kurutularak toplam kurutma zamanını düşüren bir
kontrol yapısı oluşturmaktır. Mikrodalga kurutucusu 0,245 m/dk bant hızı
kullanılarak farklı üç mikrodalga gücünde (0,7, 1 ve 1,4 kW) çalıştırılmıştır.
Deneylerde enerji sarfiyatını azaltmak için güneş enerjisinden elde edilen sıcak
hava kurutma havası olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada 5 mm kalınlığındaki
kabak dilimlerinin kuruma davranışlarına olan etkisi incelenmiştir. Elde edilen
sonuçlar Page, Henderson&Pabis, Two term exponential ve Wang&Singh
kurutma modelleri kullanılarak en uygun modelin tespiti için
karşılaştırılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda tüm kuruma şartlarına göre
Page Modelinin, ürünlerin kuruma davranışını açıklamada diğer modellere göre
daha uygun olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • [1] Bingöl, G. ve Devres, Y.O. (2010). Üzümlerin mikrodalga kurutma eğrilerinin ve sıcaklık değişiminin matematiksel modellenmesi, itüdergisi/d mühendislik Cilt:9, Sayı:4, 63-71.
  • [2] Durmuş, M., Bilen, K., Uzun, İ. 2012. “Isı Pompalı Tekstil Kurutma Makinelerinde Kurutma Havası Debisinin Kurutucu Performansına Etkisinin Deneysel Analizi,” Mühendis ve Makina, cilt 53, sayı 635, s. 40-50.
  • [3] Tarhan S, Ergüneş G, Güneş M, Mutlu A (2009). Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2(2): 1-6.
  • [4] Haghi A. K.,Amanifard N (2008). Analysis of Heat and Mass Transfer During Microwave Drying of Food Products. Brazilian Journal of Chemical Engineering, 25(3): 491-501.
  • [5] Çelen, S.; Kahveci, K.; Akyol, U. ve Haksever A. Drying Behavior of Cultured Mushrooms, Journal of Food Processing and Preservetion, 2010, 34(1), 27-42.
  • [6] Arda, S. O. (2016). Mikrodalga ve güneş enerjisi kombinasyonlu kurutucu kullanılarak kurutma davranışının deneysel olarak incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • [7] Çelen, S., Aktaş, T., Karabeyoğlu, S.S., ve Akyildiz, A., Drying Behaviour of Prina (Crude Olive Cake) Using Different Type of Dryers, Drying Technology, 34(7), 843-853, 2016. [8] Kahveci K ve Cihan A (2008). Drying of food materials: transport phenomena. Hauppauge, NY: Nova Science.

Modeling of Drying Behavior Using Microwave Conveyor Dryer Assisted Solar Energy

Yıl 2018, , 267 - 271, 31.01.2018
https://doi.org/10.31202/ecjse.357260

Öz

The purpose of this research is to create a control structure that reduces the total drying time of the zucchini slices in the laboratory type band microwave dryer assisted solar energy. The microwave dryer was operated at three different microwave powers (0.7, 1 and 1.4 kW) using a band speed of 0.245 m / min. In experiments, drying air to be success from solar energy to reduce energy consumption. In this study, the effect of 5 mm thick zucchini slices on drying behavior was investigated. The obtained results were compared for determination of the most suitable model using Page, Henderson & Pabis, Two term exponential and Wang & Singh drying models. As a result of these evaluations, it was determined that the Page Model is more suitable than the other models in describing the drying behavior of the products according to all the drying conditions.

Kaynakça

  • [1] Bingöl, G. ve Devres, Y.O. (2010). Üzümlerin mikrodalga kurutma eğrilerinin ve sıcaklık değişiminin matematiksel modellenmesi, itüdergisi/d mühendislik Cilt:9, Sayı:4, 63-71.
  • [2] Durmuş, M., Bilen, K., Uzun, İ. 2012. “Isı Pompalı Tekstil Kurutma Makinelerinde Kurutma Havası Debisinin Kurutucu Performansına Etkisinin Deneysel Analizi,” Mühendis ve Makina, cilt 53, sayı 635, s. 40-50.
  • [3] Tarhan S, Ergüneş G, Güneş M, Mutlu A (2009). Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2(2): 1-6.
  • [4] Haghi A. K.,Amanifard N (2008). Analysis of Heat and Mass Transfer During Microwave Drying of Food Products. Brazilian Journal of Chemical Engineering, 25(3): 491-501.
  • [5] Çelen, S.; Kahveci, K.; Akyol, U. ve Haksever A. Drying Behavior of Cultured Mushrooms, Journal of Food Processing and Preservetion, 2010, 34(1), 27-42.
  • [6] Arda, S. O. (2016). Mikrodalga ve güneş enerjisi kombinasyonlu kurutucu kullanılarak kurutma davranışının deneysel olarak incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • [7] Çelen, S., Aktaş, T., Karabeyoğlu, S.S., ve Akyildiz, A., Drying Behaviour of Prina (Crude Olive Cake) Using Different Type of Dryers, Drying Technology, 34(7), 843-853, 2016. [8] Kahveci K ve Cihan A (2008). Drying of food materials: transport phenomena. Hauppauge, NY: Nova Science.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm UMAS 2017 Ulusal Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu
Yazarlar

Soner Çelen

Salih Oğuz Arda Bu kişi benim

Mehmet Akif Karataşer

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2018
Gönderilme Tarihi 23 Kasım 2017
Kabul Tarihi 23 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

IEEE S. Çelen, S. O. Arda, ve M. A. Karataşer, “Güneş Enerji Destekli Mikrodalga Konveyör Kurutucu Kullanılarak Kuruma Davranışının Modellenmesi”, ECJSE, c. 5, sy. 1, ss. 267–271, 2018, doi: 10.31202/ecjse.357260.