This study examined the color and glossiness of ash, beech, red-bud maple, and red pine wood species after being heat-treated at 212°C for 1 hour and 2 hours (ThermoWood method, Novawood Factory, GeredeBolu City, Turkey). Later these heat treatment processes, color, and glossiness values of heat-terated wood species were compared to untreated samples. According to obtained test results, ΔE* values increased. L* and b* parameters for ash, beech, and red-bud maple wood species decreased with the increase of heat treatment time. a* parameter for red pine and red-bud maple wood samples increased when the heat treatment time increased. The perpendicular and parallel glossiness values at 85° on red-bud of maple and red pine wood species increased with heat treatment time increasing. The heat treatment times and temperature changed the color and glossiness values of wood materials.
Bu çalışmada, 212°C’de 1 saat ve 2 saat
süreyle ısıl işlem (ThermoWood metot, Novawood Fabrikası, Gerede-Bolu, Türkiye)
görmüş dişbudak (Fraxinus excelsior),
kayın (Fagus orientalis L.), akçaağaç (Acer
trautvetteri Medw.) ve kızılçam (Pinus
resinosa) odunu türlerinin renk ve parlaklık değerleri incelenmiştir. Isıl işlemden sonra, bu
ısıl işlem görmüş ağaç türlerinin renk ve parlaklık değerleri ısıl işlem
görmemiş örnekler ile kıyaslanmıştır. Test sonuçlarına göre; ΔE*
değerleri artmıştır. Isıl işlem süresinin artması ile dişbudak, kayın ve
akçaağaç odunlarında L* ve b* parametreleri azalmıştır. a* parametresi kızılçam ve akçaağaç
odunlarında ısıl işlem süresinin artması ile artmıştır. Isıl işlem süresinin
artması ile 85°’de paralel ve dik
parlaklık değerleri kızılçam ve akçaağaç odunlarında artmıştır. Isıl
işlem sıcaklık ve süreleri odun örneklerinde renk ve parlaklık değerlerini
değiştirmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | IAREC 2018 |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2018 |
Gönderilme Tarihi | 30 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 1 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 2 |
Açık Dergi Erişimi (BOAI)
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.