Yazım Kuralları

                                                                                                              YAZIM KURALLARI
• Edebî Eleştiri Dergisi (EEDER), 2017 yılında yayın hayatına başlayan, hakemli dergidir. Dergimize gönderilen yazıların teknik olarak aşağıda belirtilen yazım ölçülerine uygunluk göstermesi gerekmektedir. Dergimizin yazım kurallarına aykırılık gösteren yazılar doğrudan reddedilecektir. Yazılar gönderilirken mutlaka telif hakları sözleşmesi formu doldurulmalı ve ıslak imzalı olarak sisteme yüklenmelidir.


Kağıt Düzeni ve Yazı Ölçüleri: Dergimize gönderilecek yazıların makale şablonuna uygun olması gerekmektedir. Gönderilen yazılar A4 sayfa boyutunda Office 2013 ve üzeri bir word programında yazılmalı ve sisteme mutlaka word formatında yüklenmelidir. Sisteme yüklenen makale dosyasının adında yazarın kimliği hakkında bilgi veren hiçbir ibare yer almamalıdır. Makale, şablon dosyası esas alınarak düzenlenecektir. Makale şablonunda yazıma esas bütün ölçüler otomatik olarak ayarlanmıştır. Makalede farklı bir yazı tipine ihtiyaç duyanlar bu yazı tipini makale dosyası ile birlikte göndermelidir. Makale metni; Türkçe ve İngilizce başlık, öz, abstract, anahtar kelimeler, keywords ve kaynakça hariç en çok 12.000 kelime olmalıdır.   Kör hakemlik sistemi ve etik kurallar gereği makalede yazarın adı, soyadı, unvanı, kurumu ve iletişim bilgisi kesinlikle yer almamalıdır. Hakem raporları ve editör kararından sonra yayımlanmasına karar verilen yazılar için söz konusu bilgiler yazarlardan  ayrıca istenecektir.


Alıntılar: Üç satırı geçmeyen doğrudan alıntılar paragraf içerisinde tırnak içinde, üç satırı aşan alıntılar ise ayrı bir paragrafta, tırnak içerisinde soldan 1 cm içeriden başlayacak şekilde (sağ girinti değeri 0 olmalıdır) verilmelidir. Bu tip alıntılar, ilk satırında girinti olmayacak şekilde ayarlanmalı ve yazı puntosu 10 olmalıdır. Alıntılarda italik yazı tipi kullanılmamalıdır. (ilk satır girinti değeri 0 olacak) Şiir alıntıları, tek satır aralığıyla ve paragraf aralığı önce ve sonra 2 nk olacak şekilde 10 punto ile yazılmalıdır.


Başlıklar: Makalede, giriş, sonuç, ek gibi başlıklar dışındaki tüm başlıklar mutlaka numaralandırılmalıdır. Giriş, sonuç, ek gibi başlıkların sadece ilk harfleri büyük ve 11 punto bold olarak ayarlanmalıdır. 1., 2. ve 3. derece başlıklar, her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde 11 punto, bold ve dik yazılmalıdır. 4. ve daha alt düzey başlıklar bold olmayacak şekilde 10 punto ve italik yazılmalıdır. Eğer makale lisansüstü bir tezden türetilmişse ya da herhangi bir sempozyum/kongre vb. toplantıda sunulmuşsa bu husus başlığa konacak dipnot ile belirtilmelidir. Ancak kör hakemlik uygulamasından dolayı lisansüstü tezlerden ya da bildirilerden türetilen makalelerin hangi tez ya da bildiriden türetildiği belirtilmemelidir. Hakem ve editör değerlendirmesinden başarıyla geçen makalelerde bu husus daha sonra açık bir şekilde belirtilecektir.


• Tablo, resim ve şekiller: Makalede yer alan tablo, resim, fotoğraf ve şekiller sayfaya ortalanmalıdır. Tablonun sayfaya sığmaması durumunda, iki yana yasla seçeneği tercih edilebilir.
Tablo, resim, fotoğraf ve şekillerin hemen altına ortalı olacak şekilde 9 punto ve dik olarak tablo, resim, fotoğraf ve şekillerin numarası (Tablo1., Resim1., Fotoğraf1., Şekil1. vb.) ve adı yazılmalıdır. Varsa bunların kaynakları, numara ve adın altına yine ortalı olacak şekilde 9 punto ve dik olarak yazılmalıdır.

Kitap tanıtımları, yayın değerlendirme yazıları: Dergimize gönderilecek kitap tanıtımları veya yayın değerlendirme yazılarında kelime sınırı bulunmaktadır. Bu türden yazılarda kelime sayısı en fazla 3000 olmalıdır. Bu tip yazılarda da öz ve abstract yer almalıdır. Diğer makalelerde geçerli olan kurallar, bu yazılarda da aynı şekilde geçerlidir. Buna ilave olarak, kitabın kapak fotoğrafı ek dosya olarak sisteme yüklenmeli ve kitabın künyesi bütün bilgileri içerecek şekilde (yazar bilgisi, ISBN, çevirmen, editör, baskı ve sayfa sayısı, yayınevi, yayın yeri, vb.) ilk sayfada dipnot hâlinde bulunmalıdır.

Kaynak Gösterme ve Kaynakça Hazırlama: Dergimize gönderilen makalelerde sadece APA yöntemi kullanılacaktır. Dipnotlar sadece zorunlu açıklamalar için kullanılabilir. Makalede, yazarın kendi görüşleri ve genelgeçer bilgiler dışında kaynağı belli olan her türlü bilgi, yorum, düşünce vs. için kaynak göstermesi ve bunu kaynakçada göstermesi zorunludur. Kaynağı verilmeyen ya da kaynakçada gösterilmeyen alıntılama ve göndermeler için Edebî Eleştiri Dergisi ve editörleri sorumlu tutulamaz. Bu konudaki bütün yasal ve ahlâki yükümlülük yazarlara aittir. Kaynakça 10 punto ve 1,15 satır aralığıyla yazılmalı, önce ve sonra 3 nk paragraf boşluğu bırakılmalı, asılı değer 1 cm olmalıdır.

• Soyadı kanunundan önceki yazar adları, kaynakçada olduğu gibi verilmelidir. (Rauf, M. değil Mehmet Rauf şeklinde verilmelidir.)

• Yazarların uymaları gereken kaynak gösterme ve kaynakça oluşturma rehberi aşağıdaki gibidir:


Tek Yazarlı Kitap
• Metin içinde: (Emiroğlu, 2014: 46). (Eğer metin içinde yazarın adından söz ediliyorsa sadece tarih ve sayfa verilir. (2014: 46). Kaynakçada: Emiroğlu, Ö. (2014). Türkiye'de Edebiyat Toplulukları, İstanbul: Akçağ Yayınları.


İki Yazarlı Kitap
Metin içinde: (Sözen ve Tanyeli, 2014: 212). Kaynakçada: Sözen, M.; Tanyeli, U. (2014). Sanat Kavram ve Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Remzi Kitabevi.


Üç Yazarlı Kitap
Metin içinde: (Göka, vd. 1996: 56). Kaynakçada: Göka, E.; Topçuoğlu, A.; Aktay, Y. (1996). Önce Söz Vardı, Ankara: Vadi Yayınları.


Çeviri Kitap
Metin içinde: (Carlaui ve Fillox, 1985: 50). Kaynakçada: Carlaui, J.C.; Fillox, J.C (1985). Edebi Eleştiri, çev. Çakmaklı, A.H., Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.


Editörlü/Yayına Hazırlayanlı Kitapta Bölüm
Metin içinde: (Sayın, 2006: 40) Kaynakçada: Sayın, Ş. (2006). "Edebiyat ve Bellek", Bellek Mekân İmge, ed. (veya haz.) Karakuş, M.-Oraliş, M. , İstanbul: Multilingual Yayınları.

Tek Yazarlı Makale
Metin içinde: (Sakallı, 2004: 196) Kaynakçada: Sakallı, C. (2004). "Karşılaştırma Bilgisi (Komparistik) ve Yazınsal Karşılaştırma Üzerine", Literra, C.XIV, s. 195-205.


İki Yazarlı Makale
Metin içinde: (Bingöl ve Timur, 2016: 1291) Kaynakçada: Bingöl, U.; Timur, K. (2016). "Postmodern Şiir Nedir?", Teke Dergisi, S. 5(3), s. 1288-1304.


Üç ve Daha Fazla Yazarlı Makale
Metin içinde: (Gibbs vd. 2014: 575) Kaynakçada: Gibbs, R. W..; Bryant, G. A..; Colston, H. L. (2014). "Where is the Humor in Verbal Irony", The Journal of Humor, (27), s. 537-698.


Bildiriler
Metin içinde: (Uçman, 2012: 103) Kaynakçada: Uçman, A. (2012) "Sezai Karakoç'un Şiiri", Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu  Bildiriler Kitabı, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.


Ansiklopedi Maddesi
Metin içinde: (Uçman, 2011: 462) Kaynakçada: Uçman, A. (2011). "Tenkit", DİA, C.40, s. 462-465.


Tezler
Metin içinde: (İslamoğlu, 2013: 65) Kaynakçada: İslamoğlu, F. (2013), Umberto Eco ve Orhan Pamuk'un Romanları Arasında Metinlerarasılık, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Diyarbakır.


Elektronik Kaynak
Metin içinde: (Şengül, 2018: e-kaynak) Kaynakçada: Şengül, A. (2018). “Namık Kemal”, Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/namik-kemal. Erişim tarihi: 25.10.2020.

Son Güncelleme Zamanı: 16.03.2024 11:47:01

DERGİPARK bünyesinde faaliyet gösteren Edebî Eleştiri Dergisi (Journal of Literary Criticism) hakemli ve bilimsel bir dergidir. Dergimiz, hem ulusal ölçekli TR DİZİN'de hem de uluslararası ölçekli MLA'da taranmaktadır.