Araştırma Makalesi

Yüzme Egzersizi Hakkında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi

Cilt: 8 Sayı: 1 24 Nisan 2025
PDF İndir
EN TR

Yüzme Egzersizi Hakkında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi

Öz

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de yüzme egzersizi alanında yazılmış lisansüstü tezleri konu, yöntem ve veri analiz teknikleri açısından incelemek ve değerlendirmektir. Araştırmanın evreni ve örneklemini, 2014-2024 yılları arasında yüzme egzersizi konusunda hazırlanmış yüksek lisans ve doktora tezleri oluşturmaktadır. Veriler, Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi’nde arşivlenen lisansüstü tezlerden elde edilmiştir. GEREÇ ve YÖNTEM: Yapılan taramalar sonucunda 21 doktora ve 18 yüksek lisans tezi olmak üzere toplam 39 tez incelenmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmış ve çalışmalar 10 farklı kritere göre değerlendirilmiştir. İncelenen tezlerde genellikle nicel araştırma yönteminin benimsendiği ve veri toplama aracı olarak en çok ölçüm yöntemlerinden yararlanıldığı görülmektedir. Örneklem büyüklüğü olarak ise çoğunlukla 1-100 kişi arası tercih edilmiştir. BULGULAR: Yıllara göre tez dağılımı incelendiğinde; yüksek lisans tezlerinin en yoğun olarak 2015 ve 2018 yıllarında, doktora tezlerinin ise en çok 2018 yılında yazıldığı belirlenmiştir. Konuyla ilgili çalışmaların en çok Selçuk Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi bünyesinde yapıldığı; tezlerin büyük çoğunluğunun Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalında hazırlandığı tespit edilmiştir. Ayrıca, tezlerde genellikle danışman olarak Prof. Dr. unvanına sahip öğretim üyelerinin görev aldığı görülmüştür. SONUÇ: Tezlerin tamamının yazım dili Türkçe olup, anahtar kelimeler arasında en sık kullanılan ifadelerin “yüzme”, “oksidatif stres”, “yüzme egzersizi” ve “egzersiz” olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

İnternet üzerinden genel erişime açık verilerin derlendiği bu çalışma etik kurul onayı gerektirmemektedir.

Kaynakça

  1. Zorba E. Herkes için spor ve fiziksel uygunluk. Ankara:GSGM Eğitim Dairesi Yayımevi;1999:149.
  2. Çelebı̇̇ G. Yüzme antrenmanı yaptırılan 9-13 yaş grubu ı̇lköğretim öğrencilerinde vücut yapısal ve fonksiyonel özelliklerinin incelenmesi [Yüksek lisans tezi]. Kayserı̇: Ercı̇yes Ünı̇versı̇tesı̇ Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2008.
  3. Altay Ü. Yöneticilerin duygusal zekâ düzeylerinin karar verme stillerine etkisi ve bir araştırma [Yüksek lisans tezi]. İ̇stanbul: İ̇stanbul Ünı̇versı̇tesı̇ Sosyal Bı̇lı̇mler Enstı̇tüsü; 2011.
  4. Işıldak K. 12-15 yaş arasındaki elit yüzücülerde dönemlik antrenmanların bazı antropometrik, fizyolojik ve biyomotorik özelliklerin gelişimine etkisi [Yüksek lisans tezi]. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimlerı̇ Enstitüsü; 2013.
  5. Güçlü G. Yüzme ve Koşu Egzersizinin Sıçan Kas Lif Tipleri Üzerine Etkisi, Kayseri Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi 2008; 3. Kayseri.
  6. Yücel İ, Tülin A, Ünver Ş. Does Rest Period After Warming Up Have an Effect on Swimming Performance. OPUS International Journal of Society Researches, 2021:18(44), 7423-7434.
  7. Dal MD. 12 haftalık düzenli yüzme egzersizlerinin 11-12 yaş kız çocuklarında antropometrik, spirometrik ve kardiyovasküler uyum değerleri üzerine etkisi [Yüksek lisans tezi]. Eskı̇şehı̇r: Osmangazı̇ Ünı̇versı̇tesı̇ Sağlık Bı̇lı̇mlerı̇ Enstı̇tüsü, Fı̇zyolojı̇ Ana Bı̇lı̇m Dalı; 2011: 1-39.
  8. Gökhan İ, Kürkçü R, Devecioğlu S, Aysan HA. Yüzme egzersizinin solunum fonksiyonları, kan basıncı ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi. Klinik ve Deneysel Araştırmalar Dergisi. 2011;2(1): 35-41

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Egzersiz ve Spor Bilimleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

24 Nisan 2025

Gönderilme Tarihi

9 Aralık 2024

Kabul Tarihi

24 Mart 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Afyon, Y. A., & Kılıç, M. G. (2025). Yüzme Egzersizi Hakkında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. Ege Tıp Bilimleri Dergisi, 8(1), 1-8. https://doi.org/10.33713/egetbd.1597801
AMA
1.Afyon YA, Kılıç MG. Yüzme Egzersizi Hakkında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. AEGEAN J MED SCI. 2025;8(1):1-8. doi:10.33713/egetbd.1597801
Chicago
Afyon, Yakup Akif, ve Mehmet Gökay Kılıç. 2025. “Yüzme Egzersizi Hakkında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi”. Ege Tıp Bilimleri Dergisi 8 (1): 1-8. https://doi.org/10.33713/egetbd.1597801.
EndNote
Afyon YA, Kılıç MG (01 Nisan 2025) Yüzme Egzersizi Hakkında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. Ege Tıp Bilimleri Dergisi 8 1 1–8.
IEEE
[1]Y. A. Afyon ve M. G. Kılıç, “Yüzme Egzersizi Hakkında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi”, AEGEAN J MED SCI, c. 8, sy 1, ss. 1–8, Nis. 2025, doi: 10.33713/egetbd.1597801.
ISNAD
Afyon, Yakup Akif - Kılıç, Mehmet Gökay. “Yüzme Egzersizi Hakkında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi”. Ege Tıp Bilimleri Dergisi 8/1 (01 Nisan 2025): 1-8. https://doi.org/10.33713/egetbd.1597801.
JAMA
1.Afyon YA, Kılıç MG. Yüzme Egzersizi Hakkında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. AEGEAN J MED SCI. 2025;8:1–8.
MLA
Afyon, Yakup Akif, ve Mehmet Gökay Kılıç. “Yüzme Egzersizi Hakkında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi”. Ege Tıp Bilimleri Dergisi, c. 8, sy 1, Nisan 2025, ss. 1-8, doi:10.33713/egetbd.1597801.
Vancouver
1.Yakup Akif Afyon, Mehmet Gökay Kılıç. Yüzme Egzersizi Hakkında Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. AEGEAN J MED SCI. 01 Nisan 2025;8(1):1-8. doi:10.33713/egetbd.1597801

Bu dergide yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile Lisanslanmıştır.