Akustik travmaya bağlı işitme kaybı sık görülen işitme kaybı nedenlerindendir. Akustik travma sonrasında tüy hücrelerinin hasarı sonucu kalıcı veya geçici işitme kayıpları görülür. Güçlü bir antioksidan olarak bilinen Omega-3 yağı, vücudun üretemediği ve dışarıdan alınması gereken bir yağdır. Çalışmamızın amacı omega-3 kullanımının akustik travma üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmamıza 24 adet sağlıklı, ortalama ağırlıkları 350 gr, yaş ortalaması 12 ay olan Sprague Downey cinsi erkek ratlar dahil edilmiştir. Ratlar her grupta 8’er olacak şekilde 3 gruba ayrılmıştır. Birinci gruba vücut ağırlıklarının 150 mg/kg sıvı Omega-3 yağı akustik travma öncesinde ve sonrasında verilmiştir. İkinci gruba akuştik travma oluşturmadan sadece Omega-3 yağı aynı dozda verilmiştir. Üçüncü gruba ise sadece akustik travma uygulanmıştır. Akustik travma öncesi, akustik travma sonrası ve akustik travma sonrası 10. gün işitme fonksiyonları distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) ile değerlendirilmiştir. Akustik travma öncesi yapılan ölçümlerde tüm ratların eşikleri benzer olarak bulundu (p>0,005). Akustik travma uygulanan iki grup DPOAE ölçümleri karşılaştırıldığında travma öncesi Omega-3 yağı kullanan grubun işitme eşiklerinin korunduğu ve eşikler arası fark olmadığı saptanmıştır. Omega-3 kullanmayan grupta ise eşikler anlamlı şekilde düşmüştür. Aksutik travma uygulaması sonrası 10. günde yapılan ölçümlerde ise kontrol grubunun işitme eşiklerinin akustik travma öncesi eşiklerine yakın olduğu belirlendi. Sadece Omega-3 kullanan grubun işitme eşiklerinde bir değişiklik bulunmadı. Çalışmamızın sonucunda Omega-3 yağının kullanımının akustik travmada koruyucu etkisi olduğu görülmüştür.
Başkent Üniversitesi
DA16/37
Acoustic trauma is a common reason for hearing loss and it can result with permanent or temporary hearing loss due to hair cell degeneration. Omega-3 fat is a well known antioxidant for cell protection and strengthening immune system. The aim of this study is to evaluate the usage of Omega 3 on acoustic trauma.24 healthy, mean weight 350 gr and mean age of 12 months of Sprague Downey male rats were included in our experimental study. Rats were examined in 3 equal number of groups. 1st group was given Omega-3 fat pre and post acoustic trauma (150mg/kg). 2nd group was not exposed to acoustic trauma, only given Omega-3 fats, and 3rd group was exposed to only acoustic trauma and not given Omega-3 fats. DPOAE test were done 3 times to each group of rats as; before acoustic trauma, after acoustic trauma and 10 days later of acoustic trauma.Prior to the acoustics trauma, hearing threshold results of the rats were similar (p> 0,005). When two groups that were exposed to acoustic trauma were compared; 1st group of rats that were given Omega-3 before acoustic trauma was examined that omega-3 has a preservative effect on acoustic trauma due to similar DPOAE thresholds before and after. The group of rats which were exposed to acoustic trauma without any omega-3 given had a significant decrease of DPOAE thresholds after acoustic trauma, but able to recover almost the first thresholds after 10th day of the exposure. The group of rats that were given only Omega-3had no negative or toxic affect of Omega-3 usage. As a result , in comparison of groups; preservative affect of usage of Omega- 3 fats was determined due to acoustic trauma exposure.
DA16/37
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orijinal Araştırma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | DA16/37 |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 10 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 2 |