Bu çalışma, Orta Karadeniz’de avlanan lüfer (Pomatamus saltatrix L., 1766) balığının et verimi ve kimyasal
kompozisyonunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 96 balık
örneği kullanılmıştır. Balıkların boyları
13.2-21.7 cm, ağırlıkları 23.21-88.19 g arasında dağılım göstermiştir. Çalışmada
kullanılan balıkların ortalama et verimi dişi, erkek ve tüm bireyler
için sırasıyla %72.93±0.514, %71.96 ±1.850
ve %71.77±1.117 olarak tespit edilmiştir. Yapılan kimyasal analizler sonucunda
ortalama ham protein, ham yağ, kuru madde, nem ve ham kül oranları sırasıyla %16.39±0.234,
%13.37±0.088, %32.80±0.465, %67.20±0.465 ve %1.02±0.038 olarak belirlenmiştir.
Lüfer (Pomatamus saltatrix) Et Verimi Kimyasal Kompozisyon Karadeniz
This study was carried out to determine the meat yield and chemical composition of bluefish (Pomatamus
saltatrix L., 1766) caught in Middle Black Sea. A total of 96 fish samples were used in this study. Total length
and total weight of fishes were in the range of 13.2-21.7 cm, and 23.21-88.19 g respectively. Average meat
yield of blue fish were found as 72.93±0.51%, 71.96 ±1.85% and 71.77±1.12%, for female, male and
female+male respectively. The results of chemical analyses showed that in all fish, mean percentage values of
crude protein, crude fat, dry matter, moisture and crude ash were 16.39±0.23%, 13.37±0.09%, 32.80±0.47%,
67.20±0.47% and 1.02±0.04% respectively.
Konular | Hidrobiyoloji |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 13 Sayı: 2 |