Technological innovations in our age that affect all sectors, affects the fisheries sector, too. From now on, the safe food and rising standard of living to consumers has also increased its importance. Within this scope, Republic of Turkey Ministry of Food Agriculture and Livestock in Turkey for healthy production issued the Regulation on Good Agricultural Practices in the Official Gazette No: 25577 and September 08, 2004. In the study, the current station and problems in Good Agricultural Practices in Turkey were put forward. Discussions have been made on how to implement the application in Turkish conditions. The research was based on mainly legislation and literature scan. The main material of research is made from a variety of references and research on legislation related to Good Agricultural Practices. In the context have been benefited from the reports, statistics, and published articles on the subject, especially the latest developments was tried to obtain from the study report via internet browsing. The relevant institutions in the country have been tried to gather information through interviews and correspondence. Not only legislation scan but also the relevant company was carried out preliminary interviews to learn their thoughts on Good Agricultural Practices.
Good Agricultural Practices, certification, aquaculture, sustainability
Çağımızdaki teknolojik yenilikler diğer sektörleri etkilediği gibi tarım sektörünü dolayısıyla su ürünleri sektörünü de etkilemektedir. Artık tüketicinin yükselen yaşam standardı ile güvenli gıda tüketiminin de önemi artmıştır. Bu kapsamda Türkiye’de T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sağlıklı üretim amacıyla 08.09.2004 tarih 25577 sayılı Resmi Gazetede İyi Tarım Uygulamaları yönetmeliğini yayınlamıştır. Çalışmada Türkiye'de iyi tarım uygulamalarında mevcut durum ve sorunlar ortaya konularak, Türkiye şartlarında söz konusu uygulamanın nasıl sağlanabileceği ile ilgili tartışmalar yapılmıştır. Araştırma esas itibariyle literatür çalışması ve mevzuat taramalarına dayandırılmıştır. Araştırmanın ana materyali, İyi Tarım Uygulamaları ile ilgili mevzuatlar ve konu ile ilgili yapılan çeşitli kaynak araştırmalarından oluşmaktadır. Bu çerçevede konuyla ilgili yayınlanmış makale, rapor ve istatistiklerden yararlanılmış, özellikle son gelişmeler internet taramasıyla, çalışma raporlarından elde edilmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra yurt içinde ilgili kuruluşlar ile karşılıklı görüşme ve yazışmalar yoluyla bilgiler toplanmaya çalışılmıştır. Ayrıca yalnız mevzuat taramasıyla yetinilmeyip yetiştiriciler ve ilgili firmalarla iyi tarım uygulamaları hakkındaki düşüncelerini öğrenmek amacıyla ön görüşmeler yapılmış, makale bunlara göre yönlendirilmiştir.
İyi Tarım Uygulamaları, sertifikasyon, yetiştiricilik, sürdürülebilirlik
Konular | Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2017 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2017, Cilt 13, Sayı 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { egirdir290977, journal = {Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, eissn = {1308-7517}, address = {Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ABD 06100 Tandogan-Ankara}, publisher = {Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {13}, number = {2}, pages = {231 - 238}, doi = {10.22392/egirdir.290977}, title = {Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları}, key = {cite}, author = {Yılmaz, Serpil and Gümüş, Erkan and Ersoy, Nilda and Aydın, Baki} } |
APA | Yılmaz, S. , Gümüş, E. , Ersoy, N. & Aydın, B. (2017). Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları . Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi , 13 (2) , 231-238 . DOI: 10.22392/egirdir.290977 |
MLA | Yılmaz, S. , Gümüş, E. , Ersoy, N. , Aydın, B. "Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları" . Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 13 (2017 ): 231-238 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/egirdir/issue/30873/290977> |
Chicago | Yılmaz, S. , Gümüş, E. , Ersoy, N. , Aydın, B. "Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları". Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 13 (2017 ): 231-238 |
RIS | TY - JOUR T1 - Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları AU - SerpilYılmaz, ErkanGümüş, NildaErsoy, BakiAydın Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.22392/egirdir.290977 DO - 10.22392/egirdir.290977 T2 - Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 231 EP - 238 VL - 13 IS - 2 SN - -1308-7517 M3 - doi: 10.22392/egirdir.290977 UR - https://doi.org/10.22392/egirdir.290977 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları %A Serpil Yılmaz , Erkan Gümüş , Nilda Ersoy , Baki Aydın %T Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları %D 2017 %J Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi %P -1308-7517 %V 13 %N 2 %R doi: 10.22392/egirdir.290977 %U 10.22392/egirdir.290977 |
ISNAD | Yılmaz, Serpil , Gümüş, Erkan , Ersoy, Nilda , Aydın, Baki . "Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları". Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 13 / 2 (Kasım 2017): 231-238 . https://doi.org/10.22392/egirdir.290977 |
AMA | Yılmaz S. , Gümüş E. , Ersoy N. , Aydın B. Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları. SDU-JEFF. 2017; 13(2): 231-238. |
Vancouver | Yılmaz S. , Gümüş E. , Ersoy N. , Aydın B. Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2017; 13(2): 231-238. |
IEEE | S. Yılmaz , E. Gümüş , N. Ersoy ve B. Aydın , "Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları", Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 13, sayı. 2, ss. 231-238, Kas. 2017, doi:10.22392/egirdir.290977 |