Araştırma Makalesi

Dördü Bir Arada: Kariyer Uyumunun Yordayıcıları Olarak İyimserlik, Umut, Bölüm Uygunluğu ve İstihdam Edilebilirlik

Cilt: 5 Sayı: 2 19 Ekim 2020
PDF İndir
TR EN

Dördü Bir Arada: Kariyer Uyumunun Yordayıcıları Olarak İyimserlik, Umut, Bölüm Uygunluğu ve İstihdam Edilebilirlik

Öz

Birey ve iş dünyası açısından kariyer uyumunun önemi, dünyayı ekonomik, psikolojik ve sosyolojik olarak sarsan Covid 19 salgını ile bir kez daha anlaşılmıştır. Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin kariyer iyimserliği, umut, bölüm uygunluğu ve istihdam edilebilirlik becerilerinin kariyer uyumlarını yordama gücünü incelemektir. Araştırma ilişkisel modele göre tasarlanmıştır. Çalışmanın örneklemini 576 üniversite öğrencisi (411 kadın, 165 erkek) oluşturmaktadır. Bu öğrencilerin yaş ortalaması 21.9’dur. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu” ve “Kariyer Geleceği Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler aşamalı regresyon analizi ve Pearson korelasyon katsayısı tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda kariyer uyumu; iyimserlik, umut, istihdam edilebilirlik ve bölüm uygunluğuyla pozitif yönde anlamlı olarak ilişkili bulunmuştur. İyimserlik, umut ve bölüm uygunluğu kariyer uyum düzeyindeki değişimin %45’ni açıklamaktadır. Rehberlik ve Psikolojik Danışma birimlerince üniversite öğrencilerinin kariyer uyumlarını geliştirmeye yönelik gerçekleştirilecek olan çalışmalar planlanırken, öğrencilerin kariyer iyimserliğini, bölüm uygunluğu ve umut düzeyini dikkate almaları önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkermans, J., Paradniké, K., Van der Heijden, B. I. J. M., & De Vos, A. (2018). The best of both worlds: The role of career adaptability and career competencies in students' well-being and performance. Frontiers in Psychology,1-13.
  2. Bacanlı, F. (2019). Mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı. Kuramdan uygulamaya. B. Yeşilyaprak (Ed.) Özellik-Faktör uyumlu kuramlar içinde (90-125) Ankara: Pegem Yayıncılık.
  3. Baruch, Y., & Bozionelos, N. (2011). Career issues. In S. Zedeck (Ed.), APA handbook of industrial and organizational psychology, : Selecting and developing members for the organization (pp. 67–113). Washington, DC: American Psychological Association.
  4. Bharti, T., & Rangnekar, S. (2019). Optimism and career planning: the role of gender as a moderator. International Journal of Environment, Workplace and Employment, 5(2), 128-150.
  5. Bölükbaşı, A., & Kırdök, O. (2019). Lise öğrencilerinin kariyer uyumu ve yaşam doyumu ilişkisinde gelecek yöneliminin aracı rolü. Eğitim ve Bilim, 44(200).
  6. Büyükgöze-Kavas, A. (2014). Validation of the Career Adapt-Abilities ScaleTurkish Form and its relation to hope and optimism. Australian Journal of Career Development, 23(3), 125-132.
  7. Büyüköztürk, Ş. (2018). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı İstatistik, Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum. Ankara: Pegem.
  8. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. Ve Demirel, F. (2016). Bilimsel Araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

19 Ekim 2020

Gönderilme Tarihi

10 Haziran 2020

Kabul Tarihi

29 Temmuz 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çelik, M. (2020). Dördü Bir Arada: Kariyer Uyumunun Yordayıcıları Olarak İyimserlik, Umut, Bölüm Uygunluğu ve İstihdam Edilebilirlik. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi, 5(2), 293-305. https://izlik.org/JA46NX72KW
AMA
1.Çelik M. Dördü Bir Arada: Kariyer Uyumunun Yordayıcıları Olarak İyimserlik, Umut, Bölüm Uygunluğu ve İstihdam Edilebilirlik. AEAD. 2020;5(2):293-305. https://izlik.org/JA46NX72KW
Chicago
Çelik, Metin. 2020. “Dördü Bir Arada: Kariyer Uyumunun Yordayıcıları Olarak İyimserlik, Umut, Bölüm Uygunluğu ve İstihdam Edilebilirlik”. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi 5 (2): 293-305. https://izlik.org/JA46NX72KW.
EndNote
Çelik M (01 Ekim 2020) Dördü Bir Arada: Kariyer Uyumunun Yordayıcıları Olarak İyimserlik, Umut, Bölüm Uygunluğu ve İstihdam Edilebilirlik. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi 5 2 293–305.
IEEE
[1]M. Çelik, “Dördü Bir Arada: Kariyer Uyumunun Yordayıcıları Olarak İyimserlik, Umut, Bölüm Uygunluğu ve İstihdam Edilebilirlik”, AEAD, c. 5, sy 2, ss. 293–305, Eki. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46NX72KW
ISNAD
Çelik, Metin. “Dördü Bir Arada: Kariyer Uyumunun Yordayıcıları Olarak İyimserlik, Umut, Bölüm Uygunluğu ve İstihdam Edilebilirlik”. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi 5/2 (01 Ekim 2020): 293-305. https://izlik.org/JA46NX72KW.
JAMA
1.Çelik M. Dördü Bir Arada: Kariyer Uyumunun Yordayıcıları Olarak İyimserlik, Umut, Bölüm Uygunluğu ve İstihdam Edilebilirlik. AEAD. 2020;5:293–305.
MLA
Çelik, Metin. “Dördü Bir Arada: Kariyer Uyumunun Yordayıcıları Olarak İyimserlik, Umut, Bölüm Uygunluğu ve İstihdam Edilebilirlik”. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi, c. 5, sy 2, Ekim 2020, ss. 293-05, https://izlik.org/JA46NX72KW.
Vancouver
1.Metin Çelik. Dördü Bir Arada: Kariyer Uyumunun Yordayıcıları Olarak İyimserlik, Umut, Bölüm Uygunluğu ve İstihdam Edilebilirlik. AEAD [Internet]. 01 Ekim 2020;5(2):293-305. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46NX72KW