Mantık Etkinlikleriyle Destekli Matematik Öğretiminin 7. Sınıf Öğrencilerinin Başarısına Etkisi ve Öğrencilerin Uygulamaya İlişkin Görüşleri
Öz
Bu çalışmada bazı akıl-zekâ oyunları ve mantık sorularından oluşan etkinliklerle desteklenmiş olan matematik öğretiminin (MEDMÖ) yedinci sınıf öğrencilerinin oran-orantı ve yüzdeler konularındaki matematik başarısına olan etkisi incelenmiştir. Ayrıca öğrencilerin uygulama hakkındaki görüşleri araştırılmıştır. Uygulama yedi hafta sürmüştür. Çalışmada karma yöntemler araştırması desenlerinden biri olan iç içe desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim - öğretim yılında Elazığ ilinde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören iki tane yedinci sınıf oluşturmaktadır. Çalışmada matematik başarı testi (MBT) ve yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Nicel verilerin analizinde Mann Whitney U, bağımlı t testi ve bağımsız t testleri kullanılmıştır. Nitel veriler ise betimsel analize tabi tutulmuştur. Uygulanmanın öğrencilerin oran-orantı ve yüzdeler konusundaki matematik başarısına istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etki ettiği görülmüştür. Görüşmede öğrenciler uygulamaya ilişkin genel olarak olumlu görüş belirtmişlerdir. Uygulamayla birlikte düşünme, mantıklı düşünme ve muhakeme etme becerilerinin geliştirdiğini belirtmişlerdir. Bu uygulama ile beraber düşünmeye, akıllarını kullanmaya ve yormaya başladıklarını ayrıca mantık gerektiren yeni nesil problemlerinin çözümünde daha başarılı olduklarını ifade etmişlerdir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Altun, M. (2010). Matematik öğretimi (7.Baskı). Bursa: Alfa Aktüel.
- Attridge N, Inglis M (2013) Advanced mathematical study and the development of conditional reasoning skills. PLoS One, 8(7), 1-8. doi:10.1371/journal.pone.0069399
- Bacanlı, H. (2012). Dört katlı düşünme modeli. Bilim ve Aklın Işığında Eğitim, (146), 29-36. http://hasanbacanli.com/docs/DKDM_Bilimin_ve_aklin_aydinliginda_egitim.pdf adresinden edinilmişitir.
- Bottino, M. R., & Ott, M. (2006). Mind games, reasoning skills, and the primary school curriculum. Learning, Media and Technology, 31 (4): 359-375. doi: 10.1080 / 17439880601022981
- Bottino, M. R., Ott, M., & Tavella. (2011). Children's performance with digital mind games and evidence for learning behaviour. Paper presented at the meeting of World Information Society Summit, Berlin.
- Bottino, M. R, Ott, M. Tavella, M., Benigno, V. (2010). Can digital mind games be used to ınvestigate children’s reasoning abilities? Paper presented at the meeting of the 4th European Game Based Learning Conference. Aahrus, Denmark.
- Creswel, J. W. (2017). Karma yöntem araştırmalarına giriş (Sözbilir, M., çev. ed.). Ankara: Pegem Akademi.
- Creswell, J. W., Fetters, M.D., Plano Clark, V.L., & Morales, A. (2009). Mixed methods intervention trials. In S. Andrew & L.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi
1 Ağustos 2021
Kabul Tarihi
13 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 12 Sayı: 24
APA
Taş, H., & Akgün, L. (2021). Mantık Etkinlikleriyle Destekli Matematik Öğretiminin 7. Sınıf Öğrencilerinin Başarısına Etkisi ve Öğrencilerin Uygulamaya İlişkin Görüşleri. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama, 12(24), 225-244. https://izlik.org/JA75CD83AP
AMA
1.Taş H, Akgün L. Mantık Etkinlikleriyle Destekli Matematik Öğretiminin 7. Sınıf Öğrencilerinin Başarısına Etkisi ve Öğrencilerin Uygulamaya İlişkin Görüşleri. EİBD. 2021;12(24):225-244. https://izlik.org/JA75CD83AP
Chicago
Taş, Habip, ve Levent Akgün. 2021. “Mantık Etkinlikleriyle Destekli Matematik Öğretiminin 7. Sınıf Öğrencilerinin Başarısına Etkisi ve Öğrencilerin Uygulamaya İlişkin Görüşleri”. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama 12 (24): 225-44. https://izlik.org/JA75CD83AP.
EndNote
Taş H, Akgün L (01 Aralık 2021) Mantık Etkinlikleriyle Destekli Matematik Öğretiminin 7. Sınıf Öğrencilerinin Başarısına Etkisi ve Öğrencilerin Uygulamaya İlişkin Görüşleri. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama 12 24 225–244.
IEEE
[1]H. Taş ve L. Akgün, “Mantık Etkinlikleriyle Destekli Matematik Öğretiminin 7. Sınıf Öğrencilerinin Başarısına Etkisi ve Öğrencilerin Uygulamaya İlişkin Görüşleri”, EİBD, c. 12, sy 24, ss. 225–244, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75CD83AP
ISNAD
Taş, Habip - Akgün, Levent. “Mantık Etkinlikleriyle Destekli Matematik Öğretiminin 7. Sınıf Öğrencilerinin Başarısına Etkisi ve Öğrencilerin Uygulamaya İlişkin Görüşleri”. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama 12/24 (01 Aralık 2021): 225-244. https://izlik.org/JA75CD83AP.
JAMA
1.Taş H, Akgün L. Mantık Etkinlikleriyle Destekli Matematik Öğretiminin 7. Sınıf Öğrencilerinin Başarısına Etkisi ve Öğrencilerin Uygulamaya İlişkin Görüşleri. EİBD. 2021;12:225–244.
MLA
Taş, Habip, ve Levent Akgün. “Mantık Etkinlikleriyle Destekli Matematik Öğretiminin 7. Sınıf Öğrencilerinin Başarısına Etkisi ve Öğrencilerin Uygulamaya İlişkin Görüşleri”. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama, c. 12, sy 24, Aralık 2021, ss. 225-44, https://izlik.org/JA75CD83AP.
Vancouver
1.Habip Taş, Levent Akgün. Mantık Etkinlikleriyle Destekli Matematik Öğretiminin 7. Sınıf Öğrencilerinin Başarısına Etkisi ve Öğrencilerin Uygulamaya İlişkin Görüşleri. EİBD [Internet]. 01 Aralık 2021;12(24):225-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75CD83AP