Cilt: 9 Sayı: 3, 24.12.2021

Yıl: 2021

Derginin ana amacı Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimlerinde doğrudan kavram ve terim üzerine yazılan makalelerin yayınlanması da amaçlanmıştır. Dergide çıkacak yayınlarla kavram ve terim bilgisine çeşitli açılardan katkı sağlamak ve böylece üretilen bilgilerin topluma yayılımını sağlamayı hedeflemektedir.

Dergi, Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimlerinin tümünde kavram ve terimle ilgili çalışmaları kapsamaktadır. Derginin dili Türkçe, olup Latin alfabesi kullanılmaktadır. Bununla birlikte, yabancı dildeki makaleler Türkçeleriyle birlikte sunulmaktadır. Makalenin içeriğine göre; Arap, Kiril, Uygur vb. alfabelerin kullanıldığı Türkçe metinler üzerine yapılan çalışmalarda söz konusu terimlerde bu alfabe yazımları da kullanılmalıdır.

Eser Başvurusu; Yazar(lar) ilk olarak dergi sistemine üye olmalı ve dergi sisteminin yönlendirdiği doğrultuda kullanıcı arayüzünün yardımıyla makalelerini sisteme yüklemelidir. Eserler sisteme DOC formatında yüklenmelidir.

Genel Kurallar;

Başlık; En fazla 15 kelimeden oluşmalı, koyu ve büyük harflerle 12 punto ile yazılmalıdır.

Yazar/lar Adı; Başlığın altında sağ tarafta, soy isimler büyük harfle ve italik yazılma, soy isme ilişkilendirilmiş bir rakamla (1, 2, 3, şeklinde) kullanılarak üst simge şeklinde sayfanın en altına yazar/ların ünvan, yazışma ve e-posta bilgileri verilmelidir. Ayrıca makalenin yazışmalarından sorumlu yazar, isminin üzerine bir yıldız işareti (yazışma yeri belirtmek amacıyla yazılan rakamından sonra, * işareti) konularak belirtilmelidir.

Özet; En az 50 kelime, en fazla 250 kelime olmak üzere metnin tamamını kapsayan bir içeriği olmalı, şekil veya çizelgeye atıf yapılmamalı ve 10 punto yazılmalıdır.

İngilizce Özet; En az 50 kelime, en fazla 250 kelime olmak üzere metnin tamamını kapsayan bir içeriği olmalı, şekil veya çizelgeye atıf yapılmamalı ve 10 punto yazılmalıdır.

Anahtar Kelimeler; Özetlerden sonra 1 satır boşluk bırakılarak; Anahtar Kelimeler: den sonra en az 3, en çok 7 kelime; virgülle ayrılarak, sadece ilk anahtar kelimenin ilk harfi büyük harfle başlayacak diğerleri tümü küçük harflerle 10 punto yazılmalıdır.

Metin bölümleri; Özgün araştırma makaleleri "Giriş", "Yöntem" ve "Bulgular", "Tartışma" ve "Sonuçlar" bölümlerine göre yazılabileceği gibi, "Giriş", "Yöntem" ve "Bulgular ve Tartışma" ve "Sonuç"lar şeklinde yazılabilir.

Terim önerisi, derleme, fikir bildirme ve değerlendirme, vb. makalelerde ise bölümlere ayrılmaksızın serbest bırakılmış olmakla birlikte, giriş, sorunun ortaya konulması ve çözümleri içermelidir.

Metin; Yazılar .doc uzantılı dosyalarda yazılmalı, A4 boyutunda 1,5 satır aralıklı, 11 punto ve "Times New Roman"la yazılmalıdır. Kenarlardan 3cm boşluk verilmeli ve ilk sayfadan itibaren numaralandırılmalıdır. Makale başlıkları numaralandırma gerektiriyorsa 1., 1.1., 1.1.2. şeklinde yapılmalıdır.

Şekil ve Çizelgeler; Şekil, çizelge ve resimler belirtilen yazı alanı içerisinde sayfa ortalanarak konmalı, her şekil, çizelge ve resime metin içinde atıf yapılmalı ve atıf yapılan paragraftan hemen sonra yerleştirilmelidir. Çizelge ve şekil içerikleri ile başlıkları 10 punto büyüklükte olmalı, başlıklar numaralandırılarak çizelgelerim üstüne; şekil ve resimlerin altına sola dayalı olarak yazılmalıdır. Metin içerisinde şekil ve çizelgelere (Şekil 1) (Çizelge 1), şeklinde atıf yapılmalıdır.

Şekil 1. Istranca meşesinde liflere paralel basınç direnci ile yoğunluk arasındaki ilişki.

Çizelge 1. Liflere paralel basınç direnci değerleri.

Şekillerin gösteriminde çözünürlük 300 dpi ve üzerinde, en düşük 18 cm genişliğinde ve özellikle şekiller EPS/PDF formatında, fotoğraf ve görüntüler JPEG/TIFF formatında olmalıdır. Bunların dışında çok tercih edilmemekle birlikte PNG, BMP ve GIF formatları da kabul edilmektedir. Çizelge ve şekiller beyaz zemin üzerine çizilmiş olmalı ve çizgi kalınlığı yaklaşık 0.5 mm olmalıdır. Şekillerde kılavuz çizgileri olmamalıdır. Görüntü ve fotoğrafların etrafındaki beyaz zemin mümkün olduğu kadar küçük tutulmalıdır. Çok karmaşık gösterimlerden ve şekillerden sakınılmalıdır.

Kaynak Gösterimi;

Kaynakların Metin İçerisinde Gösterimi; Kaynaklar metin içerisinde parantez içerisinde yazar/ların soy ismi, yayın yılı ve yararlanılan sayfa numarası; tek kaynak için (Yılmaz, 1992:35) veya (Subar, 1993:67-73), birden fazla kaynak için tarihsel olarak sıralanmış şekilde (Tavşanoğlu, 1973:23; Özçelik, 1984:45; Heede, 1991:67), ortak yayınlar için (Taylor ve White, 1977:139) şeklinde yapılmalıdır. İkiden fazla yazarı olan kaynaklar metin içinde kısaca (Aykut ve ark., 1997:155) şeklinde verilmelidir. Aynı yazarın aynı tarihte yapılmış iki eseri olduğu takdirde bu eserler yılların sonuna a ve b harfleri konarak belirtilmelidir. Aynı yazarın bireysel ve ortak yayınları olduğunda önce bireysel yayınlar sıralanmalı, ortak yayınlar bireysel yayınlardan sonra verilmelidir. Kaynak listesinde bütün yazarlar açık olarak gösterilmelidir. Yararlanılan eserler "Kaynaklar", başlığı altında, alfabetik sıraya göre aşağıdaki şekilde verilmelidir.

Yararlanılan eserlerin "Kaynaklar" başlığı altında gösterimi;

Kitaplar;

Birkeland, P. W., 1984. Soils and Geomorphology. Oxford University Pres, New York.

Haris, C. W. and N. T. Dines, 1988. Time-saver Standarts for Landscape Architecture. McGraw-Hill, Inc., New York.

Kitapta Bölüm

Mulvaney, R.L., 1996. Nitrogen—inorganic forms. In: Sparks, D.L. (Ed.), Methods of Soil Analysis: Part 3. Chemical methods. Soil Science Society of America, Madison, WI, pp. 1123–1184.

Dergiler;

Heede, B. H., 1991. Response of a stream in disequilibrium to timber harvest. Environmental Management. 15 (2): 251-255.

Boydak, M., A. Çalışkan and F. Bozkuş, 2002. Seed crop and its variation of Pinus nigra subsp. pallasiana in Dursunbey-Alaçam locality. Review of the Faculty of Forestry, University of Istanbul. 52 (2): 1-26.

Sempozyum, Kongre ve çalıştaylar;

Dahlgren, R. A., 1988. Effects of forest harvest on stream-water quality and nitrogen cycling in the Casper creek watershed. In: Proceedings of The Conference on Coastal Watersheds: The Casper Creek Story. May 6, Ukiah, California.

Demircan, Ö., 2004. Gelişen Bilim ve Sanat Kavramlarını Karşılamada Türkçenin Yeteneği. Türkçe’nin Zenginleşmesi Kurultayı. Düzenleyen: Hikmet Altınkaynak, Yıldız Teknik Üniversitesi Sayı: RE.BK.2004.0716, ISBN: 975-461-274-9.

Ağlardan;

FAO. 2006. Rural radio transmissions and rural youth in Mali. http://www.fao.org/sd/dim_kn1/kn1_060202_en.htm (Ziyaret tarihi:27 /02/ 2006).

Proje;

Üsküplü, O., H.B. Giritli ve N. Kuşkonmaz 1997. Latin alfabeli Botanik kitaplarında Türkçe terim kullanma eğilimlerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi BAP Proje Numarası: 178185, kesin rapor 167 sayfa.

Tezler;

Öztürk, C., 1997. Avrupa dillerinde tarımcılıkta kullanılan Türkçe terimler ve anlam değişimleri. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili Anabilim Dalı yayınlanmamış Doktara tezi, 237 sayfa.



Sözlü kaynaklar;

Cem Erduranla 01.23.2011, Şişli'de yapılan sözlü görüşmede elde edilen veriler.

Ethical Rules

Avrasya Terim Dergisi applies the double-blind peer review method for evaluating the submitted manuscripts. 


The authors, reviewers and editors are invited to obey, accept and apply the ethical rules suggested by ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) and COPE (Committee on Publication Ethics).

Additionally, to contribute the highest quality science to ATD, authors are expected to do the following:

1. Present a precise and accurate account of the research performed and a clear, objective discussion of its significance.

2. Include sufficient detail and reference to sources of information in a manuscript to permit the author’s peers to repeat the work. Limitations on use of or access to data must be clearly identified.

3. Identify sources of all information and cite those publications that have been influential in determining the nature of the reported work and that guide the reader quickly to the primary and other earlier work essential for understanding the present investigation. Information obtained privately, as in conversation or correspondence, should not be used or reported without explicit permission from the source.

4. Carefully document methodology, assumptions, and uncertainty.

5. Follow the appropriate procedures in force in their countries that govern the ethics of work done with human or animal subjects.

6. Never plagiarize the work or ideas of others or your own work. Always provide appropriate citation.

7. Avoid unnecessary fragmentation or redundant publication of research reports to artificially increase the number of publications.

8. Never include personal criticism in a written piece of work.

9. Report to the Editor any changes made to the manuscript after acceptance.

10. Include as coauthors only those persons who have made significant scientific contributions to the work, and determine order of authorship in a manner appropriate to the contribution. All coauthors share responsibility for the quality and integrity of the submitted and published manuscript.

11. Reveal to the Editor any potential conflict of interest for any author that might be affected by publication of the results contained in a manuscript or in the development of the research.

12. List all funding sources and sources of data or other in-kind support for all authors in the acknowledgments.

13. In the role of corresponding author, ensure that all coauthors are fully cognizant of the steps and changes in the manuscript during the peer review process.

AVOIDING PLAGIARISM

Plagiarism is using another person’s words or ideas without giving credit to that person or that person’s work. This includes using text, figures, tables, or ideas, and includes not just duplicating any of these items but also close paraphrasing of text that still represents someone else’s ideas or work.

To avoid potential plagiarism:

Ensure that permission (in writing) has been obtained for reuse of any text, figures, or tables from the author and copyright holder
Learn the journal’s usage permission policy and proper citation
Remember that self-plagiarism is still plagiarism
Ethical Committee Permissions for Clinical and Animal Experiments

The clinical and animal experiment researches requiring ethical committee decision should be attached Ethical Committee Approval document per experiment.



Copyright Notice
The following License and Copyright Agreement is valid for any article published by Avrasya Terim Dergisi:

Author's Certification

In submitting the manuscript, the authors certify that:

They are authorized by their coauthors to enter into these arrangements. The work described has not been published before (except in the form of an abstract or as part of a published lecture, review or thesis), that it is not under consideration for publication elsewhere, that its publication has been approved by all the authors and by the responsible authorities tacitly or explicitly of the institutes where the work has been carried out. They secure the right to reproduce any material that has already been published or copyrighted elsewhere.

They agree to the following license and copyright agreement:

Copyright

- Copyright on any article is retained by the author(s).
- Authors grant Avrasya Terim Dergisi journal a license to publish the article and identify itself as the original publisher.
- Authors grant Avrasya Terim Dergisi journal commercial rights to produce hardcopy volumes of the journal for sale to libraries and individuals.
- Authors grant any third party (Avrasya Terim Dergisi ) the right to use the article freely as long as its original authors and citation details are identified.


Anyone is free:

- to Share to copy, distribute and transmit the work
- to Remix to adapt the work

Under the following conditions:

Attribution. The original authors must be given credit.

- For any reuse or distribution, it must be made clear to others what the license terms of this work are.
- Any of these conditions can be waived if the copyright holders give permission.
- Nothing in this license impairs or restricts the author's moral rights.

I/we certify that the submitted paper is in convenience with moral rules and grant no injury occurs when the mentioned methods and materials are applied.
All the materials belong to the submitted paper (accepted or declined photos, original figures etc.) will be kept by Editorial Board for any intended period and then will be cleared.
These conditions are assumed to be accepted by the authors and co-authors as soon as they submit their manuscript.








Privacy Statement
The names and email addresses entered in this journal site will be used exclusively for the stated purposes of this journal and will not be made available for any other purpose or to any other party. The conditions are granted by the editorial management of the journal within our privacy principals.



Publication Fee
Note that publishing in Avrasya Terim Dergisi (ATD) is free of charge. 

Yazarlardan makale süreçlerinde (veya herhangi bir gerekçe ile) hiçbir ücret talep edilmemektedir.


 

ISSN: 2147-7507

Avrasya Terim Dergisi