Kompakt Ring ve Murata Vortex Sistemleri ile Üretilen Ne28/1 Viskon İpliklerinin Özelliklerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi
Öz
Bu çalışmada 38 mm uzunluğunda ve 1.2 dtex inceliğindeki %100 viskon liflerinden, iki farklı üretim tekniğiyle üretilen Ne28/1 ipliklerin özellikleri incelenmiştir. Bu kapsamda, öncelikle kompakt ring ve Murata Vortex (MVS) iplik üretim sistemlerinin harmandan başlayarak makine parkurları ile üretim parametreleri verilmiş ve üretilen iplik özellikleri kıyaslamalı olarak incelenmiştir. Bulgular doğrultusunda, kompakt ring üretim tekniği ile üretilen ipliklerin daha mukavemetli olmakla birlikte ince yer/kalın yer ve düzgünsüzlük değerlerinin MVS ile üretilen ipliklere kıyasla daha iyi olduğu; diğer taraftan neps sayıları ve tüylülük miktarlarına bakıldığında ise bu değerlerin MVS ipliklerine kıyasla daha yüksek olduğu yani neps miktarı yüksek ve daha tüylü iplikler elde edildiği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Yılmaz, D., Farklı Kompakt Ring İplik Eğirme Sistemlerinin ve Elde Edilen İplik Özelliklerinin Karşılaştırılması, (2004), Yüksek Lisans Tezi, SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
- Göktepe, F., Yilmaz, D., & Göktepe, Ö. (2006). A Comparison of Compact Yarn Properties Produced on Different Systems. Textile Research Journal, 76(3), 226-234.
- Günaydın, G., & Abdullah, G. (2014). Dünden Bugüne Kısa Ştapel İplik Üretim Teknolojileri. SDU Teknik Bilimler Dergisi, 4, 18-28.
- Kılıç, M., Kılıç, G.B., & Okur, A. (2011). Eğirme Sisteminin İplik Özelliklerine Etkileri. Tekstil ve Mühendis Dergisi, 18 (81), 22-34.
- Sezgin, O.S., Konvansiyonel Ring ve Kompakt İplik Eğirme Sistemleri İle Elde Edilen İpliklerin Örme Kumaş Performanslarının Karşılaştırılması, (2005), Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
- Özdemir, H., Farklı İplik Üretim Sistemleri İle Eğrilmiş İpliklerin Fiziksel Özellikleri ve Bobin Boyama Performanslarının İncelenmesi, (2009), Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
- Erdumlu, N., Oxenham, W., & Özipek B. (2013). Vortex, Konvansiyonel Ring ve Kompakt Ring İpliklerin Özellikleri. Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7 (2), 7-15.
- Örtlek, H. G., & Onal, L. (2008). Comparative Study on the Characteristics of Knitted Fabrics Made of Vortex-Spun Viscose Yarns. Fibers and Polymers, 9 (2), 194-199.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
18 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi
28 Mart 2019
Kabul Tarihi
7 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1