Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yarı kurak iklim koşullarında yetiştirilen silaj mısır çeşitlerinin bazı agronomi ve kalite özelliklerinin incelenmesi

Yıl 2020, Cilt: 8 Sayı: 3, 171 - 180, 02.10.2020
https://doi.org/10.31195/ejejfs.770351

Öz

Bu çalışma 2017-2018 yılları arasında GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı araştırma istasyonunda silajlık mısır çeşitlerinin bazı agronomi ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede 15 adet orta geçci (FAO 650-700) hibrit mısır çeşidi kullanılmıştır. İki yıllık ortalamalar göre; silajlık mısır çeşitlerinde, agronomi ve silaj kalite özellikleri bakımından istatistiki olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. Sonuçlara göre, yeşil yaprak oranı (YYO), % 16.95 – 27.64, yeşil koçan oranı (YKO), % 31.39 – 41.67, yeşil sap oranı (YSO), % 30.69 – 49.69, bitki boyu (BB), 255.48 – 326.54 cm, silaj verimi (SV), 51.99 – 84.56 t/ha-1, ham protein oranı (HPO), % 6.29 – 11.25, sindirilebilir kuru madde oranı (SKMO), % 59.00 – 71.14 ve kuru madde verimi (KMV), 10.27 – 26.15 t/ha-1 değerleri arasında belirlenmiştir. Yapılan korelasyon analizinde, bütün parametreler arasında % 1 düzeyinde önemli ilişkiler saptanmıştır. Bütün çeşitlerin SKMO ve HPO gibi kalite özeliklerinin kabul edilir sınırlarda olduğu tespit edilmiştir. SASA-151 çeşidinin çalışmanın tüm parametrelerinde iyi performans gösterdiği ve ekonomik olarak değerlendirilebileceği belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)

Proje Numarası

TAGEM/TA/09/07/03/005

Teşekkür

Bu makale Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen “GAP Bölgesi Ülkesel Mısır Islah Programı Projesinden’’ türetilmiştir. Bizlere sunulan imkânlardan dolayı TAGEM ve GAPTAEM’e sonsuz teşekkürler.

Kaynakça

  • Açıkgöz, E., 1991. Yem bitkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları, Bursa.
  • Açıkgöz, E., Turgut, İ., Filya, İ., 2002. Growing silage plants and silage fermatation. Hasad Publishing Limited Company, ISBN; 975-8377-19-1
  • Akdeniz, H., Yılmaz, İ., Andiç, N., Zorer, Ş., 2004. Bazı mısır çeşitlerinde verim ve yem değerleri üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 14 (1): 47-51.
  • Akıl, S.M., Bengisu, G., 2020. Harran Ovası sulu koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen mısırda koçan üstü ve altı yaprakların hasat zamanının yeşil ot ve tane verimine etkileri üzerinde bir araştırma. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, 4(1): 1-11
  • Anonim, 2016. Tarımsal değerleri ölçme denemeleri teknik talimatı (Mısır-Zea mays L.). www.tugem.gov.tr/document/misir_teknik_talimati.doc. Ankara
  • Anonim, 2018. Şanlıurfa Meteoroloji İstasyonu Müdürlüğü. https://www.mgm.gov.tr/kurumsal/istasyonlarimiz.aspx?il=%C5%9Eanl%C4%B1urfa, (Erişim tarihi: 21 Aralık 2018)
  • Anonim, 2019. Hububat ve diğer bitkisel ürünlerin alan ve üretim miktarları. Türkiye İstatistik Kurumu, (http://www.tuik.gov.tr), (Erişim tarihi: 27 Kasım 2019).
  • Anonymous, 2019. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). http://www.fao.org/faostat/en/#home, (Erişim tarihi: 07 Ekim 2019).
  • A.O.A.C., 1990. Official methods of analysis of the association of official analytical chemists. 15 th Edn. Vol. 1, Washington, D.C.
  • Ayık, M. 1995. Ürün İşleme Tekniği. (II. Baskı). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1409, Ders Kitabı 407, Ankara.
  • Boon, E.J.M.C., Struik, P.C., Engels, F.M., Cone, J.W., 2012. Stem characteristics of two forage maize (Zea mays L.) cultivars varying in whole plant digestibility IV. Changes during the growing season in anatomy and chemical composition in relation to fermentation characteristics of a lower internode. Wageningen Journal of Life Sciences, 59 (3): 13–23.
  • Carpentier, B., Cabon, G., 2011. Forage maize: elaboration of yield and quality, harvest, and conservation. Journal of Fourrages, 205 (5):11–23.
  • Chaudhary, D.P, Jat, S.L, Kumar, R., Kumar, A., Kumar, B., 2014. Fodder quality of maize: Its preservation. In: D.P. Chaudhary, S. Kumar, S.S. Singh (Eds.), Maize: nutrition dynamics and novel uses. Springer, New Delhy, India, pp. 153-160.
  • Cusicanqui, J. A., Lauer, J.G., 1999. Plant density and hybrid influence on corn forage yield and quality. Agronomy Journal, 91: 911-921.
  • Dwyer, L.M., Stewart D.W., Glenn, F., 1998. Silage yields of leafy and normal hybrids. Com and Sorghum Conf. Am. Seed Trade.Assoc.Washington D.C.
  • Giaveno, C., Ferrero, J., 2003. Introduction of tropical maize genotypes to increase silage production in the central area of Santafe. Journal of Crop Breed Appl Biotechnol, 3(2):89–94.
  • Han, E., 2016. Bazı mısır çeşitlerinin dane verimleri ile silaj ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Heath, M.E., Bomes, R. F., Metcalfe, D.S., 1985. Forages. ıowa state university press. Fort Educators , Ames, Iowa, USA.
  • Hill, J.H., 1993. How a corn plant develops. special reports. Iowa State University of Science and Techonology Cooperative Extension Service, No:48, Ames, Iowa.
  • Kabakçı, S., 2014. Iğdır ekolojik şartlarına uygun silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Iğdır Üniversitesi, Fen Bilimler Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Anabilim Dalı, Iğdır.
  • Keleş, G., Çıbık, M., 2014. Mısır silajının besin ve besleme değerini etkileyen faktörler. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı. Hayvansal Üretim Dergisi, 55(2): 27-37.
  • Loučka, R., Tyrolová, Y., Jančík, F., Kubelková, P., Homolka, P., Jambor, V., 2018. Variation for in vivo digestibility in two maize hybrid silages. Czech Journal Animal Science, 63 (1): 17-23.
  • Martin, T.N., Vieira, V.C., Menezes, L.F.G., Ortiz, S., Bertoncelli, P., Storck, L., 2012. Bromatological characterization of maize genotypes for silage. Acta Scientiarum. Journal of Animal Sciences, 34(4): 363-370.
  • Machinandiarena, L., Camarasa, J., Barletta, P.O., Scheneiter, J., 2016. Effect of plant density on yield and forage quality of corn for sillage. Publications of the National Agricultural Technology Institute, pp.23-32, Argentina.
  • Öner, F., Güneş, A., 2019. Bazı Mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin silajlık verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(1): 42-50.
  • Safdarian, M., Razmjoo, J., Dehnavi, M.M., 2014. Effect of nıtrogen sources and rates on yield and qualıty of silage corn. Journal of Plant Nutrition, 37 (4): 611–617.
  • Safari, A.R., Hemayati, S. S., Salighedar, F., Barimavandi, A. R., 2014. Yield and quality of forage corn (Zea Mays L.) cultivar single cross 704 in response to nitrogen fertilisation and plant density. Int. J. Biosci. 4:146-53.
  • Sarikurt, B., Bengisu, G., 2020. Diyarbakır sulu koşullarında II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde verim ve bazı tarımsal karakterler ile karakterler arası ilişkilerin belirlenmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (18):243-247.
  • Van Soest, P.J., Robertson, B.J., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal Dairy Science, 74(3) :3583-3597.
  • Zsubori, Z.T., 2011. Improving the chemical quality and digestibility of silage maize Hybrids. Szent István University, Institute of Genetics and Biotechnology, PhD Thesis

Investigation of some agronomy and quality traits of silage corn varieties grown in semi-arid climate conditions

Yıl 2020, Cilt: 8 Sayı: 3, 171 - 180, 02.10.2020
https://doi.org/10.31195/ejejfs.770351

Öz

This study was conducted in order to determination some agronomy and quality characteristics of silage maize varieties between 2017-2018 years at the research station affiliated to the GAP Agricultural Research Institute Directorate. Trial is designed in a randomized complete block design with four replications. Fifteen hybrid maize varieties were used as medium - late maturing (between 650-700 FAO group) in the study. According to the two-year averages; there were statistically significant differences in silage corn varieties in terms of agronomy and silage quality characteristics. According to results, fresh leaf ratio (FLR), fresh cob ratio (FCR), fresh stem ratio (FSR), plant height (PH), silage yield (SY), crude protein ratio (CPR), digestible dry matter ratio (DDMR) and dry matter yield (DMY) were ranged from 16.95 – 27.64 %, 31.39 – 41.67 % , 30.69 – 49.69 %, 255.48 – 326.54 cm, 51.99 – 84.56 t/ha-1, 6.29 – 11.25 %, 59.00 – 71.14 % and 10.27 – 26.15 t/ha-1 respectively. Significant relationships which are 1% level was determined among all parameters in the correlation analysis. All varieties were found to have acceptable values in terms of silage quality (DDMR and CPR) parameters. It was determined that SASA-151 variety perform well in all parameters of the study and can be have evaluabled economically

Proje Numarası

TAGEM/TA/09/07/03/005

Kaynakça

  • Açıkgöz, E., 1991. Yem bitkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları, Bursa.
  • Açıkgöz, E., Turgut, İ., Filya, İ., 2002. Growing silage plants and silage fermatation. Hasad Publishing Limited Company, ISBN; 975-8377-19-1
  • Akdeniz, H., Yılmaz, İ., Andiç, N., Zorer, Ş., 2004. Bazı mısır çeşitlerinde verim ve yem değerleri üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 14 (1): 47-51.
  • Akıl, S.M., Bengisu, G., 2020. Harran Ovası sulu koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen mısırda koçan üstü ve altı yaprakların hasat zamanının yeşil ot ve tane verimine etkileri üzerinde bir araştırma. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, 4(1): 1-11
  • Anonim, 2016. Tarımsal değerleri ölçme denemeleri teknik talimatı (Mısır-Zea mays L.). www.tugem.gov.tr/document/misir_teknik_talimati.doc. Ankara
  • Anonim, 2018. Şanlıurfa Meteoroloji İstasyonu Müdürlüğü. https://www.mgm.gov.tr/kurumsal/istasyonlarimiz.aspx?il=%C5%9Eanl%C4%B1urfa, (Erişim tarihi: 21 Aralık 2018)
  • Anonim, 2019. Hububat ve diğer bitkisel ürünlerin alan ve üretim miktarları. Türkiye İstatistik Kurumu, (http://www.tuik.gov.tr), (Erişim tarihi: 27 Kasım 2019).
  • Anonymous, 2019. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). http://www.fao.org/faostat/en/#home, (Erişim tarihi: 07 Ekim 2019).
  • A.O.A.C., 1990. Official methods of analysis of the association of official analytical chemists. 15 th Edn. Vol. 1, Washington, D.C.
  • Ayık, M. 1995. Ürün İşleme Tekniği. (II. Baskı). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1409, Ders Kitabı 407, Ankara.
  • Boon, E.J.M.C., Struik, P.C., Engels, F.M., Cone, J.W., 2012. Stem characteristics of two forage maize (Zea mays L.) cultivars varying in whole plant digestibility IV. Changes during the growing season in anatomy and chemical composition in relation to fermentation characteristics of a lower internode. Wageningen Journal of Life Sciences, 59 (3): 13–23.
  • Carpentier, B., Cabon, G., 2011. Forage maize: elaboration of yield and quality, harvest, and conservation. Journal of Fourrages, 205 (5):11–23.
  • Chaudhary, D.P, Jat, S.L, Kumar, R., Kumar, A., Kumar, B., 2014. Fodder quality of maize: Its preservation. In: D.P. Chaudhary, S. Kumar, S.S. Singh (Eds.), Maize: nutrition dynamics and novel uses. Springer, New Delhy, India, pp. 153-160.
  • Cusicanqui, J. A., Lauer, J.G., 1999. Plant density and hybrid influence on corn forage yield and quality. Agronomy Journal, 91: 911-921.
  • Dwyer, L.M., Stewart D.W., Glenn, F., 1998. Silage yields of leafy and normal hybrids. Com and Sorghum Conf. Am. Seed Trade.Assoc.Washington D.C.
  • Giaveno, C., Ferrero, J., 2003. Introduction of tropical maize genotypes to increase silage production in the central area of Santafe. Journal of Crop Breed Appl Biotechnol, 3(2):89–94.
  • Han, E., 2016. Bazı mısır çeşitlerinin dane verimleri ile silaj ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Heath, M.E., Bomes, R. F., Metcalfe, D.S., 1985. Forages. ıowa state university press. Fort Educators , Ames, Iowa, USA.
  • Hill, J.H., 1993. How a corn plant develops. special reports. Iowa State University of Science and Techonology Cooperative Extension Service, No:48, Ames, Iowa.
  • Kabakçı, S., 2014. Iğdır ekolojik şartlarına uygun silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Iğdır Üniversitesi, Fen Bilimler Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Anabilim Dalı, Iğdır.
  • Keleş, G., Çıbık, M., 2014. Mısır silajının besin ve besleme değerini etkileyen faktörler. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı. Hayvansal Üretim Dergisi, 55(2): 27-37.
  • Loučka, R., Tyrolová, Y., Jančík, F., Kubelková, P., Homolka, P., Jambor, V., 2018. Variation for in vivo digestibility in two maize hybrid silages. Czech Journal Animal Science, 63 (1): 17-23.
  • Martin, T.N., Vieira, V.C., Menezes, L.F.G., Ortiz, S., Bertoncelli, P., Storck, L., 2012. Bromatological characterization of maize genotypes for silage. Acta Scientiarum. Journal of Animal Sciences, 34(4): 363-370.
  • Machinandiarena, L., Camarasa, J., Barletta, P.O., Scheneiter, J., 2016. Effect of plant density on yield and forage quality of corn for sillage. Publications of the National Agricultural Technology Institute, pp.23-32, Argentina.
  • Öner, F., Güneş, A., 2019. Bazı Mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin silajlık verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(1): 42-50.
  • Safdarian, M., Razmjoo, J., Dehnavi, M.M., 2014. Effect of nıtrogen sources and rates on yield and qualıty of silage corn. Journal of Plant Nutrition, 37 (4): 611–617.
  • Safari, A.R., Hemayati, S. S., Salighedar, F., Barimavandi, A. R., 2014. Yield and quality of forage corn (Zea Mays L.) cultivar single cross 704 in response to nitrogen fertilisation and plant density. Int. J. Biosci. 4:146-53.
  • Sarikurt, B., Bengisu, G., 2020. Diyarbakır sulu koşullarında II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde verim ve bazı tarımsal karakterler ile karakterler arası ilişkilerin belirlenmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (18):243-247.
  • Van Soest, P.J., Robertson, B.J., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal Dairy Science, 74(3) :3583-3597.
  • Zsubori, Z.T., 2011. Improving the chemical quality and digestibility of silage maize Hybrids. Szent István University, Institute of Genetics and Biotechnology, PhD Thesis
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Articles
Yazarlar

Timuçin Taş 0000-0002-2144-9064

Ali Uçak 0000-0003-4344-2848

Proje Numarası TAGEM/TA/09/07/03/005
Yayımlanma Tarihi 2 Ekim 2020
Gönderilme Tarihi 16 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Taş, T., & Uçak, A. (2020). Yarı kurak iklim koşullarında yetiştirilen silaj mısır çeşitlerinin bazı agronomi ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Eurasian Journal of Forest Science, 8(3), 171-180. https://doi.org/10.31195/ejejfs.770351

 

E-posta: hbarist@gmail.com 

 

Eurasian Journal of Forest Science © 2013 is licensed under CC BY 4.0cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1