Bu çalışma 2017-2018 yılları arasında GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı araştırma istasyonunda silajlık mısır çeşitlerinin bazı agronomi ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede 15 adet orta geçci (FAO 650-700) hibrit mısır çeşidi kullanılmıştır. İki yıllık ortalamalar göre; silajlık mısır çeşitlerinde, agronomi ve silaj kalite özellikleri bakımından istatistiki olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. Sonuçlara göre, yeşil yaprak oranı (YYO), % 16.95 – 27.64, yeşil koçan oranı (YKO), % 31.39 – 41.67, yeşil sap oranı (YSO), % 30.69 – 49.69, bitki boyu (BB), 255.48 – 326.54 cm, silaj verimi (SV), 51.99 – 84.56 t/ha-1, ham protein oranı (HPO), % 6.29 – 11.25, sindirilebilir kuru madde oranı (SKMO), % 59.00 – 71.14 ve kuru madde verimi (KMV), 10.27 – 26.15 t/ha-1 değerleri arasında belirlenmiştir. Yapılan korelasyon analizinde, bütün parametreler arasında % 1 düzeyinde önemli ilişkiler saptanmıştır. Bütün çeşitlerin SKMO ve HPO gibi kalite özeliklerinin kabul edilir sınırlarda olduğu tespit edilmiştir. SASA-151 çeşidinin çalışmanın tüm parametrelerinde iyi performans gösterdiği ve ekonomik olarak değerlendirilebileceği belirlenmiştir.
silaj, mısır, sindirilebilir kuru madde oranı, ham protein oranı
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)
TAGEM/TA/09/07/03/005
Bu makale Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen “GAP Bölgesi Ülkesel Mısır Islah Programı Projesinden’’ türetilmiştir. Bizlere sunulan imkânlardan dolayı TAGEM ve GAPTAEM’e sonsuz teşekkürler.
This study was conducted in order to determination some agronomy and quality characteristics of silage maize varieties between 2017-2018 years at the research station affiliated to the GAP Agricultural Research Institute Directorate. Trial is designed in a randomized complete block design with four replications. Fifteen hybrid maize varieties were used as medium - late maturing (between 650-700 FAO group) in the study. According to the two-year averages; there were statistically significant differences in silage corn varieties in terms of agronomy and silage quality characteristics. According to results, fresh leaf ratio (FLR), fresh cob ratio (FCR), fresh stem ratio (FSR), plant height (PH), silage yield (SY), crude protein ratio (CPR), digestible dry matter ratio (DDMR) and dry matter yield (DMY) were ranged from 16.95 – 27.64 %, 31.39 – 41.67 % , 30.69 – 49.69 %, 255.48 – 326.54 cm, 51.99 – 84.56 t/ha-1, 6.29 – 11.25 %, 59.00 – 71.14 % and 10.27 – 26.15 t/ha-1 respectively. Significant relationships which are 1% level was determined among all parameters in the correlation analysis. All varieties were found to have acceptable values in terms of silage quality (DDMR and CPR) parameters. It was determined that SASA-151 variety perform well in all parameters of the study and can be have evaluabled economically
silage, corn, digestible dry matter ratio, crude protein ratio,
TAGEM/TA/09/07/03/005
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM/TA/09/07/03/005 |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ekim 2020 |
Gönderilme Tarihi | 16 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 3 |