As the world moves towards urbanization, it is getting harder to meet the needs of the growing urban population in housing, transportation, energy systems, infrastructure services, employment, education, and health. The structure, which can respond to the expectation of cities to be self-sufficient, not to consume their natural resources with excessive use, and to continue the system's operation without interruption, passes through the concept of the sustainable city. Sustainable cities are where social and economic interests align with environmental and energy concerns to ensure sustainable change.
Sustainable development goals and policies can guide the sustainability of cities. After the United Nations Millennium Development Goals, the “2030 Agenda for Sustainable Development” was adopted in 2015. Objective 11 of the agenda (SDG.11) under the title of “Sustainable Cities and Societies” put forward being “safe, inclusive, resilient and sustainable” as the primary goal that cities should provide. In 2012, UN-Habitat created a monitoring tool called the “City Prosperity Index” to measure sustainability at the city level. In 2013, the index was transformed into a global initiative called the City Prosperity Initiative (CPI) to use data on spatial, demographic, economic, social, and environmental challenges, including governance issues of local and central governments.
In this study, sustainability, sustainable cities and the sustainability criteria of cities were examined. In addition, SKA11 and CIP data were evaluated separately and comparatively and their common points were determined. In the light of this information, urban sustainability criteria were questioned through measurement sets created by various institutions. In addition, sustainable city examples are included in the study. The objectives, features and standards of sustainable urban models are tried to be explained through examples. The concept of urban resilience, which is one of the inevitable conditions of today's global conditions, and its effects on sustainable cities are emphasized and the "Resilient Cities" and "Compact City" models are examined. As a result, it is the aim of this study to question urban sustainability goals and objectives through urban models, which are the equivalent of today's urban structure.
Sustainable cities Urban sustainability Sustainable urban measurement sets Resilient city Compact city
Dünya kentleşmeye doğru giderken barınma, ulaşım enerji sistemleri ve altyapı hizmetlerinin yanı sıra istihdam, eğitim ve sağlık gibi hizmetlerde büyüyen kent nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanması gittikçe zorlaşmaktadır. Kentlerin kendi kendilerine yetebilmeleri, doğal kaynaklarını aşırı kullanımla tüketmemeleri ve sistemin işleyişini kesintiye uğratmadan devam ettirebilmeleri beklentisine yanıt olabilecek strüktür sürdürülebilir kent anlayışından geçmektedir. Sürdürülebilir kent, süreklilik içinde değişimi sağlamak için, toplumsal ve ekonomik çıkarların çevre ve enerjiyle ilgili kaygılarla uyumlu hale getirildiği kentlerdir.
Kentlerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasındaki en büyük karar verici sürdürülebilir kalkınma hedef ve politikalarıdır. Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedeflerinden sonra 2015 yılında, “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi” kabul edilmiştir. Gündemin, 11 nolu amacı (SKA.11) “Sürdürülebilir Şehirler ve Toplumlar” başlığı altında “güvenli, kapsayıcı, dayanımlı ve sürdürülebilir” olmayı kentlerin sağlaması gereken en önemli öncelik olarak belirlemiştir.
BM-Habitat 2012 yılında, kentsel düzeyde sürdürülebilirliğin ölçülmesi için “Şehir Refah Endeksi” (City Prosperity Index) adıyla bir izleme aracı oluşturulmuştur. 2013 yılında endeks, yerel ve merkezi hükümetlerin yönetişim sorunları da dahil olmak üzere mekansal, demografik, ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklarla ilgili verilerin kullanılmasını sağlanması için “Şehir Refah Girişimi (City Prosperity Initiative-CPI) adıyla küresel bir girişim haline getirilmiştir.
Bu çalışmada sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kent ve kentlerin sürdürülebilirlik ölçütleri incelenmiştir. Ayrıca SKA11 ile CIP verileri ayrı ayrı ve karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş ve ortak noktaları belirlenmiştir. Bu bilgiler ışığında çeşitli kurumlarca oluşturulan ölçüm setleri üzerinden kentsel sürdürülebilirlik kriterleri sorgulanmıştır. Ayrıca çalışmada sürdürülebilir kent örneklerine yer verilmiştir. Örnekler üzerinden sürdürülebilir kent modellerinin hedefleri, özellikleri, standartları açıklanmaya çalışılmıştır. Günümüz küresel koşullarının kaçınılmaz koşullarından olan kentsel dayanıklılık kavramı ve sürüdürülebilir kentler üzerindeki etkileri üzerinde durulmuş ve “Diriençli Kentler” ile “Kompakt Kent” modelleri incelenmiştir. Sonuç olarak kentsel sürdürülebilirlik hedef ve amaçlarının günümüz kent yapısındaki karşılığı olan kent modelleri üzerinden sorgulanması bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Orman Endüstri Mühendisliği |
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2023 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 3 |