Cilt: 10 Sayı: 3, 10.01.2023

Yıl: 2022

Articles

Dünyanın en eski kıta karaları olan Avrupa ve Asya'ya ait çalışmalara yayınlanma bakımından öncelik tanınacaktır. Boreal ormanlardan tropikal ormanlara kadar olan orman kuşaklarına ait çalışmalar derginin ilgi gösterdiği çalışma alanlarına girmektedir. Bunlarla birlikte dünyada öncelik kazanan ve ekosistemlerde küresel tehditler yaratan ısınma, yok olan türler ve yeni genetik adaptasyonlar ve bunların ekosistemler üzerindeki ilgili etkilerine ilişkin çalışmalara da öncelik tanınmaktadır. Asya ve Avrupa kıtalarından gelecek olan tüm orijinal araştırma makaleleri beklenmekte ve değerlendirmeye alınacaktır. Gönderilen makalelerin ana gövde metni İngilizce olacak, İngilizce ve Türkçe kısa özetler içerecek (anadili Türkçe olmayan yazarlar için kısa özetler dergi editörleri tarafından sağlanacaktır) ve makalenin en sonunda yer alan yapılandırılmış özet yazarın kendi anadilinde olacaktır. Bütün makaleler başvuru yapılmasından yayınlanma aşaması gerçekleşene kadar hızlı bir hakem değerlendirmesine tabi tutulacak ve bu esnada yazarlar ve hakemlerin isimleri gizli tutulacaktır. Bu derginin ormancılık uygulamacıları ve ormancılık bilim insanları için önem arz eden analizlerin yayınlanmasını hedeflemektedir.

Eurasian Journal of Forest Science dergisi yılda 3 kez olmak üzere elektronik ortamda yayınlanacak ve ormancılığın ekoloji (temel ve uygulamalı ekoloji, eko-fizyoloji, toplum ekolojisi, ekosistem, peyzaj veya küresel ekoloji, ekosistem modellenmesi ve planlanması), bitki fizyolojisi, orman yönetimi ve planlanması, orman toprakları ve uygulamaları, orman koruma ve orman zararları, ağaç büyümesi ve hasılat, orman üretimi, odun teknolojisi ve orman politikası konularında orijinal ve derleme makalelere yer verilecektir. 

Yazar rehberi

Makale Başvurusunun Yapılması

Makale başvurusuna başlamak için öncelikle tüm yazarlar dergi sistemine kayıt edilmeli ve ORCID numaraları girilmelidir. Hazırlanan makaleler word ortamında doc. veya docx. uzantılı olmalıdır.  

Başvuru kılavuzu 

Yazarların makale başvurusunu Yayın Gönderme Kuralları sekmesi altında görecekleri Makalenin Tam Metni’nden yararlanmaları özellikle tavsiye edilir. 

Makaleler A4 boyutunda sayfaya, 2 satır aralığıyla, Times New Roman 12 font ile yazılır. 

Makale; İngilizce olarak yazılmış olmak üzere; Başlık, Özet, Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Teşekkürler ve Kaynaklar bölümlerinden oluşur. 

Makalenin Takdimi bölümünde, makalenin tam adı, yazarların sorumlu yazarı da belirterek, tümünün tam adı, adres bilgileri, e-posta adresleri belirtilir. Makalenin derginin ilgi alanı ile ilgisi yazılır. Makaleyi değerlendirebilecek 2'si farklı bir ülkeden olmak üzere toplam 5 adet potansiyel hakemin tam adı, adres bilgileri, e-posta adresleri belirtilir. 

Makale sadece İngilizce olarak hazırlanabilir. 

Başlık 15 kelimeyi geçmemeli ve makalenin konusunu özet bir biçimde yansıtmalıdır.

Özet bölümü 300 kelimeyi aşmamalıdır. 

Anahtar kelimeler 8 kelimeden fazla olmamalıdır.

Giriş bölümünde makalenin kendi alanında getirdiği yenilikler, araştırdığı sorular ve genel yaklaşımı güncel kaynaklarla desteklenerek açıklanır. Makalenin çalışma konusu ana hatlarıyla anlatılmalı ve referanslarla çalışma konusunun önemi ve geçmişi desteklenmelidir. Gerekli görüldüğü takdirde giriş bölümünün altında ara ve alt başlıklara yer verilmesi mümkündür.

Malzeme ve Yöntem bölümünde çalışma alanına ait coğrafi konum, iklim, coğrafya, topografya, jeolojik geçmiş gibi genel özellikler verilmeli, çalışmaya konu edilen canlı ve cansız unsurların genel özellikleri, örnekleme/deneme deseni verilmelidir. Çalışmada kullanılan kimyasal yöntemler kaynaklarla birlikte verilmeli, verilerin analizi için kullanılan istatistik yöntemlerin neler olduğu, hangileri kullanıldığı ve kaynakları belirtilmelidir.

Bulgular bölümünde, çalışmada elde edilen bulgular istatistik yöntemlerle analiz edilerek, benzerlikler ve farkların istatistik anlamlılıkları ile birlikte sunulmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde birbirini tekrar etmemek koşuluyla tablo ve grafik gösterimlerinden ve tanımlayıcı çizim, resim veya fotoğraf kullanımından da yararlanılmalıdır.

Tartışma bölümünde elde edilen bulguların diğer çalışmalarla ve kendi içinde karşılaştırmaları yapılarak tartışma bölümü desteklenmelidir. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgulara dayanılarak varılan sonuç birkaç cümle ile açıkça belirtilmelidir.

Teşekkürler bölümünde çalışmanın yürütülmesinde yardımcı olan kişiler ile çalışmayı maddi olarak destekleyen kurum ve kuruluşlara isimleri tam olarak yazılarak teşekkür edilir.

Kaynaklar bölümünde kullanılan bütün kaynaklar ana dilindeki ismiyle yazılacaktır. 

Metin içindeki atıflarda aynı yazarın eserlerinde kronolojik sıra izlenmelidir ve virgül ile ayırılmalıdır:

(Comps 1990)

(Comps and Thibaut 1990, Comps et al. 1990)

(Comps et al. 1990a, Comps et al. 1990b, Thibaut and Comps 1995)

Metin içindeki atıfların cümle içine veya sonuna yerleştirilmesi aşağıdaki gibi yapılmalıdır:

According to Brady (1990), soil microorganisms have significant roles in N and P transformations in soil.

According to Fisher and Binkley (2000) soil microorganisms have significant roles in N and P transformations in soil.

According to Couteaux et al. (2002) soil microorganisms have significant roles in N and P transformations in soil.

Forest soils are perceived one of the highest reserve and also sink for C cycle (Brady 1990).

Forest soils are perceived one of the highest reserve and also sink for C cycle (Fisher and Binkley 2000).

Forest soils are perceived one of the highest reserve and also sink for C cycle (Couteaux et al. 2002).

Makale

Harlow, H.F. (1983). Fundamentals for preparing psychology journal articles. Journal of Comparative and Physiological Psychology, 55(30), 893-896.

Helle, P., Javinen, O. (1986). Population trends of North Finnish land birds in relation to their habitat selection and changes in forest structure. Oikos 46, 107-115.

Broome, A., Hendry, S., Peace, A. (2007). Annual and spatial variation in coning shown by the Forest Condition Monitoring programme data for Norway spruce, Sitka spruce and Scots pine in Britain. Forestry 80, 17-28.

Editöre Mektup

Moller, G. (2002, August). Ripples versus rumbles [Letter to the ditör]. Scientific American, 287(2), 12.

Kitap Tanıtımı

Baumeister, R.F. (1993). Exposing the self-knowledge myth [Review of the book The self-knower: A hero under control, by R. A. Wicklund & M. Eckert]. Contemporary Psychology, 38, 466-467.

Kitap

Bremner, J.M. (1996). Methods of Soil Analysis: Part 3. Chemical Methods. Soil Science Society of America, Madison, WI, pp. 1085-1121.

Kitap Bölümü

Mulvaney, R.L. (1996). Nitrogen inorganic forms. In: Sparks, D.L. (Ed.), Methods of Soil Analysis: Part 3. Chemical methods. Soil Science Society of America, Madison, WI, pp. 1123-1184.

Bildiri

Fredriksen R.L. (1971). Comparative chemical quality natural and disturbed streams following logging and slash burning. In: Proceedings of the Symposium on Coniferous Forest Land Use and Stream Environment. Oregon State University Press, Corvallis, Oregon, pp. 125-137.

Proje

Bureau of Rural Sciences (2007). Climate and agricultural update: national report. Bureau of Rural Sciences Project Report. Australian Government, Canberra.

Tezler

Brye K.R. (1997). Water budget evaluation of natural and managed ecosystems employing an improved field drainage measurement technique. [Postgraduate Thesis] University of Wisconsin College of Agricultural and Life Sciences, Madison, USA.

Teknik/Bilimsel Rapor

Biological Diversity Advisory Committee (2008). Climate change and invasive species: a review of interactions. Biological Diversity Advisory Committee Technical Report. Biological Diversity Advisory Committee, Canberra.

Bosnalı, R. (1996). Technical Report on Water Production Yield at Greenvalley Basin. 17 pp. Presented to General Forest Directorate (28.09.1996).

Ağ Sayfası

FAO (2006). Rural radio transmissions and rural youth in Mali. http://www.fao.org/sd/dim_kn1/kn1_060202_en.htm (Visited on date:27 /02/ 2006).

Tablolar

Tabloların genel görüntüsü aşağıdaki gibi olmalıdır.





Tablo Numarası: Bütün tablolar Arap rakamlarıyla sırasına göre numaralandırılmalıdır. Tablo numaralarının sonuna (Tablo 3a, 3b, 3c gibi) ilave harf konulmamalıdır. Eğer çalışmanın sonunda ek tablolar yer alıyorsa bu tabloların numaraları hem harf hem de numara sırasına göre (Tablo A1, Tablo B2.. gibi) yazılmalıdır.

Hakem Süreci

Yayınınızın baş editöre ulaşmasını izleyen bir hafta içinde ulaştığına dair bilgilendirme yapılacaktır. Yayının bariz bir şekilde Eurasian Journal of Forest Science'ta yayınlanması uygun görülmediği takdirde baş editör tarafından hakem sürecine sokulmadan yayın yazara geri gönderilecek ve durumdan haberdar edilecektir.

Başvurusu yapılan yayın için baş editör tarafından 2 adet hakem tayin edilecektir. Tayin edilen hakemler hakemlik yapmayı kabul ettiği takdirde yayın hakemlere gönderilir. Hakemlere 6 hafta içinde yayın hakkındaki görüş ve fikirleri istenir ancak bir hakem için tanınan toplam inceleme süresi 2 aya kadar sürebilir. Bu sürenin sonunda hakemlerden alınan görüşler doğrultusunda yayının kabul veya red durumu yazara bildirilir. Kabul edilmesi halinde yazardan hakemler tarafından istenen düzeltmelerin yapılması istenir ve daha sonra yazar düzeltilmiş yayınını editöre tekrar gönderir.


Makale hakem ve editör süreçlerini tamamlayıp yayınlanmasına karar verildikten sonra sayfa düzeni yapılmış makalenin son hali yazarın son kez gözden geçirmesi için yazara gönderilir. Yazar son düzeltmelerini değişiklikleri izle formatında yaparak işaretlemesi ile editörün düzeltmeleri izlemesi mümkün olacaktır. Son düzeltmesi yapılmış yayının editörlüğe ulaşmasının akabinde yayın künyesi yazara gönderilecektir.

Dergimizde sayfa sınırı iyi bir yayın değerlendirme süreci olabilmesi bakımından 30 sayfa ile sınırlandırılmıştır. 

.  

 

Gönderi kontrol listesi

Başvuru sürecinde yazarlar gönderilerinin aşağıdaki listede bulunan tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan başvurular yazarlara geri gönderilecektir.

1.     Başvurunun geçerli olması için, bu kontrol listesindeki hususların doğru bir şekilde yerine getirilmiştir, bu şartları sağlamayan makaleler editör tarafından yazar(lar)a iade edilir. 

 

2.     Başvurusu yapılan makale daha önce başka bir yerde yayınlanmamıştır ve şu anda herhangi bir dergide değerlendirmede değildir. 

 

3.      Makalenin bütün yazarları, Eurasian Journal of Forest Science dergisine yazar olarak kaydedilmiştir. 

4.     Yazar isimleri sadece Makalenin Takdimi metninde yer almıştır, makalenin tam metninde yazar isimlerine yer verilmemiştir 

5.     Başvuru sırasında, “Makalenin Takdimi” metni, makalenin tam başlığı, yazarların tam ve açık isimleri, çalıştıkları kurum isim ve adresleri ile elektronik posta adresleri içerecek şekilde hazırlanmıştır.

Makalenin tam metni, ayrı bir dosya olarak sisteme yüklenmek üzere hazırlanmıştır. 

6.     Başvuru dosyası Microsoft Word formatındadır.

7.     Şekil ve tablolar hem makale içinde olması gereken yerlere yerleştirilmiş, hem de makalenin en sonunda sıralı bir şekilde gösterilmiştir. 

8.     Kaynaklar, başvuru işlemlerinde gösterildiği gibi, bir satır aralıkla sisteme girilmek üzere hazırlanmıştır. 

 

 

Telif hakkı düzenlemesi

Telif Sözleşmesi

 Aşağıdaki sözleşme Eurasian Journal of Forest Science için düzenlenmiştir.

 Yazar Sertifikası 

Dergiye yayınlatmak üzere yayın gönderen yazarlar aşağıdaki koşulları kabul etmiş sayılır:

Yazarlar makalenin ikinci ve diğer yazarlarıyla birlikte bu sözleşmeye dahil olmaktadır. 

Söz konusu yayın başka bir dergide değerlendirme altında değildir (Özetinin veya bir kısmının bir bildiri kitapçığında basılması, aynı çalışmanın bir tez olarak basılması durumları hariç).

Yayında elde edilen sonuçlar bütün yazarlar ve yayının yayımlandığı ve sorumluluğunda olduğu kurum tarafından onaylanmıştır.

Yukarıdaki konular dışında yazar(lar)ın aşağıdaki hakları ayrıca saklıdır:

a) Telif hakkı dışındaki patent hakları yazarlara aittir.

b) Yazar makalenin tümünü kitaplarında ve derslerinde, sözlü sunumlarında ve konferanslarında kullanabilir.

c) Satış amaçlı olmayan kendi faaliyetleri için çoğaltma hakları vardır.

Bunun dışında, makalenin çoğaltılması, postalanması ve diğer yollardan dağıtılması, ancak bilim ve yayın kurulunun izni ile yapılabilir. Makalenin tümü veya bir kısmından atıf yapılarak yararlanılabilir.

Ben/Biz bu makalenin, etik kurallara uygun olduğunu ve belirtilen materyal ve yöntemler kullanıldığında herhangi bir zarara ve yaralanmaya neden olmayacağını bildiririz.

Makaleye ait tüm materyallerin (kabul edilen veya reddedilen fotoğraflar, orijinal şekiller ve diğerleri) 

saklanma süresi; yayın kurulunun takdirine bağlı olup, bu süre sonunda sonra imha edilir.

 

 

Gizlilik beyanı

Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır ve diğer amaçlar veya başka bir bölüm için kullanılmayacaktır.

 

Ethical Rules




The authors, reviewers and editors are invited to obey, accept and apply the ethical rules suggested by ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) and COPE (Committee on Publication Ethics).

Additionally, to contribute the highest quality science to EJFS, authors are expected to do the following:

1. Present a precise and accurate account of the research performed and a clear, objective discussion of its significance.

2. Include sufficient detail and reference to sources of information in a manuscript to permit the author’s peers to repeat the work. Limitations on use of or access to data must be clearly identified.

3. Identify sources of all information and cite those publications that have been influential in determining the nature of the reported work and that guide the reader quickly to the primary and other earlier work essential for understanding the present investigation. Information obtained privately, as in conversation or correspondence, should not be used or reported without explicit permission from the source.

4. Carefully document methodology, assumptions, and uncertainty.

5. Follow the appropriate procedures in force in their countries that govern the ethics of work done with human or animal subjects.

6. Never plagiarize the work or ideas of others or your own work. Always provide appropriate citation.

7. Avoid unnecessary fragmentation or redundant publication of research reports to artificially increase the number of publications.

8. Never include personal criticism in a written piece of work.

9. Report to the Editor any changes made to the manuscript after acceptance.

10. Include as coauthors only those persons who have made significant scientific contributions to the work, and determine order of authorship in a manner appropriate to the contribution. All coauthors share responsibility for the quality and integrity of the submitted and published manuscript.

11. Reveal to the Editor any potential conflict of interest for any author that might be affected by publication of the results contained in a manuscript or in the development of the research.

12. List all funding sources and sources of data or other in-kind support for all authors in the acknowledgments.

13. In the role of corresponding author, ensure that all coauthors are fully cognizant of the steps and changes in the manuscript during the peer review process.

AVOIDING PLAGIARISM

Plagiarism is using another person’s words or ideas without giving credit to that person or that person’s work. This includes using text, figures, tables, or ideas, and includes not just duplicating any of these items but also close paraphrasing of text that still represents someone else’s ideas or work.

To avoid potential plagiarism:

Ensure that permission (in writing) has been obtained for reuse of any text, figures, or tables from the author and copyright holder
Learn the journal’s usage permission policy and proper citation
Remember that self-plagiarism is still plagiarism
Ethical Committee Permissions for Clinical and Animal Experiments

The clinical and animal experiment researches requiring ethical committee decision should be attached Ethical Committee Approval document per experiment.



Copyright Notice
The following License and Copyright Agreement is valid for any article published by Eurasian Journal of Forest Science:

Author's Certification

In submitting the manuscript, the authors certify that:

They are authorized by their coauthors to enter into these arrangements. The work described has not been published before (except in the form of an abstract or as part of a published lecture, review or thesis), that it is not under consideration for publication elsewhere, that its publication has been approved by all the authors and by the responsible authorities tacitly or explicitly of the institutes where the work has been carried out. They secure the right to reproduce any material that has already been published or copyrighted elsewhere.

They agree to the following license and copyright agreement:

Copyright

- Copyright on any article is retained by the author(s).
- Authors grant Eurasian Journal of Forest Science journal a license to publish the article and identify itself as the original publisher.
- Authors grant Eurasian Journal of Forest Science journal commercial rights to produce hardcopy volumes of the journal for sale to libraries and individuals.
- Authors grant any third party (Eurasian Journal of Forest Science) the right to use the article freely as long as its original authors and citation details are identified.


Anyone is free:

- to Share to copy, distribute and transmit the work
- to Remix to adapt the work

Under the following conditions:

Attribution. The original authors must be given credit.

- For any reuse or distribution, it must be made clear to others what the license terms of this work are.
- Any of these conditions can be waived if the copyright holders give permission.
- Nothing in this license impairs or restricts the author's moral rights.

I/we certify that the submitted paper is in convenience with moral rules and grant no injury occurs when the mentioned methods and materials are applied.
All the materials belong to the submitted paper (accepted or declined photos, original figures etc.) will be kept by Editorial Board for any intended period and then will be cleared.
These conditions are assumed to be accepted by the authors and co-authors as soon as they submit their manuscript.








Privacy Statement
The names and email addresses entered in this journal site will be used exclusively for the stated purposes of this journal and will not be made available for any other purpose or to any other party. The conditions are granted by the editorial management of the journal within our privacy principals.



Publication Fee
Note that publishing in Eurasian Journal of Forest Science (EJFS) is 80 USD (for foreign affiliations) or 450 TL (for authors affiliated to a Turkish Institute). EJFS is an open access Journal that does not receive funding from any external sources, but only from the submission of manuscripts, we execute work for plagiarism, reviews, editorial works, galley proof and assigning DOI, HTML formats, ORCID.

EJFS dergisi açık erişimli bir dergi olup makale başvurusu ve makale değerlendirme ücreti alınmaktadır. Makale başvurusu ücreti iade edilmemektedir. Makale başvurusu ücretinin yatırılmasını takiben, makale değerlendirme süreci başlatılacaktır. Türk yazarların, başvuru ve makale değerlendirme ücretini güncel kur üzerinden hesapladığı Türk Lirası karşılığı olarak yatırmaları mümkündür. Reddedilen makalelerden makale değerlendirme ücreti alınmamaktadır.

Türkiye’mizde meydana gelen üzücü deprem felaketi dolayısıyla Türk yazarlarımız, belirsiz süreliğine ücret uygulamasına tabi olmayacaktır.


 

E-posta: hbarist@gmail.com 

 

Eurasian Journal of Forest Science © 2013 is licensed under CC BY 4.0cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1