Araştırma Makalesi

TÜRK MÜZİĞİNDE YEKTA, EZGİ VE AREL TEORİLERİNİN POZİTİVİST İNŞASI: KISA FAKAT ELEŞTİREL BİR TARİHÇE

Sayı: 16 30 Haziran 2020
  • Okan Murat Öztürk
PDF İndir
EN TR

TÜRK MÜZİĞİNDE YEKTA, EZGİ VE AREL TEORİLERİNİN POZİTİVİST İNŞASI: KISA FAKAT ELEŞTİREL BİR TARİHÇE

Öz

Günümüzde Türk müziği teorisi olarak tanınan teori, aslında, Şark/Osmanlı müziğine ilmî, asrî ve medenî bir teori kazandırmak maksadıyla başlatılan bir sürecin ürünüdür. Bu teorinin, üç mevlevi şeyhi ile üç müntesibin ortak çalışmalarıyla üretildiğiyle ilgili olarak Öztuna tarafından geliştirilmiş ve yaygın şekilde kabul gören kısa bir anlatı vardır. Bu makalede, Osmanlı müziğinde, teori alanını modernleştirmek için Rauf Yekta, Suphi Ezgi ve Sadeddin Arel tarafından yapılan müdahaleler, tarihsel belge, tanıklık ve anılara dayalı olarak ele alınmaktadır. Araştırmanın amacı geliştirilen teorilerle ilgili olayların ayrıntılı bir kronolojisini oluşturmak; bu teorilerin inşasında doğrudan veya dolaylı şekilde rol alanları belirlemek ve tüm bulguları prosopografik çerçevede değerlendirilmektir. Kronolojide, sürecin bilinmeyen, ihmal edilmiş olan, az veya yanlış bilinen ayrıntılarına odaklanılmıştır. Veriler ışığında, teorinin modernleştirilmesi çalışmalarına katılanlar, Rauf Yekta ve Sadeddin Arel isimleri etrafında ele alınmıştır. Buna göre Rauf Yekta’nın etrafındaki isimler Mevlevi şeyhleri Ataullah ve Celaleddin, matematikçi Salih Zeki Bey ve dolaylı olarak Mikail Mishaqa’dır. Arel’in etrafında toplanan isimlerden Suphi Ezgi ve Salih Murad Uzdilek çalışmalara doğrudan katılırken, Yılmaz Öztuna da, sürecin tarihyazım boyutunda dolaylı olarak yer almıştır. Bu arada Mevlevi Şeyhi Hüseyin Fahreddin’in ise Öztuna’nın yaptığı bir hatadan dolayı çalışmalara dahil edildiği ortaya çıkmıştır. Araştırmanın prosopografik boyutu, modernleştiricilerin, basın, yabancı elçilikler, yabancı okullar, sufi tarikatlar, bürokratlar, siyasi partiler, misyonerler, edebiyatçılar ve masonlar gibi çok çeşitli sosyal, siyasal ve entelektüel çevrelerle girift ilişkiler içinde olduklarını göstermiştir. Teoriyi modernleştirmek isteyenler, yaptıkları müdahaleleri bilim ve ilerleme fikri üzerinden meşrulaştırmaya çabalamışlar; Garpçılık ve Comte pozitivizmini ise bir topyekün kurtuluş çaresi olarak görmüşlerdir. Ses sistemi ve teorik içerikle ilgili temel araştırmaların tümü, Rauf Yekta tarafından yapılmış olmasına rağmen, ölümünden sonra bu içerik, Arel tarafından, Batı armonik tonalitesine uygun olarak dönüştürülmüş ve bu son haliyle de, Türk müziği teorisi olarak bilinir olmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arel, H. S. (1909). Bir musikinüvis-i muasır hakkında. Şehbâl, s. 7.
  2. Arel, H. S. (1911). Mûsikîmizin terakkisinden nevmid mi olacağız? Şehbâl 35, s. 211.
  3. Ahmetoğlu, S. (2010). İttihatçı aktüaliteden kitlesel popülariteye: Şehbal mecmuası (1909-1914). İstanbul: Libra.
  4. Akdoğu, O. (1993). Türk müziği nazariyatı tarihine genel bir bakış. H. S. Arel içinde, Türk Musikisi nazariyatı dersleri (ed. O. Akdoğu) (s. xi-xvi). Ankara: Kültür Bakanlığı.
  5. Akin, A. (2019). Masonluk ve/veya pozitif düşünmenin soyağacı. Ankara: Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği İktisadi İşletmesi.
  6. Aksoy, B. (1985). Tanzimat’tan Cumhuriyet’e mûsikîde batılılaşma. M. Belge, & F. Aral içinde, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türkiye Ansiklopedisi, C. 5 (s. 1212–1236). İstanbul: İletişim Yayınları.
  7. Aksoy, B. (1997). Towards the definition of the makam. The structure and idea of maqam: historical approaches, 3rd Conference of the ICTM Maqam Study Group, 1995 (s. 7-25). Tampere: University of Tampere.
  8. Akyüz, Y. (1989). Türk eğitim tarihi (Başlangıçtan 1988'e). Ankara: Ankara Üniversitesi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Müzik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Okan Murat Öztürk Bu kişi benim
0000-0003-1604-1715
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

5 Nisan 2020

Kabul Tarihi

2 Haziran 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA
Öztürk, O. M. (2020). TÜRK MÜZİĞİNDE YEKTA, EZGİ VE AREL TEORİLERİNİN POZİTİVİST İNŞASI: KISA FAKAT ELEŞTİREL BİR TARİHÇE. Eurasian Journal of Music and Dance, 16, 171-215. https://doi.org/10.31722/ejmd.757313
AMA
1.Öztürk OM. TÜRK MÜZİĞİNDE YEKTA, EZGİ VE AREL TEORİLERİNİN POZİTİVİST İNŞASI: KISA FAKAT ELEŞTİREL BİR TARİHÇE. Eurasian Journal of Music and Dance. 2020;(16):171-215. doi:10.31722/ejmd.757313
Chicago
Öztürk, Okan Murat. 2020. “TÜRK MÜZİĞİNDE YEKTA, EZGİ VE AREL TEORİLERİNİN POZİTİVİST İNŞASI: KISA FAKAT ELEŞTİREL BİR TARİHÇE”. Eurasian Journal of Music and Dance, sy 16: 171-215. https://doi.org/10.31722/ejmd.757313.
EndNote
Öztürk OM (01 Haziran 2020) TÜRK MÜZİĞİNDE YEKTA, EZGİ VE AREL TEORİLERİNİN POZİTİVİST İNŞASI: KISA FAKAT ELEŞTİREL BİR TARİHÇE. Eurasian Journal of Music and Dance 16 171–215.
IEEE
[1]O. M. Öztürk, “TÜRK MÜZİĞİNDE YEKTA, EZGİ VE AREL TEORİLERİNİN POZİTİVİST İNŞASI: KISA FAKAT ELEŞTİREL BİR TARİHÇE”, Eurasian Journal of Music and Dance, sy 16, ss. 171–215, Haz. 2020, doi: 10.31722/ejmd.757313.
ISNAD
Öztürk, Okan Murat. “TÜRK MÜZİĞİNDE YEKTA, EZGİ VE AREL TEORİLERİNİN POZİTİVİST İNŞASI: KISA FAKAT ELEŞTİREL BİR TARİHÇE”. Eurasian Journal of Music and Dance. 16 (01 Haziran 2020): 171-215. https://doi.org/10.31722/ejmd.757313.
JAMA
1.Öztürk OM. TÜRK MÜZİĞİNDE YEKTA, EZGİ VE AREL TEORİLERİNİN POZİTİVİST İNŞASI: KISA FAKAT ELEŞTİREL BİR TARİHÇE. Eurasian Journal of Music and Dance. 2020;:171–215.
MLA
Öztürk, Okan Murat. “TÜRK MÜZİĞİNDE YEKTA, EZGİ VE AREL TEORİLERİNİN POZİTİVİST İNŞASI: KISA FAKAT ELEŞTİREL BİR TARİHÇE”. Eurasian Journal of Music and Dance, sy 16, Haziran 2020, ss. 171-15, doi:10.31722/ejmd.757313.
Vancouver
1.Okan Murat Öztürk. TÜRK MÜZİĞİNDE YEKTA, EZGİ VE AREL TEORİLERİNİN POZİTİVİST İNŞASI: KISA FAKAT ELEŞTİREL BİR TARİHÇE. Eurasian Journal of Music and Dance. 01 Haziran 2020;(16):171-215. doi:10.31722/ejmd.757313

Cited By

Eurasian Journal of Music and Dance