EN
TR
HALK MÜZİĞİNİN AKTARIMINDA KAYNAK KİŞİLERDEN FAYDALANMA: MUSA EROĞLU ve KAYNAKLIK ETTİĞİ TÜRKÜLER ÜZERİNE BİR ANLATI ARAŞTIRMASI
Öz
Halk müziği geleneğinin aktarımı, üstatlık kültürü çerçevesinde bu kültürün taşıyıcılığını üstlenen ve icracılık, bestecilik ve söz yazarlığı gibi yetkinlik alanlarını kendi edebi-müzikal kimliklerinde birleştiren ustalar ile onların çıraklarının arasında şekillenen öğretim süreçleri ile sağlanmıştır. Bu bağlamda, gelişen teknolojik imkanları ve iletişim olanaklarını kullanarak yaşayan üstatlardan onlar yaşamakta iken, bahsi geçen öğretim süreçlerinde işe koşulabilecek kişisel tanıklıklarına dayanan tarihsel anekdotları, verileri ve görüşleri elde etme düşüncesi değer kazanmaktadır. Bu bağlamda, bu araştırma, çoğu zaman kaynak kişi olarak eserlerin doğrudan üreticisi konumunda olan üstatlardan birincil veri kaynağı olarak istifade edebilmeyi örneklemeyi amaçlamaktadır. Türk Halk Müziğinde üstatlık mertebesine ulaşmış olan Musa Eroğlu’nun, bestecilik, icracılık ve öğreticilik gibi çok yönlü müzikal kimliği ekseninde geleneğin aktarımına sunduğu katkılar onu çalışmanın konusu haline getirmiştir. Musa Eroğlu ile onun repertuvarda kaynaklık ettiği türküleri odak noktasına alan araştırma, nitel bir çalışmadır ve bir anlatı araştırması denemesidir. Yarı yapılandırılmış sorulara dayanan görüşmeler yoluyla elde edilen verilerin içerik analizine tabi tutulmasının ardından her bir türkü özelinde oluşturulan temalar okuyucuya sunulmuştur. Araştırma sonucunda, örneklem türküler çerçevesinde; Eroğlu'nun kaynak kişilik tecrübelerine, tamamlayıcı derleme bilgilerine, günümüz öğretim süreçlerinde dolaylı ya da doğrudan işe koşulabileceği düşünülen ayrıntılara ve halk müziğinde üretim döngüsü bağlamında yeni eserlerin ortaya konma şekline dair ipuçlarına erişilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Balkılıç, Ö. (2015). Temiz ve Soylu Türküler Söyleyelim: Türkiye'de Milli Kimlik İnşasında Halk Müziği. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yay.
- Bektaş, E. (2016). Kars Âşıklık geleneği: Âşık Bilal Ersarı (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
- Behar, C. (2008). Musıkiden Müziğe-Osmanlı/Türk Müziği: Gelenek ve Modernlik. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
- Bulgan, M. (2010). Berlin Fonograf Arşivinde Türkiye Araştırmaları ve Alman Milli Kütüphanesinde Türk Beşlileri. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (4), 8-20. https://dergipark.org.tr/tr/pub/adyusbd/issue/1399/16537.
- Büyükarslan, K. (2019). Âşık Ruhani'ye Ait Kırık Havaları Üzerine Bir İnceleme (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
- Casey, K. (1995). The New Narrative Research in Education. Review of Research in Education, 21, 211-253.
- Coşkun, T. (2012). Âşık Davut Sulari'nin Âşıklık Geleneğindeki Önemi ve TRT Repertuarı Dışındaki 11 Eserinin Müzikali Analizi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
- Çevik, M. (2012). Türkü Kültüründe Değişim Süreci ve Musa Eroğlu (Yayımlanmamış doktora tezi), Gazi Üniversitesi, Ankara.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Müzik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi
18 Nisan 2021
Kabul Tarihi
3 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Sayı: 18
APA
Gerekten, S. E. (2021). HALK MÜZİĞİNİN AKTARIMINDA KAYNAK KİŞİLERDEN FAYDALANMA: MUSA EROĞLU ve KAYNAKLIK ETTİĞİ TÜRKÜLER ÜZERİNE BİR ANLATI ARAŞTIRMASI. Eurasian Journal of Music and Dance, 18, 215-231. https://doi.org/10.31722/ejmd.956647
AMA
1.Gerekten SE. HALK MÜZİĞİNİN AKTARIMINDA KAYNAK KİŞİLERDEN FAYDALANMA: MUSA EROĞLU ve KAYNAKLIK ETTİĞİ TÜRKÜLER ÜZERİNE BİR ANLATI ARAŞTIRMASI. Eurasian Journal of Music and Dance. 2021;(18):215-231. doi:10.31722/ejmd.956647
Chicago
Gerekten, Sami Emrah. 2021. “HALK MÜZİĞİNİN AKTARIMINDA KAYNAK KİŞİLERDEN FAYDALANMA: MUSA EROĞLU ve KAYNAKLIK ETTİĞİ TÜRKÜLER ÜZERİNE BİR ANLATI ARAŞTIRMASI”. Eurasian Journal of Music and Dance, sy 18: 215-31. https://doi.org/10.31722/ejmd.956647.
EndNote
Gerekten SE (01 Haziran 2021) HALK MÜZİĞİNİN AKTARIMINDA KAYNAK KİŞİLERDEN FAYDALANMA: MUSA EROĞLU ve KAYNAKLIK ETTİĞİ TÜRKÜLER ÜZERİNE BİR ANLATI ARAŞTIRMASI. Eurasian Journal of Music and Dance 18 215–231.
IEEE
[1]S. E. Gerekten, “HALK MÜZİĞİNİN AKTARIMINDA KAYNAK KİŞİLERDEN FAYDALANMA: MUSA EROĞLU ve KAYNAKLIK ETTİĞİ TÜRKÜLER ÜZERİNE BİR ANLATI ARAŞTIRMASI”, Eurasian Journal of Music and Dance, sy 18, ss. 215–231, Haz. 2021, doi: 10.31722/ejmd.956647.
ISNAD
Gerekten, Sami Emrah. “HALK MÜZİĞİNİN AKTARIMINDA KAYNAK KİŞİLERDEN FAYDALANMA: MUSA EROĞLU ve KAYNAKLIK ETTİĞİ TÜRKÜLER ÜZERİNE BİR ANLATI ARAŞTIRMASI”. Eurasian Journal of Music and Dance. 18 (01 Haziran 2021): 215-231. https://doi.org/10.31722/ejmd.956647.
JAMA
1.Gerekten SE. HALK MÜZİĞİNİN AKTARIMINDA KAYNAK KİŞİLERDEN FAYDALANMA: MUSA EROĞLU ve KAYNAKLIK ETTİĞİ TÜRKÜLER ÜZERİNE BİR ANLATI ARAŞTIRMASI. Eurasian Journal of Music and Dance. 2021;:215–231.
MLA
Gerekten, Sami Emrah. “HALK MÜZİĞİNİN AKTARIMINDA KAYNAK KİŞİLERDEN FAYDALANMA: MUSA EROĞLU ve KAYNAKLIK ETTİĞİ TÜRKÜLER ÜZERİNE BİR ANLATI ARAŞTIRMASI”. Eurasian Journal of Music and Dance, sy 18, Haziran 2021, ss. 215-31, doi:10.31722/ejmd.956647.
Vancouver
1.Sami Emrah Gerekten. HALK MÜZİĞİNİN AKTARIMINDA KAYNAK KİŞİLERDEN FAYDALANMA: MUSA EROĞLU ve KAYNAKLIK ETTİĞİ TÜRKÜLER ÜZERİNE BİR ANLATI ARAŞTIRMASI. Eurasian Journal of Music and Dance. 01 Haziran 2021;(18):215-31. doi:10.31722/ejmd.956647
Cited By
Musa Eroğlu’nun 18-25 Yaş Arası Bireylerin Türk Halk Müziği Dinleme Tercihlerine Etkisi
Rast Müzikoloji Dergisi
https://doi.org/10.12975/rastmd.20221012NARRATİVE RESEARCH: THE PROCESS OF CREATİNG A VİDEO CLİP MY COMPOSİTİON MEHMET ÂKİF ERSOY’A İTHAFEN WİTH REMOTE PARTİCİPANTS
ODÜ Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (ODÜSOBİAD)
https://doi.org/10.48146/odusobiad.1104142