Çalışma Türkiye tarım politikalarında yasal-yönetsel çerçevedeki değişimin izlerinden yola çıkmakta ve önemli kırılım noktalarını ön plana taşımaktadır. Bu değişimin izlerinden hareketle öncelikle kurumsal yapıların köy toplumuyla geçmişte kurduğu bağlar ana hatlarıyla incelenmiştir. Günümüze doğru geldikçe özellikle kırılımın yaşandığı fay hatlarına dönüşen yeni düzenlemelerin olumsuz etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın kapsamı hukuk alanından tarım ekonomisine ve siyasetten kır sosyolojisine genel bir bakış şeklindedir. Çalışmanın öne çıkan yanı ise yasal-yönetsel değişimin yarattığı olumsuz etkileri de birlikte özetleyerek okuyucuya bir izlek şeklinde sunması ve 1961-2021 yılları arasında alınan pek çok kararın kronolojik ve ilişkisel dökümünü de görselleştirerek konuya yaklaşmasıdır. Çalışmanın yöntemi ise kamu yönetimi ve siyaset alanından göndermelerle tarım ekonomisinden sayısal verilere ve dönemsel saptamalara yoğunlaşmasıdır. Ayrıca basitleştirilmiş bazı görsel modeller de sunmaktadır. Çalışmanın sentezi olan sonuç kısmında günümüzdeki son gelişmelerle de bütünsel açıdan anlamsal bir ilişki kurması literatüre katkısıdır. Araştırmanın disiplinler arası bir araştırma olarak gelecek çalışmalara yasal-yönetsel bir altlık olması amaçlanmıştır. Köylünün kente göç etmek zorunda kaldığı 60 yılın kısa bir özeti ancak hazin bir hikayesidir.
Tarım Politikaları Tarım Ekonomisi Kanun ve Yönetmelikler Kırsal Kalkınma Kamu Yönetimi ve Siyaset Şehir ve Bölge Planlama Kır Sosyolojisi
21.yy. Planlama Çalışma grubuna, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hasan USLU’ya, ayrıca Sosyoloji Bölümüne ve özellikle Prof. Dr. Bayram ÜNAL’a, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim KILIÇ’a araştırmalara gösterdikleri anlayış için teşekkürler. Çalışma bildiri olarak ICEANS 2022’ta sunularak bildiri özet kitabı içinde ayrıca yayımlanacaktır. Çalışma ilgili araştırma projelerinin gecikmiş olan ortak bir çıktısıdır: “Kentsel Araştırmalar ve Disiplinlerarası Çalışmalar” Arş. Prj. ve “Ormanlık-Sulak-Doğal-Rekreasyon/Rekreaktif-Oyun ve Spor Alanları ile Tarımsal Arazilerin Korunması-Planlanması-Tasarımı” Arş. Prj.
The study sets out from the traces of change in the legal-administrative framework in agricultural policies in Turkey and brings important breaking points to the fore. Based on the traces of this change, first, the bonds established by the institutional structures with the village society in the past were examined in outline. It has been tried to determine the negatife effects of the new regulations, which have turned into fault lines where the breakdown is experienced, as it comes to the present day. The scope of the research is in the form of an overview from politics to rural sociology and from the field of law to agricultural economics. The prominent aspect of the study is that it summarizes the negative effects of legal-administrative change together and presents it to the reader as a theme and approaches the subject by visualizing the chronological and relational breakdown of many decisions taken between 1961-2021. The method of the study is to focus on the numerical data and the periodic determinations from agricultural economy with the references from the field of public administration and politics. It also offers some simplified visual models. In the conclusion part, which is the synthesis of the study, it is a contribution to the literature that it establishes a holistic semantic relationship with the latest developments. As interdisciplinary research, the research is intended to be a legal-administrative base for future studies. It is a short summary of the 60 years that the villager had to migrate to the city, but it is a sad story.
Agricultural Policies Agricultural Economics Laws and Regulations Rural Development Public Administration and Politics City and Regional Planning Rural Sociology
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |