Nanoparçacık elde etme yöntemlerinden biri olan yeşil sentez yöntemi, daha basit, çevreci, ekonomik olması ve kısa sürede ürüne dönüşmesi nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir. Bu çalışmada, endemik bir bitki olan Peumus bolus'un ekstresi kullanılarak bakır nanopartikül (CuNp) sentez olanaklarının ve antimikrobiyal aktivitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Sentezlenen CuNp’ler, taramalı elektron mikroskobu (SEM), Fourier transform kızılötesi spektrofotometre (FTIR) ve X-ışını kırınımı (XRD) ile karakterize edilmiştir. Başarılı bir şelilde sentezlenen NP’lerin 50 nm den küçük çapta olduğu küre şeklinde olduğu belirlenmiştir. CuNp’lerin antibakteriyel aktivitesi, broth seyreltme yöntemiyle test edilmiştir. Sonuçta Peumus boldus ekstraktı ile senetzlenen CuNp’lerin 125 ila 250 µgr/ml konsantrasyonlarda kullanıldığında E. coli ve S. aureus canlılıklarını %60 oranında baskıladığı görülmüştür.
Bioyogenik sentez CuNps Peumus boldus Antibakteriyel aktivite
The green synthesis method, which is one of the methods of obtaining nanoparticles; It is a preferred method because it is simpler, environmentally friendly, economical and turns into a product in a short time. In this study, it was aimed to investigate CuNp synthesis possibilities and antimicrobial activity of this Np by using the extract of Peumus boldus, an endemic plant. The synthesized CuNps were characterized by scanning electron microscopy (SEM), Fourier transform infrared spectrophotometer (FTIR) and X-ray diffraction (XRD). It was determined that the NPs synthesis was successful, and the overall geometry was spherical; besides, the diameters were less than 50 nm. The antibacterial activity of CuNps was tested by the broth dilution method. It was observed that CuNps synthesized with Peumus boldus extract used at 125 to 250 µgr/ml concentrations suppressed the viability of E. coli and S. aureus by 60%.
Biogenic synthesis CuNps Peumus boldus Antibacterial activity
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |