Derleme

Açık Devlet Verisi Süreçlerine Dair Bir Model Önerisi

Sayı: 17 31 Aralık 2019
PDF İndir
EN TR

Açık Devlet Verisi Süreçlerine Dair Bir Model Önerisi

Öz

Kamu kurumları sundukları hizmetler sonucunda oldukça büyük miktarda veri barındırmaktadır ve barındırmayı da sürdürecektir. Birçok veri seti hassas içerik barındırmamasına rağmen genellikle erişime açık olmamakta ve bu veri setlerinden fayda sağlanamamaktadır. Her ne kadar farklı formatta ve başlıkta veri setleri söz konusu olsa da, bilgi teknolojilerindeki gelişmeler bu veri setlerinin diğer verilerle bağlanmasını ve paylaşımını oldukça kolay bir hale getirmektedir. Dünyada ekonominin veri odaklı olmasının da etkisiyle son yıllarda birçok ülke ellerindeki veriden en üst seviyede yararlanabilmek için veri ve bilgileri bilgisayarca okunabilir formatta belirli bir kullanım koşuluyla paylaşarak açık devlet verisi süreçlerini uygulamaya sokmuştur. Kamu verisinin açılması aynı zamanda hesap verilebilirliği artıracak, daha kaliteli ve yeni hizmetlere olanak sağlayacak, operasyon maliyetini düşürecek, kamu ve özel sektörde açık inovasyonu teşvik edecektir. Bu çalışmada amaç; birçok kaynakta farklı tanımlarla ifade edilen açık devlet verisine yönelik kapsayıcı bir tanım ortaya koymak, açık devlet verisini yapısal özellik, gelişim ve ihtiyaç sebebi, riskler ve potansiyel engeller, ekonomik boyut, standartlar, açık lisans, ölçümleme, araçlar başlıklarını içeren bir çerçeve üzerinde ele almak ve kamu verisini açmaya yönelik bir model ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Parycek P, Höchtl J, Ginner M. “Open Government Data Implementation Evaluation”. Journal Of Theoretical And Applied Electronic Commerce Research, 9(2), 80-99, 2014.
  2. Jetzek, Avital, Andersen. “Generating Value from Open Government Data”. 34th International Conference on Information Systems, Milan, 9(2), 1-20, 2013.
  3. Ubaldi B. “Open Government Data: Towards Empirical Analysis of Open Government Data Initiatives”. OECD, 2013.
  4. Deloitte. “Open Data Driving Growth, Ingenuity And Innovation”. Deloitte, 2012.
  5. OECD, “Open Government: The Global Context And The Way Forward 2016”. OECD, 2016.
  6. Public.Resource.Org. “8 Principles”. https://Public.Resource.Org/8_Principles.Html (01.08.2018)
  7. Sunlight Foundation. “Ten Open Data Principles”, https://sunlightfoundation.com/policy/documents/ten-open-data-principles (01.08.2018)
  8. Tauberer J. Open Government Data 2nd ed. USA, 2012.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

3 Eylül 2019

Kabul Tarihi

4 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA
Topcu, A. E., & Işık, A. (2019). Açık Devlet Verisi Süreçlerine Dair Bir Model Önerisi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 17, 833-843. https://doi.org/10.31590/ejosat.614933

Cited By