Araştırma Makalesi

Paket Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Sulama Suyu Olarak Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi

Sayı: 19 31 Ağustos 2020
PDF İndir
TR EN

Paket Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Sulama Suyu Olarak Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi

Öz

Hızla artan nüfus ve azalan tatlı su kaynakları nedeniyle, atık suların uygun yöntemlerle arıtılarak çeşitli alanlardaki yeniden kullanımının sağlanması, günümüzün öncelikli çevresel konularından biri olarak kabul edilmektedir. Su kısıtının yarattığı global ölçekteki endişeler, arıtılmış atıksuların faydalı bir şekilde yeniden kullanılmasına yönelik çeşitli çalışmalara ve yaklaşımlara ön ayak olmuştur. Bu kapsamda, arıtılmış atıksuların bilhassa sulama suyu olarak yeniden kullanımının sağlanması, yaygın şekilde bir çözüm alternatifi olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, kablo üreten bir endüstriyel tesisin evsel nitelikli atıksularının paket arıtma ile arıtıldıktan sonraki özelliklerinin belirlenmesi ve paket atıksu arıtma tesisinden çıkan suların, sulama suyu olarak kullanımının yasal mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla sulama suyu kalitesinin değerlendirilmesinde anahtar parametrelerden olan pH, elektriksel iletkenlik, toplam çözünmüş madde, sodyum adsorpsiyon oranı (SAR), nisbi sodyum iyonu yüzdesi (%Na), sodyum karbonat kalıntısı (RSC), sodyum, klorür, amonyum ve nitrat iyonları gibi parametreler standart yöntemlerle belirlenmiştir. Arıtılmış atıksu özelliğinde meydana gelebilecek zamana bağlı değişimleri izlemek üzere yılın farklı zamanlarında alınan atıksu örnekleri analizlenerek sonuçlar yorumlanmış ve Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği (AATTUT) ile literatürdeki çalışmalar baz alınarak, arıtılmış atıksuyun sulama suyu olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen sonuçlar, incelenen evsel nitelikli arıtılmış ve dezenfekte edilmiş atıksuyun sulama suyu olarak kullanım potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Kimyasal kalite kriterleri çerçevesinde bir değerlendirme yapıldığında, arıtılmış atıksu numunesinin, incelenen parametreler itibarıyla 2. sınıf sulama suyu olarak kategorize edilebileceği görülmüştür. Diğer bir ifadeyle, bu suyun kullanımıyla oluşacak zarar derecesi az-orta olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca elektriksel iletkenlik (EC) ve sodyum adsorpsiyon oranı (SAR) değerlerini baz alan ABD tuzluluk laboratuvarı sistemine göre yapılan sınıflandırmaya göre su numunesinin C3S1 sınıfına girdiği ve fazla tuzlu olmasından dolayı dikkatle kullanılması gerektiği tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında yapılan ölçümler, evsel nitelikli atıksuların paket arıtma ile arıtıldığı tesiste, çıkış suyu kalitesinin zamana bağlı olarak küçük salınımlar gösterdiğini ancak sulama suyu sınıfını etkileyecek büyük bir değişimin meydana gelmediğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abu-Dieyeh, M. H., Diab, M., & Al-Ghouti, M. A. (2017). Ecological and agriculture impacts of bakery yeast wastewater use on weed communities and crops in an arid environment. Environmental Science and Pollution Research, 24(17), 14957-14969. https://doi.org/10.1007/s11356-017-9115-1
  2. Aküzüm, T., Çakmak, B., & Gökalp Z. (2010). Türkiye’de su kaynakları yönetiminin değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 3(1), 67-74.
  3. Anonim, (1996). Su Kalitesi-Elektriksel iletkenlik tayini, TS 9748 EN 27888.
  4. Anonim, (1998). Su Kalitesi-Alkalinik tayini, Bölüm 1: Toplam ve bileşik alkalanitenin tayini, TS 3790 EN ISO 9963-1.
  5. Anonim, (2000). Su Kalitesi-Su ve atık sularda çözünmüş Li+, Na+, NH4+, Mn2+, Ca2+, Mg2+, Sr2+ ve Ba2+'nin tayini- İyon kromatografisi metodu, TS EN ISO 14911.
  6. Anonim, (2010a). Atıksu arıtma tesisleri teknik usuller tebliği, 27527 Sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  7. Anonim, (2010b). Su Kalitesi-Çözünmüş florür, klorür, nitrit, ortofosfat, bromür, nitrat ve sülfat iyonlarının sıvı iyon kromatografisi ile tayini, Bölüm 1:Az kirlenmiş sular için metot, TS EN ISO 10304-1.
  8. Anonim, (2013). Su Kalitesi - pH Tayini, TS EN ISO 10523.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2020

Gönderilme Tarihi

5 Haziran 2020

Kabul Tarihi

30 Ağustos 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA
Topaç, F. O., & Önen, Ö. (2020). Paket Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Sulama Suyu Olarak Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 19, 858-865. https://doi.org/10.31590/ejosat.748395
AMA
1.Topaç FO, Önen Ö. Paket Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Sulama Suyu Olarak Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi. EJOSAT. 2020;(19):858-865. doi:10.31590/ejosat.748395
Chicago
Topaç, Fatma Olcay, ve Öznur Önen. 2020. “Paket Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Sulama Suyu Olarak Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, sy 19: 858-65. https://doi.org/10.31590/ejosat.748395.
EndNote
Topaç FO, Önen Ö (01 Ağustos 2020) Paket Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Sulama Suyu Olarak Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 19 858–865.
IEEE
[1]F. O. Topaç ve Ö. Önen, “Paket Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Sulama Suyu Olarak Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi”, EJOSAT, sy 19, ss. 858–865, Ağu. 2020, doi: 10.31590/ejosat.748395.
ISNAD
Topaç, Fatma Olcay - Önen, Öznur. “Paket Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Sulama Suyu Olarak Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 19 (01 Ağustos 2020): 858-865. https://doi.org/10.31590/ejosat.748395.
JAMA
1.Topaç FO, Önen Ö. Paket Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Sulama Suyu Olarak Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi. EJOSAT. 2020;:858–865.
MLA
Topaç, Fatma Olcay, ve Öznur Önen. “Paket Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Sulama Suyu Olarak Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, sy 19, Ağustos 2020, ss. 858-65, doi:10.31590/ejosat.748395.
Vancouver
1.Fatma Olcay Topaç, Öznur Önen. Paket Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Sulama Suyu Olarak Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi. EJOSAT. 01 Ağustos 2020;(19):858-65. doi:10.31590/ejosat.748395