Araştırma Makalesi

Ateş Tuğlası Parçalarının Güneş Enerjili Hava Isıtıcılarında Isıl Enerji Depolama Malzemesi Olarak Kullanılmasının Isıl Verimliliğine Etkisi

Sayı: 31 31 Aralık 2021
PDF İndir
TR EN

Ateş Tuğlası Parçalarının Güneş Enerjili Hava Isıtıcılarında Isıl Enerji Depolama Malzemesi Olarak Kullanılmasının Isıl Verimliliğine Etkisi

Öz

Tarım ürünlerinin kurutulması ve mekân ısıtması gibi uygulamalarda ihtiyaç duyulan sıcak hava, hava ısıtıcılı güneş kollektörleri ile elde edilebilmektedir. Suya göre, havanın ısı transfer katsayısı daha düşüktür. Bu sebeple hava ısıtıcılı güneş kollektörlerinde yüzey alanı artırılmış depolama malzemeleri kullanılarak hem daha yüksek sıcaklıklarda hava elde edebilmekte hem de enerjinin depolanması sağlanarak kollektörün toplam verimi artırılabilmektedir. Ateş tuğlaları gibi yüksek sıcaklıklara dayanıklı malzemeler, düşük ısı iletkenliğine ve yüksek ısı kapasitelerine sahiptirler. Bu çalışmada, depolama ve ısıl enerjinin tekrar kullanımında bir tür refrakter olan ateş tuğlasına ait parçalar kollektör içerisine yerleştirilerek, kollektörün verimi üzerine etkileri incelenmiştir. Hava ısıtıcılı güneş kollektörüne farklı miktarlarda ateş tuğlası parçaları uygulanmış, ışınım altında ve soğutma sırasında ısıl verimleri karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. S. A. Kalogirou, “Solar thermal collectors and applications”, Progress in Energy and Combustion Science, vol. 30, pp. 231-295, 2004.
  2. A. L. Bonnette and Xenophon, Memorabilia, Cornell University Press, 2014.
  3. Evangelisti, L., Vollaro, R.D.L., Asdrubali, F., 2019. Latest advances on solar thermalcollectors: a comprehensive review. Renew. Sustain. Energy Rev. 114, 109318.
  4. K. B. Varınca and M. T. Gönüllü, “Türkiye’de Güneş Enerjisi Potansiyeli ve Bu Potansiyelin Kullanım Derecesi, Yöntemi ve Yaygınlığı Üzerine Bir Araştırma”, I. Ulusal Güneş ve Hidrojen Enerjisi Kongresi UGHEK 2006, ESOGÜ, Eskişehir, 270-275, (2006).
  5. A. Kumar, R. P. Saini and J. S. Saini, “A review of thermohydraulic performance of artificially roughened solar air heaters”, Renewable and Sustainable Energy Reviews, vol. 37, pp. 100-122, 2014.
  6. A. Ghiami and S. Ghiami, “Comparative study based on energy and exergy analyses of a baffled solar air heater with latent storage collector”, Applied Thermal Engineering, vol. 133, pp. 797-808, 2018.
  7. M. K. Selçuk, “Solar Air Heaters and Their Applications”, Solar Energy Engineering, Chapter 8, pp. 155-182, 1977.
  8. P. S. Bhambare and G. V. Parishwad, “Study of Medium Temperature Solar Thermal Applications”, International Journal of Applied Research and Studies, vol. 2, no 5, pp. 1-11, 2013.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

21 Eylül 2021

Kabul Tarihi

6 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Sayı: 31

Kaynak Göster

APA
Süslü, A., Külcü, R., & Ertekin, C. (2021). The Effect of Using the Fire-brick Fragments as a Thermal Energy Storage Material on Thermal Efficiency of Solar Air Heater. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 31, 358-364. https://doi.org/10.31590/ejosat.997956

Cited By