Çalışma
kapsamında, zengin bitki örtüsüne sahip ülkemizin 6 farklı bölgesindeki 21
farklı ilinde üretilen 34 adet arı poleni örneklerinin nem, kül, protein, yağ,
lif değerleri ve şeker profili araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlardan numunelerin karbonhidrat ve
enerji değerleri hesaplanmıştır. Çalışma sonunda ortalama protein %18,8±3,2; yağ %7,6±1,6; kül %2±0,5; lif %14,4±2,7; toplam şeker %40,9±6,4;
karbonhidrat değeri %54,6±5,8; glukoz miktarı %14,8±1,9; fruktoz miktarı %19,5±2,0;
sakaroz miktarı %3,8±3,4; maltoz miktarı %0,9±0,6 ve turanoz miktarı %1,2±0,6 olarak
saptanmıştır. Şekerlerden izomaltoz ve erloz sadece birkaç numunede tespit
edilmiş, trehaloz, melezitoz, maltotrioz ise genel olarak numunelerde belirlenememiştir.
İstatiksel olarak analiz sonuçları değerlendirildiğinde protein miktarı dışındaki
parametrelerde bölgeler arasında önemli bir farklılıklar olduğu belirlenmiştir
(p>0.05). Özellikle Doğu Anadolu bölgesinden sağlanan polenlerin diğer
bölgelerden sağlananlara göre birçok parametrede ayrıldığı görülmektedir.
In
this study were observed 34 bee pollen samples produced in 21 different
provinces in 6 region of Turkey regarding to moisture, ash, protein, fat, fiber
and total sugar parameters. Carbohydrate and energy values of samples were
calculated. At the end of the study, the mean values were found as 18.8% ± 3.2
protein, 7.6% ± 1.6 fat, 2% ± 0.5 ash, 14.4% ± 2.7 fiber and 40.9% ± 6.4 total
sugar, 54,6 ±5,8% carbohydrate, 14.8 ± 1.9%
glucose; 19.5 ± 2.0% fructose; 3.8 ± 3.4% sucrose; 0.9 ± 0.6% maltose; 1.2 ±
0.6% turanose; 0.3 ± 0.6%. It was observed that isomaltose and erlose sugars
were only found in a few samples and trehalose, melesitose and maltotriose
sugars were not found in the samples in general. When the results
of the analysis were evaluated statistically, it was determined that there were
significant differences between the regions without protein parameter. It is seen that pollen obtained from Eastern Anatolia
region is separated from other regions in many parameters.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 15 |