6–16 Yaş Arası Obez Çocukların ve Ergenlerin Giysilerde Tercih Ettiği Özellikler

Cilt: 2 Sayı: 1 31 Mayıs 2012
  • Şule Çivitçi
  • Hatice Harmankaya
PDF İndir
EN TR

6–16 Yaş Arası Obez Çocukların ve Ergenlerin Giysilerde Tercih Ettiği Özellikler

Öz

Bu araştırmanın amacı, 6–16 yaş arası obez çocukların ve ergenlerin giysilerde tercih ettiği özellikleri belirlemektir. Araştırma kapsamında, Gazi Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji bölümünde kayıtlı hastalar arasından 6–16 yaş aralığındaki 52 çocuğa anket uygulanmıştır. Anket uygulaması sonucu elde edilen veriler cinsiyet ve yaş değişkeni dikkate alınarak çapraz tablolarda verilmiş ve değişkenler arasındaki istatistiksel ilişkinin analizi için χ² ve Fisher Exact testi yapılmıştır. Bulgulara göre, 6–16 yaş arasındaki obez çocukların ve gençlerin alışverişlerinde en çok giysinin beden ölçülerine uygun olmasına, hareketlerini engellememesine önem verdikleri, giysi türü olarak pantolonu, renklerden maviyi, elastik kumaş türünü tercih ettikleri belirlenmiştir. Pantolonlarda tercih edilen özellikler açısından bakıldığında kızlarda kot, erkeklerde cepli modeller öne çıkmıştır. Gömleklerde beden bölgesinin bol olması tercih edilmiştir. Bu araştırmanın sonuçları obez çocuklar ve gençler, giyim sektörü ve özellikle aileler için önemlidir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgün, Banu, Bulduk, Emre, Ö., (2006). Ergonomik Tasarımda Renklerin Rolü, Gazi Üniversitesi 16–18 Kasım 12. Ulusal Ergonomi Kongresi, 319–321.
  2. Akış, Nalan, Pala, Kayıhan, İrgil, Emel, Aydın, Neriman, Aksu, Hürol, (2003). Bursa İli Orhangazi İlçesi 6 Merkez İlköğretim Okulunda 6–14 Yaş Grubu Öğrencilerde Kilo Fazlalığı ve Obezite, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 29(3), 17–20.
  3. Alleyne, Sylvan I., Lapoint, Velma, (2004). Obesity Among Black Adolescent Girls: Genetic, Psychosocial, and Cultural Influences, Journal of Black Psychology, 30(3), 344–365.
  4. Altıntaş, Nagihan, Ağaç, Saliha, (2009). Hazır Giyim Sektörü ve Renk Trend Tahminleri, E-Journal of New World Sciences Academy, 4(1), 10–20.
  5. Atabek, M.E., Pirgon, O., Kurtoğlu, S., (2007). Assessment of Abnormal Glucose Homeostasis and Insulin Resistance in Turkish Obese Children and Adolescents, Diabetes, Obesity And Metabolism, 9, 304–310.
  6. Aktuğlu, Işıl Karpat, Temel, Ayşe, (2006). Tüketiciler Markaları Nasıl Tercih Ediyor? (Kamu Sektörü Çalışanlarının Giysi Markalarını Tercihini Etkileyen Faktörlere Yönelik Bir Araştırma), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 43–59.
  7. Çeğindir, Neşe, (2008). Farklı Metotlardaki Ön Ergen Kız Pantolon Kalıplarının Vücuda Uygunluğunun İncelenmesi, Tekstil Maraton, Cilt: 99, 25–31.
  8. Çivitci, Şule, (2004). Moda Pazarlama, Asil Yayınları, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Şule Çivitçi Bu kişi benim

Hatice Harmankaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2012

Gönderilme Tarihi

5 Ocak 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çivitçi, Ş., & Harmankaya, H. (2012). 6–16 Yaş Arası Obez Çocukların ve Ergenlerin Giysilerde Tercih Ettiği Özellikler. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 2(1), 49-60. https://izlik.org/JA72FW33PM
AMA
1.Çivitçi Ş, Harmankaya H. 6–16 Yaş Arası Obez Çocukların ve Ergenlerin Giysilerde Tercih Ettiği Özellikler. Ejovoc. 2012;2(1):49-60. https://izlik.org/JA72FW33PM
Chicago
Çivitçi, Şule, ve Hatice Harmankaya. 2012. “6–16 Yaş Arası Obez Çocukların ve Ergenlerin Giysilerde Tercih Ettiği Özellikler”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 2 (1): 49-60. https://izlik.org/JA72FW33PM.
EndNote
Çivitçi Ş, Harmankaya H (01 Mayıs 2012) 6–16 Yaş Arası Obez Çocukların ve Ergenlerin Giysilerde Tercih Ettiği Özellikler. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 2 1 49–60.
IEEE
[1]Ş. Çivitçi ve H. Harmankaya, “6–16 Yaş Arası Obez Çocukların ve Ergenlerin Giysilerde Tercih Ettiği Özellikler”, Ejovoc, c. 2, sy 1, ss. 49–60, May. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72FW33PM
ISNAD
Çivitçi, Şule - Harmankaya, Hatice. “6–16 Yaş Arası Obez Çocukların ve Ergenlerin Giysilerde Tercih Ettiği Özellikler”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 2/1 (01 Mayıs 2012): 49-60. https://izlik.org/JA72FW33PM.
JAMA
1.Çivitçi Ş, Harmankaya H. 6–16 Yaş Arası Obez Çocukların ve Ergenlerin Giysilerde Tercih Ettiği Özellikler. Ejovoc. 2012;2:49–60.
MLA
Çivitçi, Şule, ve Hatice Harmankaya. “6–16 Yaş Arası Obez Çocukların ve Ergenlerin Giysilerde Tercih Ettiği Özellikler”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), c. 2, sy 1, Mayıs 2012, ss. 49-60, https://izlik.org/JA72FW33PM.
Vancouver
1.Şule Çivitçi, Hatice Harmankaya. 6–16 Yaş Arası Obez Çocukların ve Ergenlerin Giysilerde Tercih Ettiği Özellikler. Ejovoc [Internet]. 01 Mayıs 2012;2(1):49-60. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72FW33PM