Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

MİKRODALGA ENERJİSİNİN AYVA DİLİMLERİNİN KURUTULMASINA ETKİSİ

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 3, 30 - 40, 20.12.2016

Öz

Bu çalışmada, 4 mm
kalınlıklarındaki ayva dilimlerinin laboratuvar tipi
bantlı mikrodalga kurutucudaki kuruma
davranışları incelenmi
ştir. Farklı mikrodalga güçlerinin (2000 ve
2800W) ve farklı bant hızlarının (0,175, 0,210 ve 0,245 m/dk) kuruma süresi,
renk de
ğişimi ve enerji tüketim değerleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ürünlerin, kurutmanın belirli bir
anındaki nem içeri
ğini belirlemek amacıyla Newton, Page, Henderson ve Pabis, Geometric,
Wang ve Singh, kuruma modelleri birbiri ile kar
şılaştırılmıştır. Bu modellerin performansları gözlemlenen ve tahmini nem oranları arasında korelasyon katsayısı değeri (r), tahmini standart hatası (es)
ve kalanlar
ın kareleri toplamına (



















) göre kar
şılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre tüm kuruma
şartları için Page Modelinin, ürünlerin kuruma davran
ışını diğerlerinden daha iyi açıkladığı belirlenmiştir. Ayrıca 4 mm kalınlığındaki ayva
dilimlerinin %11,05±1 (y.b.) seviyelerine kadar kurutulması için gerekli süre
ve sistemin elektrik enerjisi tüketimi değerleri bakımından en uygun sonuçları
yine, 2800 W mikrodalga gücünde ve 0,175 m/dk bant hızında yapılan kurutma
işlemi verdiği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Çelen, İ. H., Çelen, S., Moralar, A., Buluş, H. N. Ve Önler, E. (2015). Mikrodalga bantlı kurutucuda patatesin kurutulabilirliğinin deneysel olarak incelenmesi, Electronic Journal of Vocational Colleges- Special Issue: The Latest Trends in Engineering, 5(4), 57-69.
  • Cihan, A., Kahveci, K. ve Hacıhafızoğlu, O. (2007). Modelling of intermittent drying of thin layer rough rice. Journal of Food Engineering, 79, 293-298.
  • Çalışkan, K. (2002). Mikrodalga Enerjisi ile Kurutma. Y.Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Eren, Ö., Soysal, Y., Öztekin, S. ve Doğantan, Z.S. (2005). Mikrodalga sistemi ile donatılmış bir bantlı kurutucuda maydanoz kurutulması, III. Tarımsal Ürünleri Kurutma Tekniği Çalıştayı, 2-4 Mayıs 2005, Antalya.
  • Kuş, S. (2016). Mikrodalga Enerjisiyle Ayva Ve Armut Meyvesinin Kuruma Davranişi Ve Modellemesi, Yüksek lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Oktay, A. (2005). RF ve Mikrodalga Enerjisinin Endüstriyel Uygulamaları, 1.RF ve Mikrodalga Ölçüm Ulusal Çalıştayı, Gebze/Kocaeli.
  • Özsoy E (2015) Mikrodalga Bantlı Kurutucuda Elma (Gala) Dilimlerinin Kuruma Davranışı. Y.Lisans Tezi,Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Maskan, M. (2000). Microwave/air and Microwave Finish Drying of Banana. Journal of Food Engineering, 44, 71-78.
Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 3, 30 - 40, 20.12.2016

Öz

Kaynakça

  • Çelen, İ. H., Çelen, S., Moralar, A., Buluş, H. N. Ve Önler, E. (2015). Mikrodalga bantlı kurutucuda patatesin kurutulabilirliğinin deneysel olarak incelenmesi, Electronic Journal of Vocational Colleges- Special Issue: The Latest Trends in Engineering, 5(4), 57-69.
  • Cihan, A., Kahveci, K. ve Hacıhafızoğlu, O. (2007). Modelling of intermittent drying of thin layer rough rice. Journal of Food Engineering, 79, 293-298.
  • Çalışkan, K. (2002). Mikrodalga Enerjisi ile Kurutma. Y.Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Eren, Ö., Soysal, Y., Öztekin, S. ve Doğantan, Z.S. (2005). Mikrodalga sistemi ile donatılmış bir bantlı kurutucuda maydanoz kurutulması, III. Tarımsal Ürünleri Kurutma Tekniği Çalıştayı, 2-4 Mayıs 2005, Antalya.
  • Kuş, S. (2016). Mikrodalga Enerjisiyle Ayva Ve Armut Meyvesinin Kuruma Davranişi Ve Modellemesi, Yüksek lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Oktay, A. (2005). RF ve Mikrodalga Enerjisinin Endüstriyel Uygulamaları, 1.RF ve Mikrodalga Ölçüm Ulusal Çalıştayı, Gebze/Kocaeli.
  • Özsoy E (2015) Mikrodalga Bantlı Kurutucuda Elma (Gala) Dilimlerinin Kuruma Davranışı. Y.Lisans Tezi,Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Maskan, M. (2000). Microwave/air and Microwave Finish Drying of Banana. Journal of Food Engineering, 44, 71-78.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Soner Çelen

Serhat Kuş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çelen, S., & Kuş, S. (2016). MİKRODALGA ENERJİSİNİN AYVA DİLİMLERİNİN KURUTULMASINA ETKİSİ. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 6(3), 30-40.