Araştırma Makalesi

İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma

Sayı: 34 26 Temmuz 2021
PDF İndir
EN TR

İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma

Öz

İstatistiğe duyulan ilgi ve ihtiyacın gün geçtikçe artması sonucunda, istatistik dersi pek çok fakülte ve yüksekokulun ders programlarında yer alır hale gelmiştir. Buna bağlı olarak çeşitli istatistik eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri ile de araştırmacılara destek olunmaktadır. İstatistik, veri toplama verileri düzenleme, özetleme, analiz etme gibi pek çok işlevi yerine getiren bir bilim dalıdır. Bu bağlamda istatistik, matematik ile doğrudan bağlantılı hesaplamalar, modellemeler içerir. İstatistik uygulamalarının matematik ile olan bu ilişkisi, çoğu kez istatistik yöntemler kullanmak ya da istatistik sonuçlar ya da tabloları yorumlamak zorunda kalan araştırmacılar için bir kaygı unsuru oluşturmaktadır. Öte yandan, ön lisans ya da lisans düzeyinde istatistik dersi alan öğrenciler de benzer sebeplerle derse yönelik kaygı hissetmektedir. İstatistik kaygısı, uygulanan istatistik analiz yönteminden ya da istatistiğin karmaşıklığından bağımsız olarak, istatistikle ilgilenildiği zaman ortaya çıkan bir kaygı türüdür. Kaygı, başlangıçta öğrenmeyi motive edici, kolaylaştırıcı etki yaratmakta, ilerleyen seviyelerde ise öğrenmeyi engelleyici bir etken haline dönüşmektedir. O halde öğrenme işlevinin gereği gibi yerine getirilmesi için, kaygının ve dolayısıyla istatistik kaygı seviyesinin kontrol altında tutulabilmesi önem taşımaktadır. İstatistik kaygısı yanında sınav kaygısı da akademik başarıyı olumsuz etkileyen bir kaygı türüdür. Öğrencilerin, istatistik kaygısı ve sınav kaygısı üzerinde hangi faktörlerin etkili olduğuna ilişkin çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada, öğrencilerin cinsiyet, yaş, derse devam durumu ve istatistik dersinin diğer derslere göre daha zor bir ders olduğuna yönelik algılarıyla sınav kaygı düzeyleri arasında ilişki bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Çalışma, Ekonometri Lisans Programında öğrenim görmekte olan 350 öğrenci ile gerçekleştirilen yüz yüze anket yöntemiyle toplanan veriler ile gerçekleştirilmiştir. Logaritmik doğrusal model uygulaması sonucunda, öğrencilerin cinsiyetiyle istatistik sınav kaygısı arasında ilişki bulunmadığı, ancak yaş faktörünün istatistik sınav kaygısı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, yaş ilerledikçe öğrencilerin sınav kaygısı artmaktadır. Öte yandan, öğrencilerin istatistik dersinin zor bir ders olduğu yönündeki algısıyla istatistik dersi sınav kaygısı arasında da bir ilişki söz konusudur. Öğrencilerin istatistik dersinin zor ders olduğu inancı arttıkça sınav kaygısı da artmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altaş, D. ve Yıldırım, E. (2003). “Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES) Sonuçlarının Üç Yönlü Çapraz Sınıflandırma Tablosu ile İncelenmesi”, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öneri Dergisi, C.5, S,20, ss.213-223.
  2. Agresti, A. (2007). An Introduction to Categorical Data Analysis, Second Edition, John Wiley & Sons, New Jersey.
  3. Azen, R., Walker, C. M. (2011). Categorical Data Analysis for the Behavioral and Social Sciences, Routledge Taylor & Francis Group, New York.
  4. Baloğlu, M. (2003). Individual Diferences in Statistics Anxiety among College Students, Personality and Individual Differences, 34(5), 855-865. Çevrimiçi (22.04.2021): https://www.researchgate.net/profile/Mustafa-Baloglu/publication/251636948_Self-regulated_learning_strategies_in_relation_with_statistics_anxiety/links/5c2f3fe3458515a4c70ac57e/Self-regulated-learning-strategies-in-relation-with-statistics-anxiety.pdf http://doi.org/10.1016/s0191-8869(02)00076-4
  5. Baloğlu, M. ve Zelhart, P. F. (2004). Üniversite Öğrencileri Arasında Yüksek ve Düşük İstatistik Kaygısının Ayrıştırıcıları, TED Eğitim ve Bilim, 29(133), ss.47-51) http://egitimvebilim.ted.org.tr/index.php/EB/article/view/5093/1176
  6. Baloğlu, M., Zelhart, P.F., Koçak, R. (2007). İstatistik Kaygısı ve İstatistiğe Yönelik Tutumlar Arasındaki İlişki, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 40(2), 23-39.
  7. Bektaş, H., Akman, S., Yeşilaltay, E. (2021). İstatistik Kaygı Ölçeğinin (SAS) Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8 (1), 1-14, https://doi.org/10.17336/igusbd.627197
  8. Bell, J. A. (2001). Length of Course and Levels of Statistics Anxiety. Education, 121(4), 713-716.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Temmuz 2021

Gönderilme Tarihi

30 Nisan 2021

Kabul Tarihi

4 Mayıs 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 34

Kaynak Göster

APA
Akman, S. (2021). İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics, 34, 13-36. https://izlik.org/JA69ES54WE
AMA
1.Akman S. İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics. 2021;(34):13-36. https://izlik.org/JA69ES54WE
Chicago
Akman, Sema. 2021. “İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma”. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics, sy 34: 13-36. https://izlik.org/JA69ES54WE.
EndNote
Akman S (01 Temmuz 2021) İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics 34 13–36.
IEEE
[1]S. Akman, “İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma”, EKOIST Journal of Econometrics and Statistics, sy 34, ss. 13–36, Tem. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69ES54WE
ISNAD
Akman, Sema. “İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma”. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics. 34 (01 Temmuz 2021): 13-36. https://izlik.org/JA69ES54WE.
JAMA
1.Akman S. İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics. 2021;:13–36.
MLA
Akman, Sema. “İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma”. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics, sy 34, Temmuz 2021, ss. 13-36, https://izlik.org/JA69ES54WE.
Vancouver
1.Sema Akman. İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma. EKOIST Journal of Econometrics and Statistics [Internet]. 01 Temmuz 2021;(34):13-36. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69ES54WE