Cilt: 10 Sayı: 3, 1.12.2021

Yıl: 2021

Ekonomi-tek, Türkiye Ekonomi Kurumu Vakfı tarafından yılda üç kez (Ocak, Mayıs ve Eylül) yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergi iktisadın bütün alanlarında teorik ve uygulamalı araştırmanın bulgularını yayınlamayı amaçlamaktadır

Ekonomi-tek bir iktisat dergisidir ve iktisadın bütün alanlarında İngilizce veya Türkçe orijinal makaleleri yayınlar. Makalede sunulan araştırma konuyla ilgili iktisat literatürüne uygun olarak tasarlanmış olmalıdır. Makalede yer alan ana argümanların ve sonuçların açıklamaları ekonomideki kavramlar ve teoriler kullanılarak sunulmalı ve yazar(lar) normatif tartışmalardan ve yargılardan kaçınmalıdır. Dergi ayrıca kitap incelemelerini de kabul eder.


Dergiye gönderilen makaleler şu kriterleri de sağlamalıdır:
1. Temiz ve açık bir yazım
2. Uygun bir makale planı
3. İktisat bilgisine yapılan katkının ayrıntılı açıklanması
4. İncelenen ve alıntı yapılan literatür uygun olmalı ve makalede sunulan araştırma için sağlam bir teorik temel sağlamalıdır.
5. Çalışmada kullanılan veri ve yöntemlerin net açıklaması ve uygunluğunun tartışılması

1. Ekonomi-tek yılda üç kez (Ocak, Mayıs ve Eylül) yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergi iktisat alanında İngilizce veya Türkçe yazılmış orijinal makaleleri kabul eder. Ekonomi-tek herhangi bir başvuru ve yayın ücreti talep etmez.
2. Sunulan makaleler daha önce yayınlanmış olmamalı ya da başka yerde yayınlanmak üzere değerlendiriliyor olmamalıdır. Yazar(lar) kesinlikle yayın etiği kurallarına uymalıdır. Bir makalenin yayına kabul edilmesi, makalenin telif hakkını otomatik olarak Ekonomi-tek dergisine aktarır. Yazar(lar), makaleyi Ekonomi-tek'e göndermekle bu maddede belirtilen koşulları anladıklarını ve doğruladıklarını onaylamış olurlar. 

Başvuruyu tamamlamak için lütfen;

i) Telif Hakkı Devir Formunu doldurunuz,
ii) Benzerlik raporunu yükleyiniz,
iii) Beyanları yükleyiniz.

3. Yayınlanan makalenin içeriği ile ilgili yasal sorumluluk yazar(lar)’a aittir.
4. İstendiğinde yazar(lar) sonuçları yeniden üretebilmek için veri ve/veya yazılım kodlarını vermelidir. Editör, dizgi aşamasında tablo ve şekilleri orijinal formatlarında isteyebilir.

GENEL DÜZEN:
5. Makaleler MS Office Word formatında 1.5 satır aralıklı olarak gönderilmelidir. Lütfen 12 punto Times New Roman yazı tipi kullanın. Sayfa boyutu A4 ve üstte, altta ve yanlarda kenar boşlukları 31 mm olmalıdır. Lütfen yalnızca dikey düzen kullanın. Makaleler için kesin bir uzunluk sınırlaması olmamakla birlikte metin, kaynaklar, tablolar, şekiller ve ekler dahil 35 sayfayı geçmemelidir.
6. Ayrı bir başlık sayfası, özlü ve bilgilendirici bir başlığı, yazar adlarını, yazarların bağlı oldukları kuruluşları, ORCID kimliklerini ve e-posta adreslerini içermelidir.
7. Gönderilen makaleler 50-150 kelimelik İngilizce ve Türkçe özet içermelidir. İngilizce ve Türkçe özetlerin altında iki veya üç JEL kodu ile Anahtar Kelime (en fazla altı) yer almalıdır.
8. Başlıklar ve alt başlıklar aşağıdaki şekilde numaralandırılmalıdır:

1. Giriş
2. İiiiii İiiiii
2.1. İiiiiii İiiiii

9. Tablo, şekil ve ekler, kaynak listesinden sonra yazının sonuna yerleştirilmelidir. Metin içindeki tablo ve şekillerin konumu aşağıdaki şekilde belirtilmelidir.

10. Tablo ve şekiller sol ve sağ kenar boşlukları arasındaki boşluktan daha büyükse bunları lütfen dikey olarak hazırlayınız (yatay sayfalar kullanmayınız).

KAYNAKLAR VE ATIFLAR:
11. Cilt 10'dan (2021) başlayarak dergi, alıntı ve referanslar için APA referans sistemini uygulamaya başlamıştır. Lütfen metin içi referanslar ve referans listesi için APA'nın (American Psychological Association) en son sürümünü kullanın. Yazar(lar) APA stilinin temelleri için, diğer kaynaklara ek olarak “https://www.mendeley.com/guides/apa-citation-guide” linkine başvurabilir.
12. Metin içi atıflar: Atıfların tümü metin içinde olmalı (dipnotlarda değil) ve atıfların, tek yazar olması durumunda yazarın soyadı, iki yazar olması durumunda her iki yazarın soyadı, ikiden fazla yazar olması durumunda ilk yazarın soyadı ve ardından “vd.” ifadesi ile kaynağın yayınlanma tarihi verilerek yapılmalıdır.

Örnekler:
Kayaoğlu (2020) … ya da … (Kayaoğlu, 2020)
Çelem ve Güzel (2019) … ya da ... (Çelem ve Güzel, 2019)

Üç,dört ve beş yazar:
İlk atıf: Erduman, Aktaş ve Kaya Ekşi (2017) ya da (Erduman, Aktaş ve Kaya Ekşi, 2017)
Sonraki atıflar: Erduman vd. (2017) or (Erduman vd., 2017)

Altı ve daha fazla yazar:
Yeşilyurt vd. (2016) … ya da … (Yeşilyurt vd., 2016)

Bir parantez içinde birden çok çalışma:
(Kayaoğlu, 2020; Çelem ve Güzel, 2019)

Birden çok eseri olan bir yazardan alıntı yapmak:
Acemoğlu (1998, 2002) ya da (Acemoğlu, 1998, 2002)

Bir yazarın aynı yıl içinde yayınlanmış iki veya daha fazla eseri varsa, hem metin içinde hem de kaynak listesinde bunlar kaynak tarihinin yanında “a” ve “b” gibi küçük harflerle gösterilmelidir:
Rodrik (2008a), Rodrik (2008b) ya da (Rodrik, 2008a, 2008b)

İkincil bir kaynaktan alıntı yapma:

Krugman, (1991) aktaran Filiztekin (2020) ya da (Krugman,1991, aktaran Filiztekin, 2020)

Doğrudan alıntı:

Doğrudan alıntı tırnak işaretleri arasına alınmalıdır. Birden fazla cümleden uzun ise, lütfen alıntının üstünde ve altında bir satır boşluk bırakın ve sol taraftan boşluk bırakın.
Kayaoğlu (2020, s.163) ya da (Kayaoğlu, 2020, s.163)
Kayaoğlu (2020, s.163-164) ya da (Kayaoğlu, 2020, s.163-164)

13. Kaynaklar: Metinde atıf yapılan tüm referanslar makalenin sonunda listelenmeli ve ilk yazarın soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır.

Dergide yayınlanmış makale:
Çelem, A. ve Güzel, H. (2019). On the dynamics of the agricultural trade of Turkey. Ekonomi-tek, 8(1), 1-10.
Kayaoğlu, A. (2020). Do relative status of women and marriage characteristics matter for the intimate partner violence? Ekonomi-tek, 9(3), 161-185.
Yeşilyurt, F., Yeşilyurt, M., Karadeniz, O., Kabakçı Karadeniz, H., Gülel, F. ve Çağlar, A. (2016). Cinsiyet ve il kırılımlı insani gelişme endeksi: Türkiye örneği. Ekonomi-tek, 5 (3), 21-56.

Makale çevrimiçi ise DOI veya web adresi ekleyin:
Çelem, A. ve Güzel, H. (2019). On the dynamics of the agricultural trade of Turkey. Ekonomi-tek, 8(1), 1-10. https://dergipark.org.tr/en/pub/ekonomitek/issue/61928/926666
Kayaoğlu, A. (2020). Do relative status of women and marriage characteristics matter for the intimate partner violence? Ekonomi-tek, 9(3), 161-185. https://dergipark.org.tr/en/pub/ekonomitek/issue/62304/935392

Kitap:
Kuznets, S. (1966). Modern economic growth: rate, structure and spread. New Haven and London: Yale University Press.

Derleme kitap:
Aghion, P. ve Durlauf, S. N. (Der.). (2005). Handbook of economic growth. Volume 1A. Amsterdam: North-Holland.

Derleme kitapta bölüm:
Durlauf, S. N., Johnson, P. A. ve Temple, J. R. W. (2005). Growth econometrics. P. Aghion ve S. N. Durlauf (Der.). Handbook of economic growth. Volume 1A. içinde (s. 555-677). Amsterdam: North-Holland.

Tartışma metni:
Aghion, P., Bloom, N., Blundell, R., Griffith, R. ve Howitt, P. (2002). Competition and innovation: An inverted U relationship. NBER Working Paper No. 9269.

TABLOLAR, ŞEKİLLER VE DENKLEMLER
14. Denklemler, tablolar, şekiller ve ekler ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Denklemler ayrı bir satıra yerleştirilmeli ve denklem numarası denklemin (ilk satırının) soluna köşeli parantez içinde girintisiz olarak yerleştirilmelidir. Tablo, şekil ve ekler uygun şekilde başlıklandırılmalı ve tablo ya da şeklin üst tarafında yer almalı. Notlar, referanslar ve veri kaynakları tablo ya da şeklin altında verilmelidir. 

ETİK İLKELER

Ekonomi-tek, Yayın Etiği Komitesi (COPE) ve UAK Araştırma ve Yayın Etiği'nin etik ilkelerini dikkate alır.


Yazarlar için:
Sunulan makaleler daha önce yayınlanmış olmamalı ya da başka yerde yayınlanmak üzere değerlendiriliyor olmamalıdır. Yazar(lar) kesinlikle yayın etiği kurallarına uymalıdır.
Yazar(lar) kesinlikle alıntı kurallarına uymalı ve verileri ve ampirik sonuçları yanıltıcı şekilde değiştirmemelidir.
Yazar(lar) yöntemlerini açık ve şüpheye yer vermeyecek bir şekilde açıklamalıdır.
Gönderilen bildiri ortak bir çalışma ise, tüm yazarlar sunulan ve yayınlanan çalışmaların toplu sorumluluğunu üstlenecektir.


Editör için:
Editörün sorumluluğu, makalenin intihal açısından değerlendirilmesi, derginin amacına uygunluğu ve kalite standartlarıyla sınırlıdır.
Editör, adil ve tarafsız kararlar verecek ve adil, uygun ve şeffaf bir hakem değerlendirme süreci sağlayacaktır.
Editör, insanlarda ve hayvanlarda yapılan çalışmaların etik davranışını eleştirel bir şekilde değerlendirecektir.
Editör, eser inceleme aşamasında herhangi bir suistimali takip edecektir.


Hakemler için:
Ekonomi-tek'te inceleme süreci çift taraflı kör hakemlik esasına göre yürütülmektedir. Hakemler yazarlarla doğrudan iletişime geçmezler, incelemeler ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletirler. Bu süreçte hakemlerin değerlendirme formları ve/veya gönderilen metinler üzerindeki yorumları editör tarafından yazar(lar)a gönderilir.
Hakemler, tüm potansiyel rekabet veya çıkar çatışmalarını beyan etmelidir.
Hakemler yapıcı ve cesaret verici olmalı ve düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmaktan kaçınmalıdır.
Ekonomi-tek, inceleme aşamasını bir an önce tamamlamayı hedefliyor. Bu nedenle, hakemler, hakem incelemeyi üstlenmek istemese bile, hakem incelemesine yönelik davete makul bir süre içinde yanıt vermelidir. Eğer hakem makaleyi değerlendirmeye yetkili olduğunu düşünüyorsa, yalnızca değerlendirme raporunu önerilen veya karşılıklı olarak kararlaştırılan zaman içinde tamamlayabiliyorsa hakemliği kabul etmelidir.

YAYIN POLİTİKASI
Ekonomi-tek yılda üç kez (Ocak, Mayıs ve Eylül) yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergi iktisat alanında İngilizce veya Türkçe yazılmış orijinal makaleleri kabul eder. Ekonomi-tek herhangi bir başvuru ve yayın ücreti talep etmez. Dolayısıyla Ekonomi-tek dergide yayınlanan makaleler için yazar(lar)a telif ücreti ödemez.
Sunulan makaleler daha önce yayınlanmış olmamalı ya da başka yerde yayınlanmak üzere değerlendiriliyor olmamalıdır. Bir makalenin yayına kabul edilmesi, makalenin telif hakkını otomatik olarak Ekonomi-tek dergisine aktarır.
Ekonomi-tek, gönderilen makaleleri yayınlama, yayınlamama ve düzeltme yapma hakkına sahiptir.
Değerlendirme süreci üç aşamadan oluşur:
1. Editör tarafından ön değerlendirme: Editör, gönderilen makaleyi intihal, derginin amacına ve kalite standartlarına uygunluğu açısından kontrol eder. Editör ayrıca yazar(lar)dan yazma kılavuzuna göre yazılmamış makaleyi revize etmesini isteyebilir. Bu aşamanın sonunda editör, makaleyi hakemlere göndermeye veya reddetmeye karar verir ve ilgili yazara makalenin durumu hakkında bilgi verir.
2. Çift kör hakem değerlendirmesi: Editör gönderilen makaleyi, makale alanında uzman olan hakemlere gönderir. Ayrıntılı değerlendirmenin ardından hakemler “kabul, değişikliğe gerek yoktur”, “ikinci veya önemli değişiklikler” veya “yayınlanamaz” kararı verirler ve değerlendirme raporunu editöre iletirler. Editör, karar “kabul, değişikliğe gerek yoktur” değilse, hakemlerin yorumlarını ilgili yazara gönderir.
3. Revizyon (hakemlerin kararları “kabul, değişikliğe gerek yoktur” veya “yayınlanamaz” değilse): Editör, yazarlardan gözden geçirme sürecini tamamlamak için ek belgeler sunmalarını isteyebilir. Yazar(lar) makalelerini hakem raporları doğrultusunda revize etmelidir.
Makale yayına kabul edildiğinde, editör yazar(lar)a imzalanmak ve editöre geri postalanmak üzere bir “Telif Hakkı Devir Formu” gönderir. Yazar(lar) bu aşamayı tamamlamazsa makale yayımlanmaz.
Yayın etiği kurallarının ihlali, çıkar çatışması, makalede ifade edilen görüşler gibi yayınlanan makale ile ilgili tüm hukuki sorumluluklar yazar(lar)a aittir. Değerlendirme sürecinin Ekonomi-tek tarafından tamamlanmış olması ve yayınlanması yazar(lar)ın sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
Yazar(lar), makaleyi Ekonomi-tek'e göndermekle Ekonomi-tek’in yayın politikasını anladıklarını ve kabul ettiklerini onaylamış olurlar.

Ekonomi-tek herhangi bir başvuru, değerlendirme ve yayın ücreti talep etmez. Ekonomi-tek dergide yayınlanan makaleler için yazar(lar)a telif ücreti ödemez.