Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Fırak Müellifi 'Abdulkahir el-Bağdadî'de "İman" Kavramı

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 2, 83 - 108, 24.09.2012

Öz

“İman” kelimesi, Arapça bir kelimedir. “Güvenmek”, “itimat etmek”, “emanet bırakmak” gibi değişik anlamlara gelmektedir. İman, birçok felsefeci, kelâmcı, hukukçu ve mezhepler tarihçisinin kendisine dayanmış olduğu temel kavramlardan biridir. Zira kişiler ve mezhepler, bütün inanç, düşünce ve iddialarını kuşkusuz bu iman kavramı üzerine kurgulamışlardır. Özellikle de, ortaçağdaki birçok kelâmcı, tarihçi ve hukukçu bütün görüş ve değerlendirmelerini iman üzerinden hareketle temellendirmeye çalışmıştır. Bu itibarla, iman kavramının mahiyeti, kapsamı ve teknik boyutu ile onu oluşturan unsurlar konularında bilgilenmeye ciddi ihtiyaç vardır.
İşte imanı bu yönleriyle ele alan; ancak bilinen klasik iman anlayışından farklı olarak çözümlemelerde bulunan düşünürlerden birisi de, el-Bağdâdî'dir.

Writer of Fırak: The Concept of Faith 'Abd al-Kahir al-Baghdadi -Conceptual Analysis-

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 2, 83 - 108, 24.09.2012

Öz

The word of “faith” an Arabic word. “Trust”, “to rely on” “safe to leave” such different meanings. The concept of faith many a philosopher, theologian, jurist and historian of sects is one of the main concepts that withstood him. Indeed, individuals and sects all beliefs thoughts and claims on surely invented the concept of faith. In particular, many medieval theologians, historians and lawyers, all opinions andassessments to underpin this concept has worked on the motion. In this regard the concept of faith in the nature, scope, technical dimension him informed about the elements that form a serious relationship with the faith-knowledge is needed.
Here's that address these aspects of faith but a different understanding of faith known as the classical analysis, is one of the thinkers al-Baghdadî.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hüseyin Doğan

Yayımlanma Tarihi 24 Eylül 2012
Gönderilme Tarihi 24 Eylül 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Doğan, Hüseyin. “Fırak Müellifi ’Abdulkahir El-Bağdadî’de ‘İman’ Kavramı”. e-Makalat Mezhep Araştırmaları Dergisi 5/2 (Aralık 2012), 83-108.

_____________________________________  ISSN 1309-5803 e-Makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi  _______________________________