Türkiye’ de Devletin Girişimcilik Destekleri ve Seçilmiş Bazı Değişkenlerin Yeni Firma Doğum Oranı Üzerine Etkisi
Öz
1970’ler ve 1980’lerde yaşanan ekonomik krizler hantal üretim yapılarına sahip büyük firmaları önemli ölçüde etkilerken, küçük firmalar esnek üretim kabiliyetleri sayesinde bu krizlere hızlıca adapte olmuşlardır. Son yıllarda önemi iyice anlaşılan girişimciliğin, ekonomik büyümenin ve katma değer yaratımının temel tetikleyicisi olduğu tezi tüm çevrelerde kabul edilir hale gelmiştir. Hükümetler girişimcilik ekosistemini geliştirmek için çeşitli politikalar uygularlar. Maliye politikasının bir aracı olan teşvik politikası bu politikalardan birisidir. Bu çalışmada devletin sağladığı girişimcilik desteklerinin ve kişi başı tasarruf oranı, kişi başı vergi yükü gibi faktörlerin girişimcilik performansının önemli bir göstergesi olan yeni firma doğum oranını Türkiye 26 Düzey-2 Bölgesi bazında ne derece ve nasıl etkilediği ekonometrik bir yöntem olan kukla değişkenli sabit etkiler modeli ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre TÜBİTAK TEYDEB destekleri ve bankalardaki kişi başı tasarruf mevduatı artışı girişimcilik ekosistemini olumlu etkilerken, bölgedeki istihdam oranının artması yeni kurulan girişim sayısının azalmasına yol açmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acs, Z.J. ve Armington, C. (2002). The Determinants of Regional Variation in New Firm Formation. Regional Studies 36(1): 33-45.
- Ahmad, N. ve Hoffman, A. (2007). A Framework for Addressing and Measuring Entrepreneurship. Paris: OECD.
- Audretsch, D. B. ve Fritsch, M. (1994). The Geography of Firm Births in Germany. Regional Studies 28(4): 359-365.
- Audretsch, D.B. ve Thurik, A.R.(2001). What is new about the new economy: sources of growth in the managed and entrepreneurial economies. Industrial and Corporate Change 10(1): 267-315.
- Ay, H.M. (2005). Yatırım Teşviklerinin Sabit Sermaye Yatırımları Üzerindeki Etkisi. Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5(2): 176-184.
- Carree, M.A. ve Thurik, A.R. (2003). The impact of entrepreneurship on economic growth in: D.B.Audretsch and Z.J. Acs (eds), Handbook of Entrepreneurship Research. Boston/Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 437-471.
- Carree, M.A., Stel, A., Thurik, A.R. ve Wennekers, S. (2002). Economic Development and Business Ownership: An Analysis Using Data of 23 OECD Countries in the Period 1976-1996. Small Business Economics 19: 271-290.
- Derksen, S. ve Keselman, H.J. (1992). Backward, Forward and Stepwise Automated Subset Selection Algorithms: Frequency of Obtaining Authentic and Noise Variables. British Journal of Mathematical- Statistical Psychology 45: 265-282.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
HALİT Duran
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi
21 Mart 2018
Kabul Tarihi
30 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 1
Cited By
Girişimcilik Eğitiminin Girişimcilik Süreci Üzerindeki Etkisi: Türkiye’deki Lisansüstü Tezler Üzerine Bir İnceleme
ASYA STUDIES
https://doi.org/10.31455/asya.1078838Türkiye’de KOBİ Endeksi Üzerinde Etkili Faktörlerin MARS Yöntemi İle Belirlenmesi
Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.30784/epfad.1054020System dynamics and geometric compromise programming: assessing the impact of entrepreneurship wage subsidies on macroeconomic objectives
International Transactions in Operational Research
https://doi.org/10.1111/itor.13601Girişimcilik Dersinin Girişimcilik Eğilimi Üzerine Etkisi: Meslek Yüksekokulu Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma
Fiscaoeconomia
https://doi.org/10.25295/fsecon.1648996KOSGEB DESTEKLERİNİN SEÇİLMİŞ EKONOMİK DEĞİŞKENLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: DÜZEY 2 BÖLGELERİ İÇİN PANEL VERİ ANALİZİ
International Journal of Management Economics and Business
https://doi.org/10.17130/ijmeb.1642780