Çalışmada günlük Ross MP3 ırkı erkek etlik civciv kullanıldı ve her grupta 10’ar hayvan bulunan 8 grup oluşturuldu.
Birinci grup kontrol olarak tutuldu ve çalışma süresi boyunca normal yemle beslendi. Diğer gruplara sırasıyla üzüm çekirdeği
(%0.5), lasalosid (100 ppm), salinomisin (60 ppm), maduramisin (5 ppm), lasalosid (100 ppm) ve üzüm çekirdeği (%0.5), salinomisin
(60 ppm) ve üzüm çekirdeği (%0.5), maduramisin (5 ppm) ve üzüm çekirdeği (%0.5) 6 hafta süreyle yemle birlikte
verildi. Çalışma süresi sonunda serum aspartat aminotransferaz (AST), alanın aminotransferaz (ALT), alkalen fosfataz (ALP),
protein, albumin kolesterol, trigliserit, ürik asit, glikoz ve kreatinin değerleri incelendi. Üzüm çekirdeğinin belirtilen biyokimyasal
parametreler üzerinde herhangi olumsuz bir etkisinin olmadığı gözlendi. Lasalosid’in ALT, trigliserit ve kreatinin düzeylerinde
yükselmeye; salinomisin’in ALT, ALP, trigliserit ve kreatinin düzeylerinde yükselme ve albumin düzeyinde azalmaya; maduramisin’in
ALT, ALP, trigliserit, ürik asit ve kreatinin düzeylerinde yükselmeye yol açtığı belirlendi. Üzüm çekirdeği+lasalosid
verilen grupta ALT, ALP ve trigliserit düzeylerinin düştüğü; üzüm çekirdeği+salinomisin verilen grupta ALT ve trigliserit düzeyinin
düştüğü; üzüm çekirdeği+maduramisin verilen grupta ALT, ALP, trigliserit, ürik asit ve kreatinin düzeylerinin düştüğü belirlendi
(P<0.05). Lasalosid, salinomisin ve maduramisin’in etlik piliçlerde karaciğer ve böbrek fonksiyonları ile yağ metabolizması
üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğu; ancak iyonofor antibiyotiklerle birlikte üzüm çekirdeği verilmesinin bu antibiyotiklerin
yol açtığı istenmeyen etkileri azaltıcı etkilerinin olduğu belirlendi.
Day-old Ross Mp3 male broiler chickens were used in this study. The animals were allocated to 8 groups, each
comprising 10 broiler chickens. The first group was maintained for control purposes and was fed on normal feed throughout
the trial period. To other groups it was given the grape seed (0.5%), lasalocid (100 ppm), salinomycin (60 ppm) and
maduramycin (5 ppm), lasalocid (100 ppm) and grape seed (0.5%), salinomycin (60 ppm) and grape seed (0.5%),
maduramycin (5 ppm) and grape seed (0.5%) into feed for a period of 6 weeks, respectively. At the end of the trial period
serum aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), protein, albümin
cholesterol, triglyceride, uric acid, glucose and creatinine levels were assayed. As a result, it was observed that grape seed
has no negative effect on biochemical parameters. Findings obtained in the present study demonstrated that lasalocid has
increased ALT activity, triglyceride and creatinine levels, while salinomycin increased ALT and ALP activities, triglyceride and
creatinine levels, but decreased albumin levels. Maduramycin increased ALT and ALP activities along with triglyceride, uric
acid and creatinine levels. In the group, which received a combination of grape seed and lasalocid, ALT and ALP activities and
triglyceride levels had decreased; whilst in the group that was given a combination of grape seed and salinomycin, ALT activity
and triglyceride levels were observed decrease. In the group fed on a combination of grape seed and maduramycin, it was
ascertained that ALT and ALP activities, triglyceride, uric acid and creatinine levels had decreased (P<0.05). The results of the
present study demonstrated that while lasalocid, salinomycin and maduramycin induced adverse effects on liver and kidney
functions and fat metabolism in broiler chickens, the combined use of ionophore antibiotics and grape seed reduced the
severity of the adverse effects of these feed additives.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2015 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ocak 2017 |
Kabul Tarihi | 1 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 12 Sayı: 1 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.