The aim of this study is to evaluate the in vitro effects of different molecular weights of chitosan on the growth of three Listeria monocytogenes strains isolated from mayonnaise-based salad and of a L. monocytogenes reference strain (ATCC 7644). All L. monocytogenes isolates were numerically adjusted to 2.0x105 cfu/mL and were treated with 0.1% chitosan solutions that had been prepared by dissolving low, medium and high molecular weight chitosan in 1% acetic acid at different pH values (4.0, 4.5 and 5.0) in vitro. All L. monocytogenes isolates were inhibited 3 log levels following 24 h incubation in a low molecular weight chitosan solution at pH 4.0, whereas 2 log levels of inhibition were observed for medium and high molecular weight chitosan solutions. The effect of different molecular weighted chitosan solutions and pH on L. monocytogenes strains in vitro was found to be statistically significant.
Bu çalışmanın amacı, farklı moleküler ağırlıktaki kitosan solusyonlarının mayonez bazlı salatalardan elde edilen üç
Listeria monocytogenes saha izolatı ile L. monocytogenes (ATCC 7644) referans suşu üzerindeki etkilerini in vitro koşullarda
değerlendirmekti. İn vitro koşullarda bütün L. monocytogenes izolatları sayısal olarak 2.0x105
cfu/mL’ye ayarlandıktan sonra
farklı moleküler ağırlıktaki (düşük, orta ve yüksek) kitosanların %1’lik asetik asit içersinde çözündürülmek suretiyle farklı pH
değerlerine (4.0, 4.5 ve 5.0) sahip % 0.1’lik solusyonları hazırlandı. Her bir izolat hazırlanan kitosan solusyonlarıyla muamele
edildi. Düşük moleküler ağırlıklı ve pH değeri 4 olan kitosan solusyonuna maruz bırakılan bütün L. monocytogenes suşlarının
24 saat sonunda 3 log düzeyinde inhibe olduğu, orta ve yüksek moleküler ağırlıklı kitosan solusyonuna maruz bırakılanlarda
ise 2 log düzeyinde bir inhibisyon şekillendiği gözlemlendi. Çalışmada in vitro koşullarda farklı moleküler ağırlıklı ve farklı pH
değerine sahip kitosan solusyonlarının L. monocytogenes üzerine istatistiksel olarak farklı inhibitorik etkiler ortaya koyduğu
belirlendi.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2016 |
Gönderilme Tarihi | 6 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 2 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 1 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.