Çalışma Sprague-Dawley ırkı erkek sıçanlarda yapıldı. Çalışmada ilki kontrol olmak üzere 4 grup oluşturuldu.
İkinci gruba 0.15ml/kg dozunda nar çekirdeği yağı (NÇY), üçüncü gruba 40mg/kg dozunda pentaklorofenol (PCP) ve
dördüncü gruba 40mg/kg dozunda PCP+0.15ml/kg dozunda NÇY 28 gün boyunca gavaj ile uygulandı. Deneme sonunda
eritrositte hemoglobin, katalaz ve glutasyon peroksidaz, nitrik oksit, malondialdehit, süperoksit dismutaz parametreleri;
serumda 8-hidroksi-2-deoksi guanosin (8-OH-dG) ve biyokimyasal parametreleri incelendi. Sonuç olarak,
bu çalışmada sıçanlara oral yoldan gavaj ile 40mg/kg uygulanan PCP’nin karaciğer hasarına, lipid peroksidasyonuna
ve antioksidan enzim etkinliklerinde azalmaya yol açtığı; NÇY’nin PCP’nin istenmeyen etkileri üzerine koruyucu
rolü olduğu belirlendi.
In the study, Sprague-Dawley male rats were used and four groups were formed. The first group was held
as the control group. The second group was given 0.15 ml/kg pomegranate seed oil (PSO), the third group was given
40mg/kg pentachlorphenol (PCP) and, the forth group was given 40mg/kg PCP+0.15 ml/kg PSO during 28 days
as specified into stomach by gavages. At the end of the experiment, erythrocyte haemoglobin, catalase, glutathione
peroxidase, nitric oxide, blood serum 8-hidroksi-2-deoksi guanosin (8-OH-dG) and biochemical parameters were
analysed. As a result, 40mg/kg PCP applied by gavage, caused liver damage, lipid peroxidation and decreased the
anti-oxidant enzyme activity and 0.15ml/kg PSD applied for 28 days, had no negative effect on protein, oil and carbonhidrate
metabolism, had no toxic effect on liver and had no effect on lipid peroxidation. Overall, it’s determined
that pomegranate seed oil prevents the negative effects of the pentachlorophenol.
Lipid peroxidation pentachlorophenol pomegranate seed oil rat
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ağustos 2016 |
Gönderilme Tarihi | 5 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 4 Ağustos 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 2 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.