Bu çalışmada, Afyon’da süpermarket ve kasaplarda satışa sunulan tavuk ve sığır eti kıymalarında Clostridium
perfringens’in (Cl. perfringens) prevalansı ve kontaminasyon düzeyininin belirlenmesi amaçlandı. Kontaminasyon düzeyi
EMS (En Muhtemel Sayı) yöntemi ile belirlendi. Farklı kasap ve satış yerlerinden toplam 100 örnek (50 tavuk kıyma;
50 sığır kıyma) toplandı. Çalışmanın sonuçları 100 örneğin 61’inin (%61) 3.0-20.0 EMS/g düzeyleri arasında kontamine
olduğunu gösterdi. Sığır kıyma örneklerinin 34’ü (%68), tavuk kıyma örneklerinin ise 27’si (%54) Cl. perfringens ile
kontamine bulundu. Sığır kıyma ve tavuk kıyma örneklerinin sırasıyla ortalama 4.9 EMS/g ve 3.5 EMS/g düzeylerinde
kontamine olduğu belirlendi. Artan hava sıcaklığına bağlı olarak prevalansın ve kontaminasyon düzeyininde arttığı,
kasaplardan toplanan örneklerin, süpermarketlerden toplananlara göre daha kontamine olduğu belirlendi.
The aim of the present study was to determine the prevalence and contamination level of Clostridium
perfringens (Cl.perfringens) in minced poultry and beef sold at retail in Afyon. The contamination level of Cl.
perfringens was detected by Most Probable Number (MPN) method. A total of 100 samples, consisting of 50 raw
minced poultry meat, and 50 minced beef were collected from various retail stores and butchers. Our results
demonstrated that 61 of 100 saples (61%) were contaminated with between 3.0 and 20.0 MPN/g Cl. perfringens. Thirty
four of 50 minced beef samples (68%) and 27 out of 50 minced poultry meat samples (54%) were found to be
contaminated with Cl. perfringens. Mean contamination level for minced beef and poltry meat samples were 4.9 MPN/g
and 3.5 MPN/g, respectively. In our study, it was determined that the increase in air temperature results in increase in
Cl. perfringens prevalenceand contamination level of the samples collected from were higher than those collected from
supermarket.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2014 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ocak 2017 |
Kabul Tarihi | 1 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 11 Sayı: 3 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.