Bu araştırmada, Aydın ilinde çeşitli satış noktalarından satın alınan 500 yumurtanın yumurta sarıları (400 tavuk,100 bıldırcın) aerobik mikroorganizmaların varlığı yönünden incelenmiştir. Tavuk yumurtalarından 159 (% 39,8) ’ukontamine bulunarak, bu yumurtalardan toplam 165 mikroorganizma izolasyonu yapılmıştır. Tavuk yumurta sarılarından 80 Staphylococcus spp., 21 Micrococcus spp., 13 Bacillus spp., 13 E. coli, 10 Pseudomonas spp., 10 Proteusspp., altı Klebsiella spp., üç Enterobacter spp., üç Acinetobacter spp., iki Streptecoccus spp., iki Citrobacter spp., ikiadet Shigella spp. izolasyonu yapılmıştır. İncelenen bıldırcın yumurtalarının ise 36 (% 36,0)’sı kontamine bulunmuş ve46 mikroorganizma izolasyonu yapılmıştır. Bıldırcın yumurta sarılarından 13 Pseudomonas spp., 10 E. coli, yediProteus spp., beş Micrococcus spp., dört Bacillus spp., üç Staphylococcus spp., iki Enterobacter spp., bir Shigella spp.,bir adet Klebsiella spp. izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, bu yumurtaların yeterince pişirilmeden tüketildikleritakdirde halk sağlığı açısından tehlikeli olabilecekleri kanısına varılmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2006 |
Gönderilme Tarihi | 24 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 3 Sayı: 2 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.