Artmakta olan antibiyotik direnci insanlık için büyük öneme sahip acil tehditlerden biri olup, antibiyotik direnç genlerinin çiftlik hayvanları ve gıdalar vasıtasıyla insanlara aktarılması endişe vericidir. Bu çalışma, Samsun ilindeki üç farklı hastane kantininden toplanan tüketime hazır sandviç örneklerinde genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (GSBL) üreten E. coli varlığını araştırmak ve dirençten sorumlu genleri karakterize etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Üç farklı hastane kantininin her birinden 50 örnek olmak üzere, toplamda 150 örnek materyal olarak kullanılmıştır. E. coli izolasyonu kromojenik bazlı kültür yöntemiyle gerçekleştirilmiş, identifikasyonda uspA geninin varlığı PCR ile araştırılmıştır. Fenotipik GSBL üretimin tespiti için kombine disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. GSBL üretiminden sorumlu blaCTX-M, blaTEM ve blaSHV genlerinin varlığı multipleks PCR yöntemiyle araştırılmıştır. Çalışma bulguları doğrultusunda 150 adet sandviç örneğinin 32’sinde (%21.3) en az bir adet fenotipik GSBL üreten E. coli tespit edilmiştir. 32 örnekten elde edilen toplam 83 izolatın tümü uspA geni yönünden pozitif bulunmuştur. 83 izolatın 70’inin (%84.3) kombine disk difüzyon yöntemi ile fenotipik olarak GSBL ürettiği saptanmıştır. 32 adet pozitif numunenin her birinden bir adet GSBL pozitif E. coli seçilerek, toplamda 32 izolat blaCTX-M, blaTEM ve blaSHV genlerinin varlığı yönünden incelenmiş ve izolatların 20’sinin (%62.5) blaTEM, 11’inin (%34.3) blaCTX-M geni içerdiği saptanmıştır. Hiçbir izolatta blaSHV geni tespit edilememiştir ve analiz edilen beş izolatın araştırılan üç gen bölgesinden herhangi birini içermediği, dört izolatın hem blaCTX-M hem de blaTEM genini içerdiği belirlenmiştir. Direnç genlerinin insan florasına geçişinde tüketime hazır gıdaların önemli bir etken olabileceği düşünülmektedir.
Enhanced antibiotic resistance is one of the urgent threats to humanity and the transmission of antibiotic resistance genes to humans via livestock and food is a major concern. This study was carried out to investigate the presence of extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) producing E. coli and to characterize the genes responsible for resistance in ready-to-eat sandwich samples collected from three different hospital canteens in Samsun. A total of 150 samples, 50 from each of three different hospital canteens, were used as material. E. coli isolation was performed by chromogenic-based culture method and the presence of the uspA gene was identified by PCR. A combined disk diffusion method was used to detect phenotypic ESBL production. The presence of blaCTX-M, blaTEM, and blaSHV genes responsible for ESBL production was investigated by the multiplex PCR method. According to the results, at least one phenotypic ESBL producing E. coli was detected in 32 (21.3%) of 150 sandwich samples. All 83 isolates obtained from 32 samples were found positive for the uspA gene. It was determined that 70 (84.3%) of 83 isolates produced ESBL phenotypically by the combined disk diffusion method. One ESBL positive E. coli was selected from each of 32 positive samples, and a total of 32 isolates were examined for the presence of blaCTX-M, blaTEM, and blaSHV genes. It was determined that 20 (62.5%) of the isolates contained blaTEM and 11 (34.3%) contained the blaCTX-M gene. blaSHV gene was not detected in any of the isolates and five isolates analyzed did not contain any of the three gene regions investigated, while four isolates coexisted blaCTX-M and blaTEM gene. It is thought that ready-to-eat foods may be an important vehicle in the transmission of resistance genes to the human flora.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 22 Kasım 2021 |
Kabul Tarihi | 25 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 19 Sayı: 1 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.