Cilt: 19 Sayı: 1, 1.04.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makalesi

Araştırma Makalesi

1. Fatty Liver Disease and Bacterial Co-Infection in Cultured Marine Fish

Araştırma Makalesi

3. Kedi Sahiplerinin Kedilerinin Beden Dilini Anlama Seviyelerinin Belirlenmesi: Elazığ İli Örneği

Araştırma Makalesi

5. Comparison of Wall Mounted and Mobile Blood Pressure Devices Values Obtained from Healthy Cats

Derlemeler

Olgu Sunumu

Olgu Sunumu

1. Gebe Bir Anadolu Yaban Keçisinde (Capra aegagrus aegagrus) Coenurus cerebralis Olgusu

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 2004 yılından beri hakemli ve bilimsel süreli dergi olarak yayınlamayı amaçlamaktadır. 

Dergimiz, Veteriner Bilimleri (Veteriner Klinik Bilimleri, Veteriner Klinik Öncesi Bilimleri, Veteriner Temel Bilimleri, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Zootekni ve Hayvan Besleme) alanlarındaki bilimsel makaleleri Türkçe ve İngilizce olarak yayınlamaktadır. Dergi Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda üç kez basılır. 

1. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi'nde veteriner bilimlerini ilgilendiren alanlarda orijinal araştırmalar, olgu sunumları, araştırma notları, kısa bildiri, derleme ve editöre mektup yayımlanır.

2. Dergide yayımlanacak yayınlar için resmi dil Türkçe'dir. İngilizce yazılmış eserler de yayımlanabilir. İngilizce hazırlanmış makalelerin yayımlanmasına öncelik verilir.

3. Yayınlar A4 tipi formatta, çift aralık, Arial, 10 punto ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Her kenardan 2.5 cm boşluk bırakılarak, sayfaların sağ altına numara verilmelidir. Resimler, şekiller ve kaynaklar dâhil orijinal makaleler ve derlemeler 14, olgu sunumları, araştırma notu ve kısa bildiriler 7 sayfayı geçmemelidir.

4. Makale kapak sayfasında,  sorumlu yazarın yazar adı, ORCID numarası ve E-posta adresi yazılmalıdır.

5. Daha önce kongrelerde tebliğ edilmiş ve özeti yayımlanmış çalışmalar, bu durum kapak sayfasında belirtilmek üzere kabul edilir.

6. Araştırma herhangi bir kuruluş tarafından desteklenmiş ise kapak sayfasında dipnot olarak belirtilir.

7. Kapak sayfasında Türkçe makale başlığı (koyu ve ilk harfleri büyük), İngilizce başlık (ilk harfler büyük), kısa başlık (40 karakteri geçmemeli ve ilk kelimenin ilk harfi büyük, diğerleri küçük olarak yazılmalıdır), yazar adları (unvansız), çalıştıkları kuruma ait bilgiler (soyadı üstüne numara konulup dipnot olarak) verilmelidir.

8. Türkçe ve İngilizce özetlerin bir sonraki sayfaya yazılması gerekir. Bu sayfa, paragrafsız olarak Türkçe ve İngilizce özetleri (en fazla 250 kelime) içermelidir. Anahtar kelimeler özetlerin altına alfabetik olarak (virgülle ayrılmış şekilde) yazılmalıdır. Yalnızca ilk anahtar kelime büyük harfle başlamalıdır. Türkçe Bilmeyen yazarlar için Türkçe özet ve anahtar kelimeler yazma zorunluluğu bulunmamaktadır.

9.  Araştırma makalesi; Kapak Sayfası - Özet (Türkçe ve İngilizce) - Anahtar kelimeler (Türkçe ve İngilizce), Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Teşekkür, Kaynaklar, Tablo ve Şekiller bölümlerini içerecek şekilde düzenlenmelidir. Metin içindeki tüm başlıklar koyu yazılmalıdır. Metin içinde paragraf girintisi yapılmamalı, devamlı satır numarası verilmelidir.

10. Derlemeler, orijinal olması, en son yenilikleri içermesi, yazarların konu ile doğrudan ilişkili en az 3 adet çalışmalarının olması ve bunların derleme içinde kullanılması durumunda yayınlanmak üzere kabul edilebilecektir. Derlemeler kapak sayfası, Özet (Türkçe ve İngilizce), Anahtar kelimeler (Türkçe ve İngilizce), Giriş, konunun kendine ait alt başlıkları, Sonuç, Kaynaklar, Tablo ve Şekiller  bölümlerini içerecek şekilde düzenlenmelidir.

11. Olgu Sunumları, Özet (Türkçe ve İngilizce), Anahtar kelimeler (Türkçe ve İngilizce), Giriş, Olgu(lar), Tartışma ve Sonuç, Kaynaklar, Tablo ve Şekiller bölümlerini içermelidir.

12. Etik kurul onayı gerektiren çalışmalarda Etik Kurul onayı alınan kurumun adı ve onay numarası, çalışmanın Gereç ve Yöntem kısmında belirtilmelidir.

13. Tablo ve şekillerin metinde geçeceği yer, altı ve üstü çizgili olarak belirtilmelidir.

14. Ondalık ifadelerde nokta kullanılmalıdır.

15. Tür isimleri ve anatomik terimler gibi Latince ifadeler italik karakterle yazılmalıdır. Tüm ölçü birimleri SI (Systeme Internationale)’e göre verilmelidir.

16. Tablolar kaynaklar kısmından sonra, her bir tablo ayrı sayfada olacak şekilde verilmelidir. Tablo başlıklarının yalnızca ilk harfleri büyük olmalıdır. Tablo başlıkları tablonun üzerinde bulunmalı ve Tablo 1. şeklinde numaralandırılmalıdır. Tablolarda iç ve yan kılavuz çizgiler kullanılmamalıdır. Tanımlayıcı bilgi ve açıklamalar tabloların altına yerleştirilmelidir.

17. Her resim,  grafik ve çizim;  şekil olarak kabul edilip Şekil 1. gibi yazılmalı, her biri ayrı sayfada olacak şekilde verilmelidir. Tanımlayıcı bilgi ve açıklamalar şekil ismi ile birlikte şeklin altına yerleştirilmelidir. Resimler 300dpi çözünürlükte olmalıdır.

18. Kaynaklar metin içinde cümle sonunda belirtilmelidir. Yazar soy isimleri ve tarihi yazı içinde her kaynağa ait yayın yılı yazar isminden hemen sonra parantez içinde belirtilmelidir.  Kaynak iki isimli ise isimler belirtilmeli (örn; Kaldhone ve Nayak, 2008). Kaynakta yazar sayısı ikiden fazla ise sorumlu yazar “ve ark.” şeklinde belirtilmelidir (örn, Kaldhone ve ark., 2008). Eğer kaynak cümlenin başında kullanılıyorsa yazar isimlerinden sonra parantez içinde yayın yılı belirtilmelidir.

19. Kaynaklar listede alfabetik sıraya konulmalı ve 0.5 cm içeri doğru asılı halde yazılmalıdır. Noktalama işaretlerine örneklerde gösterildiği şekilde dikkat edilmelidir. Dergi kısaltmaları Index Medicus ile uyum içerisinde olmalıdır. Orijinal araştırma makaleleri, derlemeler ve olgu sunumları sırasıyla 30, 45 ve 15'ten fazla kaynak içermemelidir.

20. Kaynaklar;

20.1. Kaynak süreli yayın ise;

Örnek: Kaldhone P, Nayak R, Lynne AM, Dvaid DE, McDermott PF. Characterisation of Salmonella enterica serovar Heidelberg from Turkey-associated sources. Appl Environ Microbiol 2008; 74(16): 5038-46.

20.2. Kaynak editörlü kitaptan bir bölüm ise;

Örnek:  Hornbeck P. Assay for antibody production. Colign JE. Kruisbeek AM. Marguiles DH.  eds. In: Current Protocols in Immunology. New York:  Greene Publishing Associates, 1991; pp. 105-32.

20.3. Kaynak kitap ise;

Örnek: Fleiss JL. Statistical Methods for Rates and Proportions. Second Edition. New York: John Wiley and Sons,1981; p.103.

20.4. Kaynak editörlü kitap ise;

Örnek:  Balows A,  Mousier WJ,  Herramafl KL,  eds. Manual of Clinical  Microbiology.  Fifth Edition.  Washington DC: IRL Press, 1990; p. 37.

20.5. Kaynak kongre bildirisi ise;

Örnek: Entrala E, Mascarp C. New structural findings in Cryptosporidium parvum oocysts. Eighth International Congress of Parasitology (ICOPA VIII). October, 10-14, 1994; İzmir-Türkiye.

20.6. Kaynak tez ise;

Örnek: Erdem V. Köpek göz hastalıklarında klinik oftalmoskopik ve ultrasonografik bulguların değerlendirilmesi, Doktora tezi, Ankara Üniv Sağ Bil Ens, Ankara 2003; s. 1-2.

20.7. Kaynak internette bulunan bir web sitesi ise;

Örnek: TUIK. Hayvancılık İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/ hayvancilik.app/hayvancilik.zul; Accessed Date: 14.03.2010.

21. Eserler dergide yayımlandıktan sonra, bütün sorumluluk sahiplerine aittir.

22. Yazılar gönderilirken son kontrol listesi izlenecek ve “Telif Hakkı Devir Formu” tüm yazarlarca isim sırasına göre imzalanacaktır. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmayan yayınlar işleme alınmayacaktır.

23. Eserler Dergiye DergiPark üzerinden yollanmalıdır.

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi’nin yayın süreçleri, sağlık alanının çeşitli dallarındaki klinik ve deneysel araştırma yazıları, orijinal olgu sunumları ve literatür derlemeler gibi alanlarındaki nitelikli bilimsel makalelerin yansız biçimde değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılması esasına göre yürütülmektedir. Bu kapsamda yazarların, dergi editörlerinin, hakemlerin ve yayıncının uyması gereken etik kurallar aşağıda belirtilmiş olup, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) ve “Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics - COPE (https://publicationethics.org/))” yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda hazırlanmıştır.

Yazarlar için;
Özgünlük ve intihal
Yazarlar, orijinal eserler göndermek ve başkalarının eserlerine atıf yaptıkları takdirde, bunu uygun şekilde belirtmek ile mesuldür. Özgün olarak oluşturulmamış hiçbir veri, metin veya figür yazarlara aitmiş gibi gösterilmez. Makalede bildirilen yayınların tümü kaynak listesinde bulunmalıdır. Çalışmanın hiçbir bölümünde intihal gibi etik olmayan yayıncılık davranışları kabul edilemez. Bu sebeple gönderilen çalışmalarda intihal denetleyicisi olarak Erciyes Üniversitesi tarafından abone olunan http://www.ithenticate.com/ kullanılmaktadır.
Yayın yazarlığı
Belirtilmekte olan kriterleri karşılayan kişiler, metinde yazar olarak listelenmelidir: (i) çalışmanın tasarımı, yürütülmesi, uygulanması, veri toplanması veya analizi/yorumlanmasına önemli katkılarda bulunmuş kişiler; (ii) çalışmanın hipotezi, ve taslağına katkı sağlamış ve entelektüel içerik için eleştirel olarak revizyon gerçekleştirmiş kişiler; (iii) makalenin son halini görmüş, onaylamış ve yayına sunulmasını kabul etmiş kişiler. Yayınlanması amacıyla dergiye sunulmuş çalışmaya (teknik yardım, yazım ve düzenleme yardımı, genel destek gibi) önemli katkılarda bulunan, ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan yazarlar, yazar olarak listelenmemeli ancak yazılı izin alındıktan sonra "Teşekkürler" bölümünde isimleri belirtilmelidir. Sorumlu yazar, çalışmaya katkı sağlamış tüm yazarların (yukarıdaki tanıma göre) onayını almalı ve tüm yazarların çalışmanın son halini görüp onayladığını ve yayınlanmayı kabul ettiğini beyan etmeli ve yazar listesinde uygun olmayan yazarların bulunmamasını sağlamalıdır.
Birden farklı dergiye başvuru
Aynı araştırma bulgularını tanımlayan çalışmalar birden fazla dergide yayınlanmamalıdır. Bu nedenle, yazarlar başka bir dergide daha önce yayınlanmış bir veriyi değerlendirmek üzere dergiye göndermemelidir. Ayrıca, bir makalenin birden fazla dergiye aynı anda sunulması etik olmayan yayıncılık davranışı olarak kabul edilemezdir.
Çıkar çatışması
Yazarlar - mümkün olan en erken aşamada (genellikle başvuru sırasında bir açıklama formu göndererek ve metinde bir ifade ekleyerek) - makalenin sonuçlarını veya yorumlarını etkileyebilecek herhangi bir çıkar çatışmasını belirtmekle yükümlüdür. Çalışmaya ilişkin tüm mali destek kaynakları proje numarası ve mali destek kaynağı verilerek açıklanmalıdır.
Kaynakların tanınması
Yazarlar, faydalandıkları çalışmaları kaynak listesinde belirtmekle yükümlüdür. Dergiden yayınlanması hususunda gönderilen çalışmada, yazar hakemliği ya da proje değerlendirmesi gibi saklı kalması gereken kaynaklardan elde edilen bilgiler eser sahiplerinin bilimsel izinleri alınmadıkça kullanmamalıdır.
Hakem değerlendirmesi
Yazarlar, hakem gözden geçirme sürecine katılmakla ve editörün ham veri, ilave açıklama, etik onay ve telif hakkı izinleri gibi taleplerini derhal yanıtlayarak tam işbirliği yapmakla yükümlüdür.

Hakemler için;
Editöryal karara katkı
Hakem değerlendirmesi, çalışmanın yayınlanması hususunda editörlere karar vermede ve editör iletişimi yoluyla yazarlara çalışmanın iyileştirilmesinde yardımcı olmaktadır. Hakem görüşleri, resmi olarak bilimsel iletişimin temel bir bileşenidir ve bilimsel değerlendirmenin merkezinde yer almaktadır.
Değerlendirme süresi
Değerlendirilmesi amacıyla hakeme gönderilmiş olan çalışmayı gözden geçirmek için uygun olmadığını ya da verilen süre içerisinde değerlendirme yapamayacağını düşünen davetli hakem adayları editörlük ile derhal iletişime geçerek durumu bildirerek sürecin aksamasını önlemelidir.
Gizlilik
Değerlendirmesi amacıyla hakemlere gönderilmiş olan çalışmalar, gizli belgelerdir ve bu şekilde değerlendirilmelidir; editör tarafından yetkilendirilmedikçe (yalnızca istisnai ve özel koşullar altında), çalışma başkalarıyla paylaşılmamalı veya tartışılmamalıdır. Bu durum, değerlendirme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir.
Objektiflik standartları
Hakemler tarafından incelemeler objektif olarak yapılmalı ve değerlendirmeler, yazarların makaleyi geliştirmek için bunları kullanabilmeleri için destekleyici argümanlarla açıkça belirtilmelidir. Çalışma ile ilgisi tam ortaya konulmamış kişisel eleştiriler uygunsuz kabul edilmektedir.
Kaynakların tanınması
Hakemler, çalışma ilgili olan ancak yazarlar tarafından atıf yapılmamış çalışmalara da hakim olmalıdır. Daha önce yayınlanmış çalışmalarda bildirilen bir veri ile alakalı türetme veya tartışma olan herhangi bir ifadeyi gözlemlemelidir. Hakem aynı zamanda editörlere, varsa söz konusu çalışma ile benzerlik gösteren başka bir çalışma (yayınlanmış veya yayınlanmamış) arasındaki önemli benzerlik veya örtüşme durumlarını da bildirmelidir.
Beyan ve çıkar çatışmaları
Değerlendirme amacıyla davet almış hakem adayları, çalışma ve yazarlar ile rekabet ya da işbirliği benzeri herhangi bir ilişki bulunması durumunda oluşacak çıkar ilişkisini ivedi, şekilde editörlüğe beyan etmekle yükümlüdür. Değerlendirilen çalışmada bulunan yayınlanmamış hiçbir veri, yazarların açık yazılı onayı olmadan hakem tarafından kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır. Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve hakem tarafından kişisel avantaj için kullanılmamalıdır. Bu durum, değerlendirme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir.

Dergimizde kabul edilen ve basılan yayınlar için hiçbir ücret talep edilmemektedir.